Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 23:49
Abonamente

Actualitate 10 Mai 2018, ora 12:13

ANALIZĂ / Consecințele retragerii SUA din acordul cu Iranul

Marime Font

Analiştii susţin că, prin decizia de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul, preşedintele Trump a acţionat împotriva a ceea ce fusese sfătuit să facă de aliaţii europeni şi a diminuat credibilitatea Americii, anulând o semnatură pusă pe un acord internaţional.

Şeful Casei Albe vede politica externă în termeni tranzacţionali, ca pe o continuă negociere, cu invingători şi învinşi. Ori, în cazul de faţă, de la luarea deciziei şi până la actele normative de implementare vor trece luni de zile. Calculul poate fi că această hotărâre tranşantă îi va face pe iranieni şi pe celelalte ţări semnatare să se pună pe trebă serios pentru a salva acordul, răspunzând astfel unora dintre temerile formulate de administraţia americană. Fireşte că este un joc riscant, pentru că cel puţin reacţia Iranului e imprevizibilă, dar el reprezintă stilul fostului om de afaceri devenit preşedinte, notează europa liberă.

Iranul ar putea relua îmbogăţirea uraniului

Loading...


Şeful statului iranian, Hassan Rouhani, şi-a trimis ministrul de externe să negocieze cu ceilalti semnatari, spunând însă că timpul avut la dispoziţie e scurt şi că Iranul ar putea relua îmbogăţirea uraniului. Iranul are trei opţiuni: să respecte în continuare acordul, să-şi accelereze programul de îmbogăţire a uraniului inclusiv până la o puritate de 20% şi să iasă din Tratatul nuclear de Neproliferare. Rouhani a declarat că ţara sa se va confrunta timp de 2 sau 3 luni cu unele probleme. Menţionând că aceste probleme vor fi rapid depăşite, preşedintele iranian a adăugat că "sub embargou sau nu, ar trebui să stăm pe propriile noastre picioare".

Iranul este pregătit pentru orice scenariu, inclusiv pentru un atac militar al Statelor Unite, a avertizat un oficial de rang înalt de la Teheran, citat de Reuters. "Naţiunea noastră nu se teme de sancţiunile SUA ori de un atac militar. Inamicii noştri, inclusiv America, regimul sionist şi aliaţii acestora din regiune trebuie să ştie că Iranul s-a pregătit pentru cele mai grave scenarii şi ameninţări", a declarat marţi Hossein Salami, adjunctul comandantului Gardienilor Revoluţiei iraniene.Iranul acuză Administraţia Donald Trump de încălcarea Acordului nuclear: "Nu se poate discuta cu americanii decât prin limbajul forţei" "Americanii nu au aplicat angajamentele. Se pare că nu se poate discuta cu americanii decât prin limbajul forţei, nu există altă soluţie", a afirmat Ali Larijani.

Ca şi în împrejurari anterioare, Trump a spus că acordul cu Iranul nu funcţionează, asta în ciuda faptului că nu există dovezi că Teheranul l-ar fi încălcat. Preşedintele a adăugat că dacă nu se întreprinde nimic, statul care sponsorizează în cea mai mare măsură terorismul internaţional va produce arme nucleare. El a avertizat că America va impuse sancţiuni deosebit de dure. Perioada de acum şi până la impunerea de sancţiuni va fi de între 90 şi 180 de zile, dar unele sancţiuni vor fi impuse mai devreme. Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, John Bolton, a cerut că firmele să nu se mai angajeze în relaţii de afaceri noi cu Iranul. Pentru ţări ca Coreea de Nord, care negociază cu Statele Unite în chestiunea nucleară, cele întâmplate nu pot decât să provoace scepticism.

Fostul preşedinte Obama, cel care a negociat înţelegerea cu Iranul a spus că anularea de acorduri la care America este semnatară erodează credibiltiatea ţării şi înrăutăţeşte relaţiile cu marile puteri ale lumii. În Congres, liderul republican Mitch McConnell a spus că acordul nu era bun şi că va coopera cu preşedintele în paşii de urmat, în timp ce lidera democrată Nancy Pelosi a declarat că acţiunea preşedintelui „izolează America, nu Iranul”. Senatorul Dick Durbin din Illinois, numărul doi democrat în Senat, a denunţat retragerea Statelor Unite din acordul în dosarul nuclear iranian drept o ”greşeală de proporţii istorice”. Ruperea acodului cu Iranul alimentează pericolul ca Republica islamică să-şi relanseze programul înarmării nucleare, care ameninţă Israelul şi ”destabilizează întregul Orient Mijlociu”, a declarat el. Decizia lui Trump ”izolează Statele Unite de lume într-o perioadă care acestea au nevoie de aliaţii lor în înfruntarea ameninţărilor nucleare în altă parte, mai ales în Coreea”, a apreciat Durbin.

UE intenţionează să respecte înţelegerea

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi că Uniunea Europeană va avea "o reacţie unitară" la decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul şi de a reintroduce sancţiuni împotriva regimului de la Teheran, transmite Reuters. Tusk a afirmat că liderii celor 28 de state membre ale UE vor discuta subiectul la Sofia, miercuri şi joi. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, anunţase deja că Uniunea este "hotărâtă să menţină" acordul din 2015, prin care Iranul a acceptat să îşi îngheţe programul nuclear, în schimbul ridicării unor sancţiuni, informează AFP. Liderii Germaniei, Franţei şi Regatului Unit au dat publicităţii marţi o declaraţie comună prin care afirmă că aceste ţări rămân părţi în acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, transmite DPA. "Noi, E3, rămânen părţi în JCPOA" (n. red. - Joint Commprehensive Plan of Action, planul de acţiune cuprinzător comun), se arată în declaraţia semnată de cancelarul german, Angela Merkel, de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi de premierul britanic, Theresa May. "Guvernele noastre rămân angajate în asigurarea menţinerii acordului şi vor colabora cu toate părţile rămase în acord pentru a asigura menţinerea situaţiei", adaugă documentul, care precizează că este vorba şi de asigurarea unor beneficii economice pentru iranienii legaţi de acord.

Industria aeronautică, afectată

Trezoreria a anunţat că în 90 de zile va retrage autorizaţiile de export către Iran al avioanelor de pasageri şi al componentelor şi serviciilor conexe. Din 6 august, Trezoreria va revoca şi licenţa care permitea companiilor americane să facă afaceri în Iran. În 180 de zile, se vor reintroduce sancţiuni împotriva tranzacţiilor cu banca centrală iraniană, cu anumite instituţii financiare şi cu sectorul energetic din Iran. Secretarul trezoreriei, Steve Mnuchin, a precizat că vor fi revocate licenţele Boeing şi Airbus pentru vânzarea de avioane de pasageri către Iran. Compania IranAir comandase 200 de avioane: 100 de la Airbus, 80 de la Boeing şi 20 de la producătorul franco-italian ATR. Toate aceste tranzacţii depind de licenţele americane, din cauza componentelor folosite. După suspendarea sancţiunilor împotriva Iranului, Boeing a obţinut în decembrie 2016 un contract cu IranAir în valoare de 17 miliarde de dolari. Administraţia Trump a anunţat marţi că va reimpune ”imediat” Iranului sancţiunile ridicate în dosarul nuclear, dar că le va permite companiilor să-şi reducă treptat activităţile, pentru ca acestea să nu încalce sancţiunile, relatează The Associated Press. Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că vor exista ”cu siguranţă perioade de lichidare de 90 şi de 180 de zile”, însă fără să precizeze ce anume sancţiuni sunt vizate la ce termene anume, potrivit news.ro. La sfârşitul acestei perioade, sancţiunile vor avea un ”efect deplin”, a subliniat Trezoreria. Este vorba inclusiv despre sancţiunile ”secundare”, cele care vizează ne-americani în cazul în care fac afaceri cu Iranul, a precizat Trezoreria. Consilierul pe probleme de securitate naţională John Bolton a îndemnat ca ”din acest moment” nimeni nu ar mai trebui să încheie contracte noi cu Iranul.

Rusia este dezamăgită

Ministerul de externe de la Moscova a comunicat marţi că Rusia este "profund dezamăgită" de decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, informează Reuters. "Nu există şi nu pot exista motive pentru anularea planului comun şi cuprinzător de acţiune (JCPOA). Planul şi-a dovedit deplina eficienţă", arată ministerul. "Statele Unite subminează încrederea internaţională în Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică", acuză Moscova. Rusia este deschisă la cooperarea în continuare cu ceilalţi semnatari ai acordului cu Iranul (n. red. - China, Franţa, Regatul Unit şi Germania) şi va continua să îşi dezvolte activ legăturile bilaterale cu Iranul.

Reacţiile americanilor şi iranienilor obişnuiţi

Încă înainte de anunţul de marţi al preşedintelui Donald Trump privind retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul, unii iranieni şi-au retras banii din bănci, relatează Reuters. Un oficial al celei mai mari bănci de stat din Iran, Melli Ban, a declarat agenţiei că economiile au scăzut, dar nu a precizat cu ce sumă. El a apreciat că este un fenomen temporar şi că tendinţa se va inversa după trecerea momentului de incertitudine privind politica americană faţă de Iran. Un oficial de rang înalt din banca centrală a Iranului a afirmat că situaţia sistemului bancar naţional s-a înrăutăţit în ultimul an şi "încă nu am trecut de zona periculoasă", deşi banca centrală a luat toate măsurile pentru evitarea oricărei crize. De cealaltă parte, americanii nu apreciază decizia preşedintelui Trump. Un sondaj Reuters/Ipsos desfăşurat în perioada 4-8 mai arată că doar 29% din cetăţenii majori doreau anularea acordului cu Iranul, 42% considerau că SUA trebuie să aplice în continuare acordul, iar 28% au răspuns "nu ştiu". Nici măcar în rândul alegătorilor înregistraţi ca republicani, retragerea SUA din înţelegere nu este susţinută de majoritate - doar 44% din cei chestionaţi au aprobat ideea, 28% au fost împotrivă şi 28% nu ştiu. Conform aceluiaşi sondaj, 54% din americani susţineau acordul într-o măsură mai mare sau mai mică iar 27% erau împotrivă. Circa două treimi dintre răspunsuri au indicat teama că desfiinţarea acordului va declanşa înarmarea nucleară a Iranului, iar jumătate considerau probabil un conflict armat între SUA şi Iran. Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi retragerea SUA din înţelegerea semnată şi de Rusia şi de China, prin care au fost suspendate unele sancţiuni împotriva Iranului, în schimbul îngheţării programului nuclear al acestei ţări.

În urma retragerii SUA din acordul nuclear, sancţiunile americane împotriva Iranului suspendate în 2015 vor reintra în vigoare. Începând din 4 noiembrie, ele vor afecta orice entitate care efectuează tranzacţii cu banca centrală iraniană.

Sursa: historia.ro Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 18:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:59

Panică la Kremlin. Putin se prăbușește în sondaje. Se pregătesc proteste

Panică la Kremlin. Putin se prăbușește în sondaje. Se pregătesc proteste

Încrederea publicului în președintele Vladimir Putin a scăzut la un nou nivel minim în luna mai, deoarece mai mulți ruși au declarat că sunt gata să iasă în stradă pentru a protesta împotriva căderii nivelului de viață, potrivit rezultatelor sondajului independent, Levada.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:56

OPINIE Donald Trump vs Twitter

Donald Trump vs Twitter

 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:42

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Se mai spulberă un mit. Medicamentul minune anti-COVID, aproape inutil

Cursa contracronometru a experţilor din lumea întreagă pentru găsirea unui tratament eficient pentru noul coronavirus este departe de un rezultat concret. Potrivit unui amplu studiu s-a constatat că hidroxiclorochina şi clorochina „nu aduc beneficii pacienţilor cu COVID-19“. De...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 2 Iunie 2020, ora: 14:27 de Irina Nechit

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină”

Victoria Cozmolici: „Pictez în fiecare zi, chiar dacă plouă, ninge, e soare ori carantină” Foto: Pictorița Victoria Cozmolici, Chișinău

Victoria Cozmolici s-a născut în 1978, la Chișinău. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” și Universitatea de Stat „Ion Creangă”. Este membru-titular al Uniunii Artiștilor Plastici, a participat la mai multe expoziții reprezentative: „Saloanele...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 14:17

Ce înseamnă când visezi un urs

Ce înseamnă când visezi un urs

 Nu se poate spune ca visul in care apar ursi este unul comun. Totusi, daca ai avut un astfel de vis, cu siguranta ai avut senzatia ca a fost unul important si probabil te-ai intrebat ce inseamna. De aceea, iti venim in ajutor cu cateva semnificatii asociate acestui simbol oniric rar, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:13

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

UPDATE / CUTREMUR de 4.4 puncte Richter în VRANCEA / A fost resimțit și în R. Moldova

​​Un cutremur de 4,4 grade s-a produs în România, în zona seismică Vrancea, Buzău, marți, la ora 14:12, la adâncimea de 99 km, potrivit Institutului de Fizică a Pământului.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iunie 2020, ora: 14:11

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

O femeie locotenent-colonel în Poliţia Rusă a CĂZUT de la fereastra unui spital din Moscova

Incidentul a avut loc sâmbătă seara, la Spitalul Clinic 24 din Moscova, relatează Radio Europa Liberă. Femeia, identificată de „Komsomolskaia Pravda” drept Iulia B., în vârstă de 45 de ani, era expert principal la Centrul de Criminalistică din cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 14:04

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte judecători din Strășeni au fost testați POZITIV la COVID-19

Șapte magistrați care activează la Judecătoria Strășeni au fost testați pozitiv la noul coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iunie 2020, ora: 13:02

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

VIDEO / Bebeluș aruncat lângă o gunoiște, imediat după naștere

Caz îngrozitor, la Dubăsari. Un bebeluș a fost găsit mort, aruncat într-o geantă la gunoiște.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iunie 2020, ora: 12:56

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta fulger cu roșii. Slăbești 7 kg în doar 7 zile

Dieta cu roşii este una dintre cele mai eficiente diete din lume şi ajută la pierderea a cel puţin 7 kilograme în 7 zile. Roşiile conţin 94% apă, au 17 calorii la 100 de grame şi o concentraţie mare de potasiu, vitamina B şi C.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 12:05

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Au fost aleși jucătorii pentru „Bani la greu”. Vezi cine va concura astăzi pentru mai mult de 1 000 000 de lei!

Doi norocoși își vor testa norocul, în această seară, în noul joc special al Loteriei Naționale, cu câștiguri de peste 1 000 000 de lei. Denis Buga din Biruința, Sângerei și Artur Lupu din Chișinău vor concura, începând cu 20:45, la Prime TV...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:55

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

ANTI-RECORD absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Am depășit recordul de la valul III, când a fost înregistrată o medie săptămânală de 169 de cazuri noi pe zi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 11:53

„VEȘTI BUNE” de la guvernarea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernarea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 11:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 10:43

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Circa 40 la sută dintre localitățile din Basarabia au nume identice sau asemănătoare cu satele și orașele de pe teritoriul actual al României. Mai exact, este vorba despre 800 din cele aproximativ 2.000 de localități din R. Moldova, care sunt gemene cu peste 2.350 de aşezări din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 09:44

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Un angajat din cabinetul președintelui unei fracțiuni parlamentare a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 08:09

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei Foto: simbol

Europa îşi accelerează luni întoarcerea către aparenţa unei normalităţi - de la deschiderea Coloseumului la Roma şi până la deschiderea magazinelor la Moscova - în faţa pandemiei covid-19, care continuă să facă ravagii în America Latină, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 07:53

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău și-ar putea sista activitatea, după ce doi ofițeri de sector au fost testați pozitiv cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)