Actualitate

Amnesty International acuză rebelii proruşi că au executat militari ucraineni ţinuţi în captivitate

Martori au declarat pentru organizaţia de apărare a drepturilor omului că un militar ucrainean a fost împuşcat de la mică distanţă de către un comandant separatist, relatează BBC.

Amnesty a mai anunţat că deţine înregistrări video cu alţi trei militari ţinuţi în captivitate, iar apoi morţi, la o morgă, prezentînd răni la cap şi în partea superioară a corpului, provocate de gloanţe.

Un armistiţiu fragil se află în vigoare în estul Ucrainei începînd din februarie.

Crimele pe care le-a documentat sînt asimilate crimelor de război, a subliniat Amnesty.

"Aceste acuzaţii este necesar să fie investigate prompt, complet şi imparţial, iar făptaşii judecaţi în procese corecte de către autorităţile recunoscute", a declarat Denis Krivosheev, adjunctul directorului AI pentru Europa şi Asia Centrală.

Acuzaţiile apar după ce un comandant separatist a declarat pentru ziarul ucrainean Kyiv Post că a executat personal 15 militari ucraineni din cadrul forţelor armate naţionale după ce au fost capturaţi.

Un consilier al rebelilor a declarat anul trecut pentru BBC că separatiştii proruşi au efectuat execuţii într-o zonă aflată sub controlul insurgenţilor, cu scopul de a "împiedica haosul".

Organizaţii nonguvernamentale cu activitate în domeniul drepturilor omului au acuzat ambele părţi aflate în conflict că au comis abuzuri.

Peste 6.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea războiului între separatişti proruşi şi forţele armate naţionale ucrainene în estul Ucrainei, în urmă cu un an.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *