Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 19:17
Abonamente

Femeia 9 Aprilie 2013, ora 07:23    Din editia print

Ana Barbu: „Artiştii sunt fiinţe sensibile şi oricând pot fi rănite sau trase pe sfoară...”

Marime Font

- Dragă Ana Barbu, acum o lună aţi mai lansat un CD, al cincilea, de această dată cu muzică populară, în colaborare cu „Lăutarii” domnului Nicolae Botgros. Cum a primit publicul acest produs artistic?

- Acest album a fost un vis frumos spre care am mers destul de mult timp. La propriu şi la figurat. În primul rând, lucrul la album a durat un an şi jumătate. Nu am vrut să grăbesc procesul, adesea m-am oprit, am încercat să analizez fiecare piesă în funcţie de anumite stări de dispoziţie, am pus la îndoială unele linii melodice sau cuvinte din vers, am căutat varianta cea mai reuşită. Întrucât mai multe texte şi melodii îmi aparţin, m-am prins personal într-o competiţie cu mine însămi, pentru că a crea presupune să generezi noi idei, iar ultima idee pare să fie întotdeauna mai bună decât prima... În al doilea rând, cred că l-am necăjit mult şi pe Corneliu Botgros, care a trebuit să plieze linia melodică exact pe ideile mele. Trebuie să menţionez că i-a reuşit acest lucru. Aranjamentele sale merită toată admiraţia, am format un cuplu de creaţie excelent cu Botgros junior. A fost răbdător, inspirat şi am avut în el un sprijin de nădejde. Faptul că maestrul Nicolae Botgros a dat o apreciere înaltă muncii noastre, Domnia Sa având şi câteva melodii preferate în acest album, vorbeşte de la sine. Din păcate, albumul nu a fost lansat oficial într-un concert mare, aşa cum s-ar fi cuvenit. Am mers pe o lansare în presă. Dar să ştiţi că a avut un efect neaşteptat de bun. Am fost apreciaţi de presa de specialitate din România și acest lucru mă bucură cel mai mult. Am foarte multe invitaţii la emisiunile radio şi TV de peste Prut. Toate acestea mă fac să mă simt în top. Ceea ce nu înseamnă că mă ameţesc uşor succesele de moment. Albumul va avea şi o lansare cum se cuvine, în cadrul unui concert mare, cu Orchestra naţională „Lăutarii”, dar mai în toamnă, după ce scurgem vinul şi mai împlinesc un an de viaţă. Sunt convinsă că voi avea sala plină.

- Am rămas surprinsă să aflu că aveţi grad de maior... Ca artistă, cum vă simţiţi în Ansamblul „Plai moldovenesc” al Ministerului de Interne?

- Aici m-am convins că poliţiştii au mult mai mult respect pentru valorile naţionale decât ne-am putea imagina. Aş îndrăzni chiar să afirm că muzica populară la Ministerul de Interne e mai apreciată decât la Ministerul Culturii... Gradul de maior nu mă scuteşte de sensibilitate sau de feminitate. Din contră, alături de mulţi bărbaţi puternici, te simţi mai femeie, nu ştiu cum! Sunt oameni culţi, atenţi, e o plăcere să ai asemenea colegi. Atât eu, cât şi Ioana Căpraru, cu care cânt în acest ansamblu, suntem chiar alintate, răsfăţate. Cum să nu-ţi placă să vii la muncă în asemenea condiții? În Orchestra Ministerului de Interne, „Plai moldovenesc”, mai sunt Costică Rotaru, Nicolae Cibotaru şi Arsenie Butnaru – artişti de mare calibru, adevăraţi maeştri ai cântecului popular.

- Cântaţi şi cu Orchestra „Mugurel”. Cum reuşiţi să menţineţi atâtea linii de colaborare concomitent?!

- Păi, nu ştiu cum reuşesc. Cert e că le fac pe toate din dragoste şi cu mare pasiune. Nici nu mi-am pus întrebarea vreodată dacă e prea mult. Lucrurile se aranjează de la sine. Şi nu aş putea renunţa la niciuna din aceste orchestre. Să fii angajata „Mugurelului”, alături de Ion Dascăl, te simţi ca acasă. Am mereu o stare de bine, de confort sufletesc, de bucurie. Apropo, Ion Dascăl mi-a fost cândva şi profesor la Colegiul de Muzică din Bălţi.

- Care ar fi cele mai mari probleme cu care se confruntă artiştii din R. Moldova?

- O problemă ar fi că nu avem un circuit muzical prea mare. Ne coacem în oala noastră şi mai departe de gard nu prea vedem. Mă bucur acum nespus pentru ieşirile în România - sunt ca o gură de aer proaspăt pentru mine. Artiştii nu pot trăi într-un cerc închis, au nevoie de spaţiu. Cei din muzica uşoară pot face o carieră oriunde în lume, dacă sunt buni, dar interpreţii de muzică populară au doar spaţiul românesc şi uneori întâlnirile cu diaspora din Italia, Portugalia, Franța. Ţara noastră nu e conectată la circuitul muzical internaţional, aşa că nu prea avem de ales. Mergem să cântăm în scena mare pentru bănuţi, iar la nunţi, deşi putem câştiga niște bani, nu avem sub picioare scena mare...

- Natalia Barbu, fiica dumneavoastră, este tot mai apreciată şi aici, şi în România. Când aţi intuit că are talent muzical?
- Nouă, părinţilor, ne-a fost clar de la bun început că Natalia va deveni artistă. Ea încă nu vorbea, dar deja cânta. Ce să faci cu un asemenea copil? Nu-ţi rămâne decât să-l şcoleşti. Noi am reuşit să detectăm calităţile frumoase ale copiilor noştri şi să-i punem la treabă. Tata a ştiut să o educe în stil spartan, chiar dacă ea prefera joaca, la fel ca și alţi copii. E o artă să creşti un artist dintr-un copil. E o meserie foarte grea şi împreună cu soţul meu, Vasile, ne-am asumat-o. Cred că am reuşit.

- Cât de mult a contat exemplul dvs. personal în faptul că Natalia a devenit o interpretă de succes?

- De cele mai dese ori se crede că natura îşi ia liber când e vorba de copiii artiştilor. Nu a fost şi cazul nostru. De multe ori când orchestra încurca tonalităţile, muzicienii se bucurau că nu au probleme cu mine, pentru că diapazonul meu îmi permitea să înhaţ piesa în mai multe octave. Natalia a moştenit vocea mea, fără nicio scutire de diapazon sau sensibilitate. Mi-am dorit ca fiica mea nu doar să devină artistă, ci să mă depăşească. Azi consider că avem în familie o interpretă de talie mondială, pentru că Natalia poate concura cu marile vedete internaţionale.


- Presa uneori exagerează în aprecieri, alteori are prea multe critici la adresa artiştilor. Cum reacţionaţi la ceea ce se scrie despre dvs.?
- Din fericire, mie jurnaliştii nu mi-au dat de furcă. Chiar nu-mi amintesc să fi scris cineva ceva de rău despre mine. Dar Natalia a fost foarte dur şi urât atacată în presă...

- Da, au existat câteva materiale, în special în perioada căsătoriei fiicei dumneavoastră, care puteau să atingă inima unei mame...

- M-a durut, m-a durut tare... Dar nu poţi să le explici tuturor că lucrurile nu sunt aşa precum se scrie. În astfel de cazuri e mai bine să taci şi să laşi lumea să se sature de vorbe. Cel care se scuză, de multe ori se acuză. Natalia a fost împroșcată cu noroi de fiecare dată când a avut un succes mare sau a prins un strop de fericire. Numai după „Eurovision” cât de mult a fost ponegrită! În momentul în care ea a căpătat imunitate în faţa invidiei şi a răutăţilor, mi-a dat şi mie forţa necesară să închid ochii şi să las răul să treacă pe alături. Azi toţi îşi văd de treabă, iar fata mea e fericită, împlinită - asta e cea mai mare bucurie pentru o mamă.

- Irina, cealaltă fiică, în ce legătură e cu muzica? Nu aţi încercat s-o „convertiţi”, să creaţi împreună un trio familial?!

- Ba da! În toamnă o să ne vedeţi într-un trio. În concertul de lansare a albumului, voi avea alături şi fetele mele. Natalia are deja imprimat un album cu „Lăutarii”, iar Irina nu merge la braţ cu acest gen de muzică. Ea se are de bine cu R&B, Funky. În prezent, face masteratul în business, în Statele Unite ale Americii. Curentul american îi este aproape încă din adolescenţă. Atunci a început să cânte, dar repede şi-a dar seama că îşi dorea, de fapt, o altă carieră - se vedea o business lady, nu artistă. Continuă să scrie muzică, texte, face şi aranjamente, dar nu mai cântă decât de plăcere, ştiu că ne va fi greu s-o aducem în scenă. Sperăm s-o convingem să cânte alături de noi.

- Cu nepoţii - Victor, fiul Nataliei, şi Arielle, fiica Irinei - cât de des vă vedeţi?

- Pe skype ne vedem zilnic. În braţe îi strâng mult mai rar decât mi-aş dori. E adevărat că pe Victoraş îl văd mai des, că e mai aproape, pe Arielle, însă, doar o dată în an. Victor a făcut deja prima sa călătorie în America, a stat acolo o lună. E foarte dezgheţat: în avion saluta toată lumea, împărţea săruturi aeriene, le zâmbea tuturor, numai poezii nu le spunea că nu le ştie bine, dar cred că la următoarea plecare va prezenta spectacole întregi. Arielle fără oglindă nu-şi concepe existenţa. E o cochetă, dar cel mai mult mă bucură că-i place să cânte. Ritmul e american, vibrațiile - româneşti. Face balet, e o artistă adevărată!

- Ce înseamnă schimbarea pentru dumneavoastră? Mă refer la schimbarea de look, repertoriu, stil de interpretare etc.
- Îmi plac mult schimbările. Sunt chiar adepta schimbărilor radicale. Dacă aş avea cu vreo 20 de ani mai puţin, cred că v-aş uimi mereu. Am tare multe idei trăsnite, dar nu le pot realiza pe toate - trebuie să mă conformez vârstei pe care o am.

- Ultima mea întrebare conţine în ea o suită de întrebări-fulger: vă plac bijuteriile?

- Cărei femei nu-i plac oare! Cerceii sunt bijuteria de top. Un inel pe deget, la fel, îmi oferă o doză de confort.

- Parfumul dumneavoastră preferat este...

- Allure – Sensuelle, Chanel.

- O reţetă culinară pentru micul dejun, cu autograf de la Ana Barbu...

- Fără reţete. Fulgi de ovăz şi o cafea cu lapte. Poftă mare!

- Ultima carte pe care ați citit-o a fost... Şi ce aţi găsit bun în ea?

- Citesc acum biografiile celor mai mari 100 de vocalişti ai lumii. Am înţeles că marii artişti, indiferent de vigoarea talentului şi de succesul enorm pe care îl au, tot artişti rămân – sunt nişte fiinţe sensibile, naive şi oricând pot fi rănite sau trase pe sfoară. Pacostea umană te ajunge până şi pe cele mai înalte culmi.

- Care sunt cei trei piloni pe care se sprijină familia dvs.?
- Încrederea, dragostea, răbdarea.

- Cuvintele pe care le auziţi cel mai des de la soţul dvs...
- „Aneta, tare frumoasă mai eşti!” - mi-o poate repeta de zece ori pe zi.

- O femeie e fericită atunci când...

- E iubită, respectată, înţeleasă şi împlinită.


Un articol de: Tatiana Corai
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:42

Ucraina va avea în vedere posibilitatea suspendării statutului de membru al Interpol, dacă la șefia organizatiei internaționale va fi ales un reprezentant al Rusiei, a anunțat astazi ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Arsen Avakov, pe site-ul instituției pe care o conduce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Campania electorală încă nu a demarat oficial, însă liderul PPDA, Andrei Năstase, a reuşit deja să se facă de râs în faţa alegătorilor. Bloggerul Anatolie Chirilov face trimitere la o vizită a lui Năstase în localitatea Ștefan Vodă, unde a fost luat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:31

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:14

Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru turişti. Datele Biroului Naţional de statistică arată că în perioada ianuarie-septembrie 2018 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la 277 mii de turişti şi excursionişti, cu 19,6% mai mult decât în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:08

Relaţia liderilor PAS şi PPDA cu fundaţia Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, nu se reduce doar la niște banale bilete de avion. Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt compromişi de legăturile fundaţiei respective cu raiderul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de puşcărie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:06

Probabilitatea unui acord real între Rusia și Japonia în diferendul lor teritorial privind sudul insulelor Kurile este negativa si dpdv matematic tinde spre zero. În ultimele decenii la Moscova s-au spus prea multe ”patriotisme” despre ”inseparabilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:02

Denis Ureche, invitatul jurnalistei Mariana Rață, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a făcut mai multe declarații care confirmă investigațiile jurnalistice efectuate de către Zeppelin.md, privind compania off-shore ce aparține condamnatului Veaceslav...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)