Amnesty International Moldova condamnă aplicarea forței și folosirea gazelor lacrimogene de către poliție, precum şi reținerile protestatarilor în timpul protestului pașnic, organizat pe data de 16 iulie 2020 în Chișinău. Amnesty International remarcă că Constituția RM garantează fiecărei persoane dreptul de a-și exprima opinia și de a participa liber la mitinguri, demonstrații, manifestări, procesiuni sau întruniri publice.
Aplicarea violenței față de protestatari, reținerea acestora fără vreun motiv justificat și obiectiv, nu este proporțional interesului public de a promova dreptul la libertatea întrunirilor. Astfel, statul are obligația pozitivă de a lua măsuri de protecție a protestatarilor, și de a oferi fiecărei persoane garanții atât legislative cât și practice cu privire la apărarea fiecărui protestatar de acțiuni arbitrare din partea forțelor de ordine publică, unde aplicarea violenței nu poate fi decât atunci când este absolut necesar. Nu este clar de ce autoritățile au aplicat forța la un protest pașnic, soldate cu rețineri și utilizarea de gaze lacrimogene.
Forțele de ordine trebuie să ofere în continuare protestatarilor dreptul la libera întrunire și să întreprindă măsuri pentru a preveni răspândirea bolilor epidemice.. În consecință, este esențial ca forțele de ordine publică să se abțină de la aplicarea forței fizice, decât atunci când este absolut necesar. La fel, autoritățile trebuie să justifice în mod clar condițiile pentru restrângerea libertății de întrunire.
Astfel, lipsa unei dispoziții legale cu privire la măsurile luate la întrunirea pașnică poate fi considerată ca limitarea libertății de întrunire cu rea intenție, care, în consecință, este calificată de Amnesty International Moldova ca disproporționată, într-o societate democratică.
VEZI ȘI Cum scuză Marin Maxian comportamentul agresiv al polițiștilor care au atacat un grup de veterani ce protesta în centrul Chișinăului
|
Ambasada României la Chișinău comunică faptul că Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) va organiza, pe parcursul lunilor aprilie, mai și iunie 2021, un număr de patru ceremonii de depunere a jurământului de credință față de România dedicate Ambasadei...
( ) Citeşte tot articolulPe 16 mai 1812, reprezentanţii Imperiilor Rus şi Otoman semnau dubioasa pace de la Bucureşti, care încheia războiul ruso-turc de la 1806—1812 pentru Principatele Române şi, ca rezultat al târgului, Moldova de la est de Prut (redenumită Basarabia) era anexată Rusiei.
( ) Citeşte tot articolulUn site apropiat premierului Filat afişează o ştire cu următorul titlu: „Vlad Filat pune degetul pe rană: Instituţiile statului nu respectă legea!”.
( ) Citeşte tot articolulUrzicile mai sunt denumite si plantele minune pentru numeroasele lor intrebuintari curative. Nu este nicio noutate ca au un efect astringent, expectorant, tonic, antiinflamator, dar si proprietati diuretice, fiind o sursa importanta de vitamina A, C, E, fier, calciu, fosfati si minerale.
( ) Citeşte tot articolulUrmăresc cu mare atenţie declaraţiile ce se fac în ultimul timp despre „Franzeluţa” S.A. şi, confruntându-le cu situaţia reală de la întreprindere, ajung la concluzia că cineva încearcă intenţionat să inducă în eroare opinia publică...
( ) Citeşte tot articolulBunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.
( ) Citeşte tot articolul