Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 13:21
Abonamente

Actualitate 14 Septembrie 2010, ora 04:12    Din editia print

Mascota TIMPULUIAna-Maria, minunea care ne poartă noroc

Marime Font
Imagini: 3

În 2001, anul în care a apărut ziarul TIMPUL, fiind în căutarea personajelor deosebite, am ajuns la Costuleni, Ungheni. Aici l-am întâlnit şi pe părintele Anatol Sârghi care, în timpul liber, se ocupa de producerea vinului. Făcea un vin atât de delicios încât a ajuns şi pe masa reginei Elisabeta a Marii Britanii. În acea zi, la Costuleni se sărbătorea hramul. Ochiul fotografului nostru de atunci, sensibil la frumuseţi, a observat în curtea bisericii un bobocel de fată, de vreo trei anişori, şi a început să o fotografieze. Micuţei îi plăcuse rolul şi a pozat cu iscusinţa unei vedete experimentate. Chipul ei gingaş ne-a plăcut şi nouă şi de atunci imaginea ei apare în ziarul nostru, îndemnându-i pe oameni să se aboneze la TIMPUL. Ana-Maria a devenit mascota ziarului.

Între timp, noi am crescut împreună. Astăzi, Ana-Maria are aproape 12 ani, iar TIMPUL – nouă. Fetiţa noastră s-a maturizat. Nu mai este micuţa care intra în vorbă cu oricine, care sărea în braţe tuturor, gata să dăruiască zâmbete oricui. Azi Marica, aşa o numesc părinţii, este o domniţă foarte serioasă şi înainte de a începe vorba chibzuieşte puţin ca nu cumva să spună lucruri negândite. Iar dacă vrei să-ţi zâmbească, trebuie să-i câştigi mai întâi încrederea. Ana-Maria a renunţat la ideea de a deveni fotomodel, precum ne-a mărturisit ultima dată când am văzut-o. Acum are alte planuri. Vrea să se facă avocat.

O familie ca un acord armonios


Marica e mijlociul din cei trei copii ai dnei Rodica şi ai părintelui Anatol. Băiatul cel mare, Tudor, învaţă la un colegiu din Chişinău, iar Ana-Maria şi fratele său mai mic, Tolica, studiază la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Călăraşi şi la Şcoala de arte, cu toţi copii cuminţi şi evlavioşi. Când părinţii sunt absorbiţi de treburile bisericeşti, Marica, fiind sora mai mare, are grijă ca frăţiorul mai mic să aibă ce mânca, să facă ordine prin casă. Dar înainte de toate sunt temele de acasă şi pianul. În camera de zi a familiei Sârghi, amenajată în stilul secolului al XIX-lea, este un pian mai vechi de o sută de ani, cumpărat de la un preot bătrân. La acesta exersează zilnic copiii. Marica ne-a încântat cu valsurile lui Eugen Doga, cu muzica lui Chopin, Mozart, compozitorii ei preferaţi. Fetiţa mai e pasionată de pictură, putând să stea ore în şir în faţa unui peisaj ca să-l admire, apoi să-l redea pe hârtie.

În luna octombrie, Ana-Maria va împlini 12 ani. Are mari emoţii pentru acea zi. Se pregăteşte să-i uimească pe oaspeţi cu cântece interpretate la pian. Precum e specific acestei vârste, are foarte mari cerinţe faţă de sine. Dragostea pentru muzică a moştenit-o de la tatăl său. Acesta, înainte de a deveni preot, a făcut studii la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”. Şi e tare fericit când formează un duet cu fiica iubită. Tatăl cântă la vioară şi ea la pian. Tolica deocamdată nu cântă împreună cu ei, zice că ştie cântece prea simple. Dar nu mai e mult până vor face un trio. Părinţii abia aşteaptă s-o vadă şi pe aceasta. Preoteasa nu cântă la niciun instrument, dar, precum ne-a mărturisit, îi place să-i asculte cântând şi roşeşte pentru fiecare greşeală comisă de copii, le caută o scuză.

Ana-Maria e un copil obişnuit ce are grijile specifice vârstei. Se consideră norocoasă că stă în bancă cu Teo Cibotaru, fiul dirigintei. E un băiat cuminte şi ordonat. Şi e mândră că reuşeşte să fie una dintre cele mai bune eleve din clasă.

Când doamna Rodica era însărcinată cu al doilea copil, împreună cu soţul au avut un accident rutier. Din cauza accidentului, Marica a fost născută la nici 37 de săptămâni. Tatăl micuţei era în comă. Micuţa s-a născut doar de două kilograme. Medicii i-au spus că numai o minune o poate salva. Timp de cinci zile, preoteasa i-a citit fetiţei Paraclisul. Micuţa şi-a revenit. De atunci, părinţii îi spun „minune mică...”. Până la urmă şi-a revenit şi părintele Anatol care a avut cel mai mult de suferit în urma acelui accident.

Familia Sârghi are o istorie a vieţii deosebită

Familia Sârghi, de fapt ca orişice cuplu, are o istorie a vieţii deosebită. Dacă nu se făcea preot, cu siguranţă, părintele Anatol ar fi devenit om de artă. Cântă la vioară, fluier, ocarină, cobză, caval, pian, acordeon şi chitară. Pe când făcea armata a fost solist în cadrul Ansamblului militar de cântece şi dansuri din regiunea Odesa. Deşi ar fi putut deveni un muzician strălucit, la 23 de ani s-a înscris la Seminarul Teologic din Căpriana. Prima şi singura sa parohie rămâne a fi Biserica „Sf. Dumitru” din Costuleni, sat în care biserica a fost închisă timp de 35 de ani. Doamna Rodica, stăpâna casei, e de profesie învăţătoare. Când s-a măritat nici prin gând nu-i putea trece că va deveni preoteasă.

Părintele Anatol a îndeplinit visul tatălui său, când a devenit preot. Şi el speră ca şi copiii lui să fie ce-şi doreşte el, dar nu le va sta în cale dacă îşi vor alege alt drum. Prin anii ’92 în R. Moldova era mare sărăcie. Banii adunaţi de la creştini nu ajungeau pentru întreţinerea bisericii. Atunci părintele a decis să iniţieze o afacere. A început să producă vinuri alese – „Cahors”, „Cabernet”. De atunci părintele a făcut mult bine satului, a construit drumul spre şcoală, a cumpărat icoane, candele, sfeşnice pentru biserică. Nici preoteasa nu a stat cu mâinile în sân – se ocupă de albinărit, producând miere pentru biserică şi pentru mai multe mănăstiri din Rusia. Dar orice ar face, familia Sârghi susţine că în biserică este cu sufletul împăcat.

Pentru ceea ce a făcut întreaga familie, nouă nu ne rămâne decât să le mulţumim, şi mai ales pentru „marea minune mică”, frumoasa domniţă Ana-Maria, care timp de nouă ani ne poartă noroc.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:59

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

 SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a simulat cu succes o aterizare de urgenţă, într-un test dramatic al sistemului de anulare a misiunii unei capsule pentru astronauţi, realizat fără echipaj. Succesul testului pune bazele misiunii SpaceX de a transporta pentru prima oară...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:54

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

 Administraţia Trump a propus, zilele trecute, relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse de fosta primă doamnă Michelle Obama, astfel încât elevii să fie mai dornici să mănânce produsele care li se oferă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:37

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Primul extras din film a fost făcut public azi de Simona Halep și arată câteva secvențe din antrenamentele sale pentru primul grand slam al anului – Australian Open, alături de antrenorul său, australianul Darren Cahill.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:28

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici. Ce spune regina Elisabeta a II-a

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici. Ce spune regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta, reacție după acord: Sunt în mod special mândră de Meghan Ducii de Sussex, prințul Harry și Meghan Markle, își vor pierde titlurile regale și nu vor primi fonduri publice pentru îndatoririle regale, relatează BBC. De asemenea, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:21

„BLUE MONDAY” - 20 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului 2020

„BLUE MONDAY”  - 20 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului 2020

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2020, corespunde datei de 20 ianuarie, este considerată a fi cea mai deprimantă, la această concluzie ajungând un psiholog britanic care a creat o formulă matematică pentru a identifica cele mai dificile momente dintr-un an. Pentru a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)