Astăzi 8 August 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 7 August 2020
Abonamente

Actualitate 27 August 2019, ora 10:00

Analiză. Dodon predă Moldova Rusiei, proeuropenii, neputincioşi (adevarul.ro)

Marime Font

Preşedintelui pro-rus Igor Dodon impune o agendă geopolitică rusească în Republica Moldova, iar rezistenţă din partea Guvernului condus de proeuropeana Maia Sandu nu are nici un efect. Îngrijorată, administraţia de la Washington l-a trimis la Chişinău pe consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională, John Bolton.

Preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, a vorbit sâmbătă despre reluarea de către Chişinău a parteneriatului strategic cu Rusia „pe toate direcţiile”. „Vreau să menţionez că noi reluăm parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă pe toate direcţiile… În ultimii ani am avut relaţii foarte bune la nivelul conducerii de vârf.

Acum sunt contacte şi sunt reluate relaţiile normale la nivelul parlamentelor”, a spus preşedintele moldovean, citat de sputnik.md, în cadrul întâlnirii cu ministrul Apărării Rusiei, Serghei Şoigu. Şoigu a vizitat Republica Moldova cu prilejul evenimentelor dedicate Zilei Eliberării. Dodon a mulţumit conducerii Rusiei pentru ajutorul acordat Moldovei în ultimii ani. „Ţine şi de economie, şi de migranţii noştri, şi de alte probleme pe care le-am discutat cu preşedintele Federaţiei Ruse şi deciziile erau luate în mod operativ”, a spus Dodon. El a mai adăugat că în cei 28 de ani de independenţă este prima vizită a unui ministru rus al Apărării în Moldova.

Loading...


Drept răsplată, Şoigu i-ar fi promis că Rusia va începe procesul de distrugere a muniţiilor de la depozitele din localitatea Cobasna din stânga Nistrului şi că este gata să ofere echipamentul necesar în acest scop, a anunţat preşedintele Igor Dodon într-o postare pe Facebook. El a declarat că distrugerea acestor muniţii ar controbui la detensionarea situaţiei din regiune. ”L-am asigurat pe ministrul Apărării din Federaţia Rusă că propunerea sa va fi discutată în curând de către participanţii la negocierile în formatul 5+2 pentru reglementarea cponflictului transnistrean”, a precizat preşedintele Dodon, citat de radio chişinau. El a subliniat rolul important pe care îl joacă Rusia în procesul de reglementare polică a conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol, precum şi rolul operaţiunii de menţinere a păcii la Nistru, ”sub egida Rusiei”.

Depozitul de la Colbasna este unul dintre cele mai mari din Europa şi conţine o cantitate importantă de armament şi muniţii, unele datând din cel de-al doilea război mondial. Depozitul este păzit de aproximativ 1000 de militari ruşi. Rusia ar fi început, în 2001, să-şi onoreze angajamentele pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Istanbul, în 1999, cu privire la retragerea muniţiilor din Transnistria, însă procesul a fost întrerupt din cauza refuzului Republicii Moldova de a semna aşa-zisul Memorandum Kozak, parafat anterior. Acum Dodon o fi acceptat punerea în practică a memorandumului Kozak? Dar adevărta problemă o reprezintă retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Problema federalizării revine pe tapet

Şi ca să fie clar, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a readus recent în discuţie, la Solnecinogorsk, „planul Kozak” de federalizare a Republicii Moldova, respins de Chişinău în 2003. El a spus că diferendul transnistrean poate fi rezolvat, având la bază suveranitatea şi neutralitatea Moldovei, dar şi un statut special pentru Transnistria, convenit cu Tiraspolul. "Aceste principii au fost agreate la începutul anilor 2000. În baza acestor principii a fost întocmit un document - planul Kozak, dar în ultimul moment, practic înainte cu câteva ore de a fi semnat în cadrul unei ceremonii, colegii noştri din Uniunea Europeană i-au interzis preşedintelui de atunci al Moldovei, Vladimir Voronin, să-l semneze”, a reamintit Lavrov, precizând că reglementarea politică (asupra căreia insistă Rusia) şi "politica paşilor mici” (pe care merge Chişinăul) ar trebui să fie aplicate în paralel.

În legătură cu acest subiect, premierul proeuropean Maia Sandu a spus că "alegerea suverană a Moldovei este de a respinge cu fermitate orice intenţie de creare a federaţiei între Moldova şi regiunea transnistreană separatistă, fapt care ar menţine Republica Moldova într-o zonă gri între Est şi Vest şi ne-ar împiedica să urmăm o politică externă independentă, inclusiv integrarea în UE. Ori viitorul Republicii Moldovei nu poate fi decât în UE”, a menţionat Maia Sandu, citată de DW.

Potrivit ei, în prezent ţările din fosta Uniune Sovietică s-au transformat într-un nou câmp al luptei geopolitice: "Ne confruntăm cu încercări de a împărţi din nou Europa de Est în sfere de influenţă. Aceste tentative sunt deghizate în mai multe forme. Ultima încercare se referă la o tranzacţie de putere în legătură cu Moldova, care ar putea fi apoi replicată şi altor state din regiune, în special Ucrainei”. Premierul moldovean a spus că "Guvernul de la Chişinău se opune categoric unor astfel de intenţii şi idei, indiferent de forma şi maniera lor”. Şi ministrul de Externe, Nicu Popescu, a reconfirmat, într-un interviu pentru "Jurnal de Chişinău”, că "Republica Moldova este categoric împotriva revenirii la memorandumul Kozak”.

Revenirea la planul rusesc de federalizare a Moldovei era principala temere a societăţii civile moldoveneşti după anunţata coaliţie temporară PSRM-ACUM, încropită în ultimul moment, contra regimului Plahotniuc, în Parlamentul de la Chişinău, în iunie 2019. Atunci, pentru a calma spiritele, Igor Dodon a declarat public, în câteva rânduri, că nu va avea loc niciun fel de federalizare a Moldovei şi a propus instituirea unui moratoriu, în coaliţie, pe subiecte geopolitice care dezbină clasa politică şi societatea.

Dodon pledează pentru strângerea relaţiilor cu Uniunea Euroasiatică chiar înaintea Zilei

Preşedintele moldovean Igor Dodon consideră că Republica Moldova nu va adera la Uniunea Europeană, inclusiv pentru că însuşi blocul comunitar nu este pregătit pentru extindere, motiv pentru care pledează pentru „fortificarea relaţiilor cu Uniunea Eurasiatică“, într-un interviu acordat postului de televiziune ONT din Belarus, citat luni de Radio Chişinău.

În interviul acordat chiar înaintea Zilei Independenţei Republicii Moldova, marcată la 27 august, Igor Dodon susţine că Chişinăul poate să preia de la UE „experienţă şi resurse financiare“, care îi pot servi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor moldoveni.

„Nu cred că Moldova va deveni membră a UE. Uniunea Europeană nu este pregătită pentru extindere şi ei spun deschis despre acest lucru. Unele ţări părăsesc Uniunea Europeană. (Dar) acordul pe care noi îl avem cu Uniunea Europeană oferă posibilitatea de a profita de experienţa lor, undeva şi de resursele financiare, pentru a schimba situaţia în Republica Moldova“, a menţionat Dodon.

În acest context, Igor Dodon a pledat pentru „fortificarea“ relaţiilor cu Uniunea Eurasiatică. „Noi suntem membrii CSI şi observatori în cadrul Uniunii Euroasiatice. Noi trebuie să fortificăm aceste relaţii, acestea sunt pieţele noastre tradiţionale, aceştia sunt fraţii noştri. De aceea, trebuie să întoarcem parteneriatul strategic şi pe această direcţie“, consideră preşedintele prorus al Republicii Moldova.

În cadrul aceluiaşi interviu, el a spus că se pronunţă pentru relaţii bune atât cu Estul, cât şi cu Vestul pentru că nu vrea ca Republica Moldova să fie „monedă de schimb în luptele geopolitice ale marilor jucători“. „Noi trebuie să prietenim cu toţi, dar nu cu cineva împotriva cuiva“, a subliniat Dodon.

Bolton vine la Chişinău, Maia Sandu, la Washington

În acest context, consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională, John Bolton, va efectua o vizită săptămâna aceasta în Republica Moldova, a anunţat şefa guvernului moldovean, Maia Sandu, potrivit Radio Chisinău. Potrivit unui comunicat de presă al guvernului moldovean, vizita lui Jon Bolton în Republica Moldova va avea loc la 29 august, iar vizita Maiei Sandu peste ocean în perioada 31 august-4 septembrie. Nu se precizează unde anume va merge premierul şi nici cu cine se va întâlni, indică postul de radio Europa Liberă. „Faptul că un oficial de acest rang (..) vizitează ţara noastră este un semnal puternic de sprijin pentru Republica Moldova”, a comentat premierul pe pagina sa de Facebook.

Conform Radio Chisinău, Maia Sandu a spus că va merge în SUA în fruntea unei delegaţii a guvernului său, având ca prioritate aprofundarea dialogului strategic cu SUA, cooperarea în domenii-cheie, atragerea investiţiilor şi crearea locurilor de muncă în Republica Moldova.

În aceeaşi postare pe Facebook, Maia Sandu a afirmat că întrevede „o dezvoltare fără precedent a relaţiilor cu Statele Unite”, după „izolarea” în care ar fi împins ţara regimul fostului lider PD, Vlad Plahotniuc, potrivit postului de radio Europa Liberă. „Sunt sigură că parteneriatul cu SUA ne va permite să înaintăm pe calea democraţiei şi a progresului”, a spus Maia Sandu.

Analistul Nicolae Negru scrie în ziarulnational.md că apropiata vizită la Chişinău a consilierului preşedintelui SUA pentru securitate naţională, John Bolton. Are loc pe fondul temerii administraţiei americane de întărirea influenţei ruse în Republica Moldova, în urma constituirii alianţei ACUM – PSRM şi vizita numită de „demonstrativă” a ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.

„În contextul războiului ruso-ucrainean, al preocupărilor legate de securitatea şi apărarea Ucrainei, cele întâmplate în Republica Moldova nu puteau să nu atragă atenţia SUA. În actualele condiţii, Republica Moldova ar crea serioase probleme de securitate regională, care nu pot fi ignorate nici de România, partenerul strategic al SUA.Venirea lui Bolton e mai curând un semnal de îngrijorare, decât de satisfacţie în legătură cu „dezoligrhizarea”. Reprezentantul lui Trump în probleme de securitate este trimis, de obicei, acolo unde există riscul unor ameninţări, unde sunt vizate interesele SUA”, conchide analistul, citat de europa liberă.

Dodon a pus mâna pe instituţiile cheie

În acest timp, preşedintele pro-rus a continuat să-şi subordoneze instituţiile cheie ale statului. Curtea Constituţională - scoasă de sub Plahotniuc a fost preluată de Dodon. Deputatul socialist Vladimir Ţurcan a fost ales, la începutul săptămânii trecute, preşedinte al Curţii Constituţionale, după un vot contestat. Decizia a zdruncinat coaliţia de guvernare PSRM-ACUM. Asta după ce liderul socialist pro-rus pusese mâna şi pe alte instituţii cheie.

Consiliul Suprem de Securitate a fost întărit prin legea care spune că hotărârile acestui organism, până nu demult consultativ, sunt obligatorii , Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a fost preluat de socialişti printr-un concurs mimat, în urma căruia a fost numit consilierul lui Dodon; serviciile secrete, SIS (trecut în subordinea directă a preşedintelui) sunt conduse tot de un apropiat al lui Dodon, Serviciului de Protecţie şi Pază, SPPS, trecut în subordinea directă a lui Dodon, care şi-a numit şi aici propriul om, Ministerul Apărării este condus tot de omul preşedintelui.
 
https://m.adevarul.ro/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 7 August 2020, ora: 11:25

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

Zeci de moldoveni au format cozi imense la vama Leușeni și frontierele române, încercând să ajungă în mai multe state din Uniunea Europeană pe timp de pandemie. Chiar dacă la frontiera Republicii Moldova acestora le este permis să treacă prezentând doar...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 August 2020, ora: 09:34

opinie Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

„Dodon este dispus să folosească toate metodele pentru fraudarea alegerilor. E clar și de ce – fără fraudă nu are nicio șansă să rămână în funcție; iar dacă pierde puterea, e doar un pas până la pierderea libertății”, scrie pe FB deputatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 August 2020, ora: 08:54

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul "Casa Eficientă Energetic" pentru persoane fizice va debuta pe data de 15 septembrie 2020, iar proprietarii de case din România pot depune cereri de finanţare pentru a primi până la 15.000 de euro, a anunţat ministrul Mediului, Costel Alexe.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 August 2020, ora: 07:58

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

 Forţele de ordine libaneze au folosit gaze lacrimogene joi seară pentru a dispersa zeci de manifestanţi care protestau după explozia masivă mortală din portul Beirut în această săptămână, devenită un simbol al incompetenţei şi corupţiei autorităţilor, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 August 2020, ora: 07:55

Cum au reuşit ostaşii români, după un an de pierderi masive, să revină miraculos pentru a câştiga cea mai importantă bătălie din Primul Război Mondial

Cum au reuşit ostaşii români, după un an de pierderi masive, să revină miraculos pentru a câştiga cea mai importantă bătălie din Primul Război Mondial

Pe 6 august s-au împlinit 103 ani de la cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 7 August 2020, ora: 07:52

Un nou record NEGATIV: 406 noi cazuri de COVID-19, după prelucrarea a 2254 de teste

Un nou record NEGATIV: 406 noi cazuri de COVID-19, după prelucrarea a 2254 de teste

 Alte 406 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova, dintre care 5 în Transnistria. Numărul total de cazuri în Transnistria- 1585. Din numărul total de cazuri, 5 sunt de import (Turcia-2, România-2, Portugalia-1). 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 August 2020, ora: 07:42

Ambasadorul Franței, solidar cu afirmațiile lui Michalko privind frauda bancară. Diplomatul amintește de angajamentul R. Moldova față de UE

Ambasadorul Franței, solidar cu afirmațiile lui Michalko privind frauda bancară. Diplomatul amintește de angajamentul R. Moldova față de UE

Ambasadorul Franței este pe deplin solidar cu afirmațiile Excelenței Sale Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. Mesajul postat pe pagina misiunii țin de procedurile judiciare referitoare la fraudele bancare masive în Moldova, la care s-a referit și ambasadorul...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 August 2020, ora: 07:42

Anglia reimpune carantina pentru persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas

Anglia reimpune carantina pentru persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas

 Ministerul Transporturilor din Marea Britanie a anunţat joi că persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas vor fi din nou supuse carantinei începând de sâmbătă, măsură luată din cauza unei ''creşteri semnificative'' a cazurilor de infectare cu noul...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 August 2020, ora: 07:40

Horoscopul zilei de azi VINERI 7 AUGUST 2020. Cum te simți cu Venus în Rac?

Horoscopul zilei de azi VINERI 7 AUGUST 2020. Cum te simți cu Venus în Rac?

 Venus intra in Rac si este timpul sa celebrezi valorile de familie. Venus in Rac are nevoie de imbratisari de la oamenii dragi. Venus in Rac are nevoie de frumusete, de romantism, de timp petrecut cu familia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 August 2020, ora: 07:22

Alegerile prezidențiale din Belarus: începutul sfârșitului pentru Lukașenko?

Alegerile prezidențiale din Belarus: începutul sfârșitului pentru Lukașenko? Foto: simbol

Duminică, 8 august, vor avea loc – într-o atmosferă extrem de tensionată – alegeri prezidențiale în Republica Belarus, fostă republică sovietică condusă în ultimii 26 de ani de Aleksandr Lukașenko, pe care media occidentală îl numește ultimul...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 7 August 2020, ora: 02:15

Fie că-ţi petreci zilele de vara acasă sau în aer liber, porumbul copt e un adevărat deliciu care se prepară uşor atât în propria bucătărie, cât şi pe grătar, la o ieşire la iarbă verde alături de prieteni.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 August 2020, ora: 01:46

Coronavirus: Israelul va începe în octombrie testarea unui vaccin pe oameni

Coronavirus: Israelul va începe în octombrie testarea unui vaccin pe oameni

 Un institut israelian de cercetări medicale subordonat Ministerului Apărării intenţionează să înceapă în luna octombrie testele clinice pe oameni pentru un vaccin împotriva COVID-19, a declarat joi ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 7 August 2020, ora: 00:10

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

Cum să prepari cea mai aromată cafea: trucuri și idei

 Nimic nu se compară, dis-de-dimineață, cu aroma intensă a unei cafele, care îți trezește simțurile și te încarcă de energie și de bună dispoziție. Tabiet, obicei sau motiv de întâlnire cu prietenii, băutul cafelei vine de pe tărâmuri arabe....

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 August 2020, ora: 00:06

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Actualitatea lui... rămâne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări. Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor sute de ani după ce-au văzut lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 August 2020, ora: 11:48

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Impozitarea țigărilor după gradul de risc. Opinia experților din Moldova despre practica SUA

Trei produse de tutun sunt în proces de examinare de către Administrația americană pentru Medicamente și Alimente (FDA) pentru a obține statutul de produs cu risc modificat. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 10:38

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

DOCUMENTE! Furculiță, Bolea, Odnastaloco și Burduja au primite sute de mii de la Moscova printr-un off-shore din Bahamas

Deputatul Iurie Reniță face publice mai multe dovezi din care rezultă că deputații socialiști Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, ar fi primit bani de la „Exclusiv Media” SRL, companie implicată în spălarea de bani din Federația...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 09:47

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Maia Sandu: „Dodon nu mai este primit la Kremlin ca un șef de stat, dar ca un funcționar regional”

Ultima vizită a lui Dodon la Moscova a fost una umilitoare pentru noi ca stat suveran.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 August 2020, ora: 08:30

opinie Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Schimbarea Constituţiei va transforma R. Moldova în gubernie rusească, legiferată ca stat federativ şi prezidenţial. Planul Moscovei

Prin arderea Declaraţiei de Independenţă faţă de Rusia în aprilie 2009, vechea şi noua nomenclatură pro-rusească de la Chişinău s-a răzbunat pe Mişcarea de Eliberare Naţională (1986-1992) şi pe Primul Parlament, care a îndrăznit să spună pe 27 august 1991 în...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 6 August 2020, ora: 08:21

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Stim deja ca usturoiul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa in combinatie cu mierea de albine naturala, efectul sau este potentat. Potrivit specialistilor, combinatia dintre usturoi si miere consumata pe stomacul gol timp de 7 zile are efecte spectaculoase pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)