Ultima oră

Analist german: Mihail Hodorkovski ar putea deveni un nou Soljeniţîn

Rahr, un membru al Clubului Valdai apropiat Kremlinului, care reuneşte foşti lideri, jurnalişti şi experţi străini şi ruşi din Rusia, a fost implicat în transferul în Germania al lui Hodorkovski.

"Nu cred că va face politică, şi aş putea chiar aproape să exclud acest lucru", a declarat Rahr într-un interviu pentru RTVi, difuzat vineri seară.

"Voi exagera poate un pic, dar ar putea lua calea lui Soljeniţîn", a estimat analistul german.

Rahr a amintit că autorul cărţii Arhipelagul Gulag a fost constrâns la exil şi a ajuns în Germania în 1974, înainte de a merge în Elveţia şi apoi în Statele Unite.

El ar putea "scrie cărţi, să vorbească, ar putea să se gândească la viitor şi, evident, la Rusia", a adăugat analistul german.

"El evaluează foarte sobru situaţia din Rusia în lume. Se interesează mult de acest lucru. Am fost foarte uimit să văd cum, în pofida faptului că a fost rupt de informaţii timp de zece ani, el înţelege ce face lumea să respire", a subliniat el.

Rahr a oferit ulterior câteva detalii despre circumstanţele eliberării lui Hodorkovski, subliniind rolul "diplomaţiei secrete a Germaniei".

"A fost trezit la ora 2:00 dimineaţă de directorul închisorii", care l-a întrebat dacă acceptă să plece în străinătate, a povestit aanalistul german.

Hodorkovski a acceptat şi a fost dus în oraş. De acolo, "un elicopter l-a dus la Sankt-Petersburg", de unde a luat un avion privat către Germania, a continuat el.

"A fost întâmpinat de Hans-Dietrich Genscher (fost ministru german de Externe), care l-a felicitat pentru eliberare şi l-a dus cu maşină la hotelul Adlon", a adăugat Rahr.

Potrivit analistului german, Hodorkovski "este foarte bucuros că a fost eliberat după zece ani. Este viu, este într-o stare de spirit bună, vrea să se exprime şi să ia decizii în legătură cu rolul pe care îl va juca în Europa, într-un fel sau în altul".

Prima fotografie a lui Hodorkovski după eliberare îl arată pe acesta cu Genscher pe aeroportul din Berlin. În plan îndepărtat poate fi observat Alexander Rahr.

Contactat de AFP, acesta din urmă a declarat că rolul sau s-a rezumat la cel de "traducător pentru Genscher".

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Berlinul a lucrat "din culise" pentru eliberarea fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, graţiat de Vladimir Putin şi ajuns vineri în Germania, imediat după eliberare.

Fostul ministru german al Afacerilor Externe, Hans-Dietrich Genscher, "s-a ocupat de dosar (Hodorkovski) din culise de manieră intensivă. S-a implicat puternic pentru a lucra cu succes la soluţii, cu susţinerea cancelarului şi a ministerului Afacerilor Externe", a precizat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert, într-un comunicat.

La rândul sau, Genscher, primit de două ori de preşedintele rus Vladimir Putin pe marginea acestui dosar, a confirmat că l-a primit pe fostul oligarh la coborârea acestuia dintr-un avion privat, la Berlin.  

Sursa: AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *