Astăzi 17 Februarie 2020, Luni - Ultima actualizare la 16 Februarie 2020
Abonamente

Actualitate 15 Octombrie 2019, ora 13:29

Analistul american George Friedman scrie despre rolul României și Poloniei în noua strategie americană privind relațiile SUA-Turcia

Marime Font

De câțiva ani, a avut loc o schimbare semnificativă în strategia Statelor Unite în Orientul Mijlociu, unde Washingtonul a căutat în mod constant să evite luptele, scrie analistul american George Friedman, analizând impilcațiile recentului conflict izbucnit în Siria, după ofensiva Turciei, dar și modul în care ar putea evolua relațiile dintre Turcia și SUA. Dar și rolul geopolitic pe care l-ar putea juca România în această ecuație cu mai multe necunoscute.

Analistul susține că Statele Unite sunt acum obligate să caute o reconciliere cu Turcia, o putere regională care nu trebuie ignorată, pe baza unor condiții geopolitice necesare pentru ambele.

„Relația lor a avut suișuri și coborâșuri, iar o reconciliere nu are nicio legătură cu afecțiunea reciprocă, ci mai degrabă cu necesitățile reciproce. Incursiunea turcă în Siria și replica SUA fac parte din această ajustare, una care are origini globale și consecințe regionale”, afirmă analistul.

Loading...„Decizia SUA de a nu fi pe aceeași lungime de undă cu Turcia, care a întreprins o incursiune în nord-estul Siriei, are rădăcini geopolitice și strategice. Cele strategice au legătură cu o confruntare între oameni-cheie din Departamentul Apărării și președintele SUA. Comunitatea de apărare din America a fost modelată de un război izbucnit încă din 2001. În timpul a ceea ce se numește Războiul Lung, SUA au creat o structură de alianță a diferitelor grupuri naționale și subnaționale. Cu toate acestea, regiunea este în haos, de la Irak, până la Yemen și Siria. Iranienii au extins o sferă de influență spre vest. Irakul este în haos.Războiul civil din Yemen face ravagii, iar războiul originar din Siria s-a încheiat, într-o manieră foarte orientală, în mod indecis”, explică analistul american.


Războinicii fără războaie

O explicație, potrivit lui Friedman, ar fi că o generație de gânditori militari și strategi au modelat războaiele din Orientul Mijlociu. Războiul Lung a fost cariera lor. „Și, așa cum în timpul Războiului Rece era de neimaginat pentru războinicii din Apărare o lume fără Războiul Rece, același lucru se poate spune și azi, în cazul celor care au modelat războiele din Orientul Mijlociu”.

Analistul continuă:

„Lumea s-a schimbat foarte mult după 2001. China a apărut ca o putere majoră, iar Rusia a devenit mai activă. Iranul, nu jihadiștii sunniți, a devenit principala provocare în Orientul Mijlociu, iar structura alianțelor necesare pentru a face față acestei provocări s-a schimbat radical după „Furtuna din Deșert” și „Libertatea Irakului”. În plus, alianțele s-au schimbat în ceea ce privește capacitatea. Desfășurarea masivă de forțe din Orientul Mijlociu s-a încheiat, dar unele trupe rămân acolo, iar pentru o parte a armatei americane războiul jihadist continuă să se afle în centrul gândirii lor. Pentru aceștia, alianțele create în ultimii 18 ani rămân la fel de nevralgice precum forța aeriană din Belgia, din timpul Războiului Rece.”
Dar, subliniază Friedman, există o altă facțiune din ce în ce mai puternică în Statele Unite, care vede Orientul Mijlociu ca pe un interes secundar. „Mulți includ aici chiar Iranul. Această facțiune consideră China sau Rusia (sau ambele) drept principala provocare la adresa SUA, iar Orientul Mijlociu este văzut ca o diversiune inutilă și o irosire a resurselor americane”.

Friedman susține că „cei care și-au făcut cariera în acest război din Orientul Mijlociu și în alianțele sale sunt acum îngroziți. Opinia președintelui Donald Trump a fost consecventă, considerând că folosirea forței militare, oriunde în lume, trebuie să fie excepția, și nu regula. El a refuzat să declanșeze un conflict în Coreea de Nord. Nu a atacat Iranul, după ce a fost doborâtă o dronă americană sau după ce Teheranul a confiscat tancuri petroliere în Strâmtoarea Ormuz. După atacul asupra instalației petroliere din Arabia Saudită, el a sporit apărarea aeriană saudită, dar a refuzat acțiunile ofensive împotriva iranienilor”.

Concluzia analistului este că, având în vedere schimbarea strategiei americane, se conturează trei misiuni-cheie. „Prima este limitarea forței Chinei. A doua, limitarea forței Rusiei. A treia, limitarea Iranului. În cazul Chinei, structura de alianță cerută de Statele Unite este în principal arhipelagul care se întinde din Japonia până în Indonezia și Singapore - incluzând Coreea de Sud. În relația cu Rusia, există două interese. Unul este Câmpia Nord-Europeană; cealaltă este Marea Neagră. Polonia este aliatul american în nord, România în sud. Dar includerea Turciei în acest cadru ar consolida frontul anti-Rusia. În plus, ar oferi o lovitură semnificativă împotriva expansiunii iraniene”.

Rolul Turciei

În ceea ce privește importanța Turciei, care este clară, analistul american scrie că Turcia „este tot mai curtată atât de Rusia cât și de Iran”, pentru că nu mai este țara care era acum un deceniu. „Economia ei a crescut și apoi a intrat în criză. A trecut printr-o tentativă de lovitură de stat, iar problemele interne au fost mari. Dar astfel de crize sunt frecvente în puterile emergente. SUA au avut un război civil în anii 1860, dar până în 1900 producea jumătate din mărfurile fabricate în lume”.

SUA, Turcia și kurzii

„O aliniere a Turciei cu Iranul și Rusia nu are cum să nu fie una încordată. Iranul și Rusia au purtat în diferite momente războaie cu Turcia și au perceput în mod constant Irakul drept o amenințare. Pentru moment, ambele au alte interese, iar Turcia este pregătită să lucreze cu ele. Dar Turcia nu uită istoria. Și este conștientă că SUA i-a garantat suveranitatea în fața amenințărilor sovietice în timpul Războiul Rece. Dar și că SUA, spre deosebire de Rusia și Iran, nu are ambiții teritoriale în Turcia. Aliată deja cu Turcia în NATO și prin legăturile bilaterale istorice, America știe că legăturile cu Turcia este în interesul ei, deoarece creează o structură care amenință ambițiile Iranului spre Mediterana și consolidează parteneriatul România-SUA. Alianța Mării Negre- SUA-Turcia ar fi, de asemenea, ostilă guvernului sirian. Pentru Turcia, pe termen lung, Rusia și Iran sunt imprevizibile și pot constitui o amenințare la adresa ei atunci când lucrează împreună. Interesul american pentru o Turcie independentă, care să blochezee Rusia și Iranul, coincide cu interesele turcești pe termen lung”.

După cum scrie Friedman, „ este clar că pentru Donald Trump războaiele din Orientul Mijlociu trebuie oprite și că o relație cu Turcia este critică. Facțiunea care este încă concentrată asupra Orientului Mijlociu crede că aceasta ar fi o trădare a kurzilor. Kurzii vor să instituie o națiune kurdă, iar Statele Unite nu pot să sprijine asta. Ocazional, SUA se vor alătura unei alianțe reciproc avantajoase cu kurzii pentru a atinge anumite obiective comune. Dar, dincolo de sentimente, Statele Unite au interese geopolitice care includ uneori kurzii și alteori nu, iar același lucru se poate spune despre kurzi.

Momentan, problema nu este al-Qaida, ci China și Rusia, iar Turcia este esențială pentru SUA în ceea ce privește Rusia. America este importantă și pentru Turcia, dar nu se poate arunca pur și simplu în brațele americanilor. Așadar, acțiunile lui Trump cu privire la granița cu Siria vor avea ca rezultat vizita președintelui Recep Tayyip Erdogan la Washington și, în timp util, o realiniere în regiunea dintre puterea globală și puterea regională”, conchide Friedman.
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 10:17

 Autorităţile ieşene investighează moartea suspectă a unui copil de şase luni, originar din Republica Moldova, care ar fi fost sufocat, din greşeală, de mama sa. Tatăl bebeluşui este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 09:07

Consiliul Politic Național al PD și-a reales astăzi vicepreședinții și membrii Biroul Executiv, și a discutat „conceptul de resetare” al formațiunii. Andrian Candu nu se regăsește printre vicepreședinții PD.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2020, ora: 08:54

Horoscopul zilei de 16 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 16 Februarie 2020, ora: 08:14 de Silviu Tănase

De ce mint „experții” /// Socialiștii lui Dodon sunt adevărata EXTREMĂ DREAPTĂ

De ce mint „experții” /// Socialiștii lui Dodon sunt adevărata EXTREMĂ DREAPTĂ Din editia print

Ștefan Gligor, „expertul juridic” cu studii la ULIM afirmă la emisiunea „POLITICĂ” moderată de Natalia Morari la Tv8 că unioniștii sunt de extremă dreaptă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 10:06

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție vine cu primele declarații după eliberarea sa din arest preventiv. Viorel Morari susține că procurorul care a scris denunțul pe numele său ar fi acționat din răzbunare. Mai mult, acesta s-a ocupat de dosarul lui Constantin Țuțu cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:54

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Urmează să ai interviul pentru jobul visat și te temi de întrebările care vor veni din partea reprezentantului angajatorului? Cu siguranță că acestea nu vor fi ușoare, însă încrederea în tine cântărește mult. Deși nu putem știi cu exactitate care vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:45

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în nord și centru, iar în sud vremea va fi destul de însorită. Maximele termice ale zilei vor fi de 6..8 grade Celsius. La noapte termometrele vor indica până la -3.. – 5 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:38

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a pledat, în discursul rostit la începerea Conferinţei de Securitate de la München, pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu Rusia, criticând abordarea unilaterală a Administraţiei Trump. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:02

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:56

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O tânără de 17 ani a căzut, de la etajul întâi, după ce s-a urcat pe pervazul geamului pentru a se fotografia. Victima este basarabeancă, dar îşi face studiile la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, din Suceava.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:48

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Președintele țării acuză unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:22

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Candidatul partidului aflat la putere în Franţa şi-a anunţat retragerea din competiţia pentru primăria Parisului. Anunţul a fost făcut chiar de Benjamin Griveaux care a spus că prin acest gest vrea să-şi protejeze familia şi partidul din care face parte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:16

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

 Egipt a confirmat vineri primul caz de coronavirus din această ţară adăugând că persoana afectată este un cetăţean străin care a fost plasat în izolare într-un spital, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:07

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Abținerea de la mâncare timp de 16 până la 18 ore pe zi ar putea fi esențială pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni medicale, chiar dacă trebuie să vă antrenați pentru a face față foamei. Postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, te scapă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:03

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:02

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc la vârste mai înaintate faţă de acum 30 de ani şi divorţează mult mai greu, un semn al schimbărilor fundamentale prin care a trecut societatea românească după Revoluţia din 1989, se arată într-o analiză realizată de compania de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Februarie 2020, ora: 06:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

Horoscopul zilei de 15 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 20:38

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

 Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, vine cu o reacție la Plângerea Penală depusă de fostul său avocat, Igor Popa, la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania. Filat scrie pe pagina sa de Facebook că „abia așteaptă să aibă oportunitatea să prezinte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:13

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

De Ziua Îndrăgostiților, oamenii din întreaga lume sărbătoresc dragostea. E ziua în care oameni își arată dragostea și afecțiunea față de ceilalți trimițând cărți, cadouri, flori și ciocolată. O sărbătorim în fiecare an, pe 14 februarie. Anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:09

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Amestecul dintre usturoi, miere și oțet de mere face minuni pentru organism. Siropul întăreșste sistemul imunitar, scade tensiunea și reduce nivelul colesterolului „rău”. De asemenea, te scapă de răceli și infecții, de durerile provocate de artrită și de durerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:07

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Ne amintim de părintele sculpturii moderne ca de un sfânt, un dac adevărat, suflet de român, vertical, curat. Bleah. Ieri, într-o conferință de presă, cântăreața pop Irina Rimes a fost desemnată de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, noul ambasador al Zilei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:01

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

DIICOT a dispus, vineri, trimiterea în judecată a 14 persoane, printre care se află soţii Schumann Bert Sieghard şi Schumann Babett, dar şi un asistent social, în dosarul tinerilor germani ţinuţi în sclavie într-un centru din localitatea Vişeu de Sus, județul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 16:55

EURO 2020: Peste 28 de milioane de solicitări de bilete la campionat

EURO 2020: Peste 28 de milioane de solicitări de bilete la campionat

Peste 28 de milioane de solicitări de bilete au fost înregistrate până acum pentru meciurile de la EURO 2020, primul Campionat European desfăşurat în 12 ţări de pe continent, un nivel de interes nemaiîntâlnit până acum, potrivit unui comunicat al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 16:39

Compania MOLDCELL, vândută pentru 31,5 milioane de dolari. Cine este noul beneficiar

Compania MOLDCELL, vândută pentru 31,5 milioane de dolari. Cine este noul beneficiar

Compania Telia Company a anunțat că își vinde acțiunile deținute în compania Moldcell. Compania Fintur Holdings B.V. (Fintur), deținută în întregime de compania Telia Company, a ajuns la o înțelegere în vederea vânzării cotei sale de 100% de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)