Istorie

Analiză. PNL şi PSD îşi împart prada de pe urma anticipatelor. Marele pierzător: USR-PLUS

De ce acceptă PSD alegeri anticipate, în condiţiile în care partidul abia va reuşi să scoată jumătate din numărul actual de parlamentari? În primul rând, liderii social-democraţi se tem că vor avea şi mai mult de pierdut până în decembrie, când sunt programate alegerile la termen. „Riscăm să provocăm noi tensiuni sociale. Lumea va spune din nou că PSD se agaţă de putere şi fuge de vot, deci n-am câştiga nimic, pentru că PNL s-ar victimiza în continuare. Aşa, mergem cu fruntea sus la alegeri. În cel mai rău scenariu, vom rămâne principala forţă a Opoziţiei, dar scăpăm de valul de ostilitate“, susţin surse din conducerea partidului pentru „Adevărul“.

În negocierea cu PNL, Marcel Ciolacu a condiţionat organizarea alegerilor anticipate simultan cu alegerile locale, astfel încât primarii PSD care vor mobiliza electoratul – îndeobşte rural – pentru a obţine un nou mandat vor trage, automat, şi lista partidului la parlamentare. De altfel, lideri cu notorietate din PSD vor candida pe ambele liste. Spre exemplu, Lia Olguţa Vasilescu va intra şi în cursa pentru Primăria Craiovei, dar va deschide şi lista PSD pentru Camera Deputaţilor în Dolj. Planul e să câştige primăria şi să renunţe la mandatul din Parlament. Prin urmare, locul din Camera Deputaţilor va fi ocupat de următorul clasat pe listă. Marian Oprişan, Dumitru Buzatu, Radu Moldovan şi Ionel Arsene vor juca şi ei la „dublu“. Astfel, cu sprijinul primarilor şi cu notorietatea unor lideri locali, Marcel Ciolacu speră să ducă partidul la 25%, – o uşoară creştere faţă de epoca Dăncilă. Pe plan local, din cei 1.700 de primari, cât numără acum PSD, social-democraţii ar rămâne cu peste 1.000, datorită sistemului într-un singur tur de scrutin, care avatajează primarul în funcţie. În concluzie, PSD va rămâne partidul cu cei mai mulţi aleşi locali şi va intra cu fruntea sus în Opoziţie, unde va torpila guvernarea PNL în următorii patru ani.

Pe plan personal, alegerile anticipate îl întăresc pe Marcel Ciolacu în fruntea partidului. În două luni, Ciolacu a blocat alegerea primarilor în două tururi, a trântit Guvernul Orban şi a stopat prăbuşirea PSD în sondaje, aşadar, nu va avea rival în cursa pentru şefia PSD la Congresul de la sfârşitul lunii februarie. Odată cu alegerile anticipate, Ciolacu îi va „executa“ pe toţi parlamentarii apropiaţi de Liviu Dragnea şi le va oferi locuri eligibile apropiaţilor săi. Practic, Ciolacu va tăia şi va spânzura: va decide fiecare candidatură în parte – la locale şi la parlamentare –, aşadar, din iulie încolo, va controla partidul la sânge.

PNL A JUCAT URÂT, DAR EFICIENT

De ce nu s-a luptat PNL şi pentru anticipate, şi pentru primari aleşi în două tururi? De frică să nu piardă totul. O ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi risca să pice la Curtea Constituţională, acolo unde PSD şi UDMR au majoritate. Iar o eventuală demisie a premierului Orban ar fi fost riscantă pentru imaginea tandemului PNL – Iohannis. Ca răspuns, PSD ar fi boicotat procedura în Parlament până la depăşirea celor 60 de zile prevăzute în Constituţie pentru respingerea a două guverne. Sau PSD ar fi învestit din nou un guvern PNL, ca să blocheze alegerile anticipate. Aşadar, Ludovic Orban a preferat varianta sigură: negocierea cu Marcel Ciolacu. Astfel, PSD a rămas cu primari aleşi într-un singur tur, iar PNL cu anticipate. Unii puternici în teritoriu, alţii puternici în Parlament.

PNL e cotat cu peste 40% în sondaje, deci are şanse mari să obţină aproape singur o majoritate parlamentară, cu voturile primite la redistribuire. Aşadar, prioritatea PNL a fost declanşarea alegerilor anticipate, în premieră pentru România postdecembristă. Pentru mai multă stabilitate parlamentară, liberalii pot ajunge la o înţelegere cu UDMR sau cu PMP, în cazul în care formaţiunea lui Traian Băsescu trece pragul electoral. Urmează patru ani de guvernare PNL, în parteneriat cu preşedintele Klaus Iohannis. În paralel, PNL şi PSD îşi vor împărţi puterea pe plan local. Liberalii controlează acum 1.100 de primării, dar vor mai câştiga – ajutaţi de valul electoral, dar şi de traseism – încă 300-400. Pe scurt, PSD şi PNL vor avea în jur de 1.500 de primari fiecare după alegerile locale din iunie.

Alegerile anticipate îi vor scuti pe liberali de erodare şi de impunerea unor măsuri nepopulare înainte de alegerile la termen. Spre exemplu, în a doua parte a anului, Guvernul ar trebui să dubleze alocaţiile şi să mărească punctul de pensie cu 40%, însă gaura bugetară e tot mai adâncă. Or, nerespectarea promisiunilor electorale cu impact social major fix în buza alegerilor parlamentare ar fi fost sinucidere electorală. Aşa, liberalii se vor reinstala la Palatul Victoria înainte să taie în carne vie din punct de vedere fiscal. Personal, odată reînvestit premier, Ludovic Orban va omorî orice luptă pentru putere în partid, acolo unde rivalii săi s-au strâns în jurul lui Rareş Bogdan.

Alianţa 2020 va fi grav afectată de înţelegerea Orban-Ciolacu. Cu alegeri locale într-un singur tur, USR şi PLUS cu greu vor reuşi să spargă barajul PSD-PNL din teritoriu, unde aleşii local deja proptiţi în funcţii pleacă favoriţi să câştige încă un mandat. Cât despre Parlament, Dan Barna şi Dacian Cioloş ar putea rămâne izolaţi în Opoziţie, în condiţiile în care sondajele situează Alianţa abia la 15%. Totuşi, USR şi PLUS pregătesc o campanie puternică la firul ierbii, cu accent pe blatul dintre PSD şi PNL, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Un scor apropiat de 20% ar putea forţa PNL să accepte o alianţă de guvernare cu tandemul Barna-Cioloş.

SE ANUNŢĂ CIRC LA AUDIERI

PSD a stabilit calendarul: săptămâna viitoare – luni, marţi şi miercuri – va avea loc audierea miniştrilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar pe 24 februarie e programat votul pentru respingrea Guvernului Orban 2, astfel încât să se bifeze încă un pas către anticipate. La audieri, senatorii şi deputaţii PSD au primit sarcina de a-i ironiza pe miniştrii PNL pentru activitatea din ultimele trei luni, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. Principalele ţinte: Florin Cîţu (Finanţe), Violeta Alexandru (Muncă) şi Victor Costache (Sănătate).

S-A ATINS CULMEA TRASEISMULUI LA ARAD

Trei primari din judeţul Arad, aleşi pe listele PSD, au mers în aceeaşi seară la şedinţa social-democraţilor în care a fost ales şeful organizaţiei judeţene, pentru ca o oră mai târziu să meargă la o adunare electorală a PNL, partid pe lista căruia ar urma să candideze a alegerile locale. Cazul celor trei primari din Beliu (Emanuel Horhat Coraş), Sicula (Duţu Căprar) şi Livada (Iosif Bimbo) a fost prezentat de fostul lor coleg social-democrat Florin Tripa, deputat PSD şi fost secretar al organizaţiei judeţene. „Gheorghe Falcă şi-a jucat în această seară cartea la scenă deschisă, vrând să demonstreze că face jocurile în PSD Arad. Unelte la dispoziţie, trei transfugi din partid, primari aleşi pe listele PSD care sunt acum în ograda liberală. Dacă mă întrebaţi cum arată cu adevărat trădarea, ea poartă chipul acestor oameni pe care i-am susţinut şi alături de care am gândit dezvoltarea localităţilor pe care le administrează. Cât tupeu şi stomac trebuie să ai”, a acuzat pe Facebook Tripa, care a prezentat şi imagini cu primarii surprinşi la ambele întâlniri. 

sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *