Timpul Liber

AMUZANT: Bacalaureatul perlelor sau perlele bacalaureatului

Ca şi în anii trecuţi, cele mai mari bătăi de cap le-a dat absolvenţilor testul la Limba şi literatura română. Anul acesta însă elevii au uimit prin inventivitate – atât în ceea ce priveşte utilizarea celor mai sofisticate metode de copiat, cât şi la crearea unor adevărate „opere” despre gelozie, iubire şi poezie. Iată doar câteva dintre ele:

„Soarele e ca un viol al păsărilor…”

„Mergând pe acoperişul gândurilor mele, mă trezesc la poarta unei întrebări care m-a pus să analizez viaţa mea şi mai ales personalitatea proprie la contribuirea realizării umanităţii…”

„Gelozia n-are chip de om, dar picioarele sunt (de top model) lungi şi te-ajung din urmă…”

„Eu am scăpat de gelozie aşa: ea a bătut la uşă, dar eu am rămas nu numai surd, dar şi mut, mi-a râs în fereastră, dar eu i-am întors…”

„În poezie nu-i loc pentru gânduri, de-atâta noi, cititorii, trebuie să ne gândim în locul Leonidei Lari…”

„Gelozia nu dă voie iubirii să se urce. Ea pune capac la scara pe care ai vrut să te urci cu femeia iubită pe acoperişul cerului…”

„În poezia „Ce te legeni” poetul are un simţământ ecologic foarte vizibil: se adresează naturii: Codrule, codruţule…”

„Nichita Stănescu n-a avut-o pe Ana cum Rebreanu chiar şi pe Florica, de atâta ochiul lui este „numai noroi…”

„Când a venit iubirea lui Nichita Stănescu, el nu era pregătit, şi eu-l liric s-a îmbolnăvit atât de tare că a trebuit să plece peste hotare ca să se trateze. Aceasta este clar din I strofă…”

„Opera lui m-a făcut şi mă face să-mi subţiez simţirile, conformându-le fineţii porţelanului macedonschian…”

„Eu nu am cunoscut-o pe Leonida Lari, dar după poezia „Ce zi frumoasă” am înţeles că o ducea greu cu lumea, cu viaţa şi cu tot ce are, care a trântit-o drept în prag…”

„Leonida Lari a plecat din Moldova să se mărite cu Ştefan cel Mare, dar l-a lăsat şi a trecut la politică. A înţeles că lupta este pe viaţă şi pe moarte…”

„Metaforele sunt ca şi hainele alese la un magazin: nu întotdeauna cumperi ce-i bun, da câţi bani ai şi cum eşti informat. De aceea sunt poeţii care îmbracă poeziile lor în hainele necesare şi ni le aduc nouă fie prea îmbrăcate sau mai mult goale…”

„Cum să zbori dacă n-ai aripi. Cum să dormi dacă iubita-i cu altul, cum să ierţi dacă sufletul arde ca farul din Alexandria, de la naştere până la moarte…”.

Selecţie de Ala Coica

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *