Europa Culturii

Amor Infinito pentru Papa Ioan Paul al II-lea

Celebrul tenor spaniol Placido Domingo interpreteaza, pe cel mai recent album al sau, intitulat „Amor Infinito”, mai multe melodii inspirate de poeme scrise de Papa Ioan Paul al II-lea. Fostul Suveran Pontif este considerat de Placido Domingo „cea mai mareata fiinta” pe care a cunoscut-o. Albumul, care include si colaborari cu interpreti ca Andrea Boccelli sau Vanessa Williams, a fost inregistrat cu Orchestra Simfonica din Londra.

Recent, Placido Domingo a fost distins cu Premiul Echo Klassic al Operei din Dresda pentru intreaga sa cariera. Tenorul in varsta de 68 de ani a primit distinctia in semn de recunoastere a unei cariere care a scris o pagina in istoria operei, potrivit juriului. Placido Domingo repeta, zilele acestea, la Berlin, pentru debutul sau ca bariton in opera „Simon Boccanegra” de Giuseppe Verdi, pusa in scena de regizorul argentino-israelian Daniel Barenboim.

„Parintele artei moderne”, expus la Haga

O expozitie dedicata „parintelui artei moderne”, pictorul francez Paul Cézanne, si „fiilor” sai, Pablo Picasso si Piet Mondrian, este organizata de Muzeul municipal din Haga, urmand sa fie deschisa pana pe 24 ianuarie 2010. Cézanne este marele precursor al modernismului, considerat de numerosi artisti drept parintele artei moderne. Influenta lui asupra lui Picasso si Mondrian a fost foarte importanta, potrivit lui Franz Kaiser, comisarul expozitiei. Se considera ca cei trei artisti se afla la originile dezvoltarii unuia dintre cele mai decisive curente din istoria artei.

Istoria europeana, in varianta virtuala

Peste 12 milioane de pagini scanate din mai mult de 110.000 de publicatii din Uniunea Europeana pot fi descarcate gratuit din EU Bookshop Digital Library, care a fost lansata la Targul de Carte de la Frankfurt. Platforma pune la dispozitia publicului toate publicatiile tiparite de Publications Office in numele institutiilor, agentiilor si organismelor UE incepand cu 1952. Arhivele Publications Office sunt o adevarata comoara in materie de istorie europeana. Documente precum discursul lui Jean Monnet, presedinte al Inaltei Autoritati, in Adunarea Comuna reunita in prima sesiune in septembrie 1952, sau raportul general al Comunitatii in limba franceza, din 1953, pot fi consultate virtual prin intermediul Publications Office Digital Library. In plus, noi documente se adauga in biblioteca digitala zilnic.

Rembrandt, scos la vanzare

Un portret semnat de Rembrandt va fi scos la licitatie pe 8 decembrie, la Londra, pentru un pret estimativ situat intre 20 si 27 de milioane de euro. Anuntul a fost facut de casa Christie’s, care mai scoate la vanzare cu aceeasi ocazie un crochiu semnat de Raphael, evaluat la aproape 17 milioane de euro. Lucrarea realizata de artistul italian Raphael reprezinta chipul unei muze si a servit drept studiu pentru o opera murala despre Parnassus – care, potrivit mitologiei grecilor, este muntele pe care locuiau muzele. Opera a fost inclusa intr-una dintre frescele realizate intre 1508 si 1511 pentru Papa Iulius al II-lea, in Camera Semnaturii de la Vatican.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *