Actualitate

Analist de la Chişinău: Revirimentul religios românesc în Basarabia este iminent. Autocefalia Bisericii Ucrainei, un precedent şi pentru R. Moldova

Contramandarea vizitei lui Kiril la Chişinău a fost anunţată recent de preşedintele moldovean pro-rus, Igor Dodon, despre care Petru Bogatu spune că ar fi fost şi singurul care îl aştepta pe Patriarhul Moscovei.

Însă contextul propriu-zis e chiar mai complicat, explică analistul citat. "După cum scria deunăzi expertul american Paul Goble, fost analist CIA, în timp ce toată lumea e cu ochii pe diferendul inter-ortodox din Ucraina și Belarus, opiniei publice internaționale riscă să-i scape evoluțiile din Republica Moldova, unde de asemenea teritoriul canonic al ortodoxiei este în joc. Potrivit lui, la ora actuală cresc tensiunile dintre Mitropolia Moldovei, aflată sub controlul Moscovei, și Mitropolia Basarabiei, autonomă, dar aparținând de Biserica Ortodoxă Română", arată Petru Bogatu.

Ca atare, subliniază analistul. "în această situație complicată, voiajul lui Kiril la Chișinău survenea într-un moment antagonic și de aceea se potrivea ca nuca în perete. Unde mai pui că el avea o misiune polițienească: să curme orice tentativă de sciziune".

"Același Paul Goble se așteaptă ca Patriarhul Ecumenic să puncteze fără echivoc la București că Mitropolia Basarabiei reprezintă singura Biserică Ortodoxă legală în Republica Moldova. Acest fapt ar putea conduce, în opinia sa, la o explozie religioasă și politică la Chișinău.

Indiferent însă ce va spune Bartolomeu la București, revirimentul religios românesc în Basarabia, după ani de opresiune și marginalizare, este iminent. Demarând procesul de acordare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Constantinopolului a spart gheața, creând un precedent valabil și pentru Republica Moldova", încheie Petru Bogatu.

Articolul integral de pe Deschide.md – AICI

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *