Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Artă 25 Septembrie 2015, ora 07:00    Din editia print

Analiza artistică a sculpturii „Cauza naţională”

Marime Font

Îmi place întreaga creaţie a lui Andrei Dohotaru, pe care acest artist o dăruieşte generos publicului, pentru a fi vizualizată, apreciată şi îndrăgită. Cu drag împărtăşesc şi eu oamenilor meditaţiile mele despre simbolistica acestor capodopere... 

Adrian Păunescu: „Cauza naţională merită totul, inclusiv lupta pentru prosperitatea naţională.”

În continuă luptă pentru prosperitatea naţională, asistăm la un proces îndelungat de consolidare treptată a neamului românesc. Fiecare cetăţean român, dotat cu demnitate naţională, deja vizualizează împlinirea destinului în care crede cu fermitate: unificarea celor două maluri. Artistul foloseşte expresii profunde cu caracter incontestabil naţional. La baza compoziţiei sculpturale numită „Cauza naţională”, a bătut un cep ce întăreşte cele două laturi ale lucrării, simbolizând elementul primordial existent la originea neamului, legătură strânsă dintre toţi românii. Roşul sugestiv din fisură de pe centru, probabil, e Prutul. Elementul ornamentării tradiţionale populare pe lateral ne indică realitatea că avem aceeaşi cultură, acelaşi port şi valori. Mărul din partea superioară a compoziţiei sculpturale are o încărcătură simbolică aparte şi reflectă bunăstarea, fertilitatea şi prosperitatea.„(...) Cauza naţională merită absolut totul, inclusiv înţelegerea justă a cauzei naţionale. Iar cauza naţională e, în primul rând, cauza nevoiaşilor, nenorociţilor, săracilor acestei naţiuni. Pentru cauza naţională trebuie făcut totul, chiar şi ceva pentru naţiune.” (Adrian Păunescu 1983, din volumul „Poezii cenzurate”, apărut în 1990, la Editura Păunescu)

De fapt, ori de câte ori întâlnesc un patriot în cale, involuntar, îmi încep a străluci în conştiinţă îndemnurile basarabeanului Adrian Păunescu la înţelegerea corectă a cauzei naţionale. Cred că lupta pentru identitatea naţională poate fi privită că o sărbătoare şi nu că o povară. Cel puţin aşa o văd adevăraţii luptători, iar cei cu sufletul sărac vor căuta mereu doar să fugă de „sacii grei de opintit”.

Impulsionat de dorul copleşitor de reîntregire a neamului, artistul sculptor Andrei Dohotaru caută mişcări spre cer, ţinteşte înălţimea ce se cere a fi atinsă pentru săvârşirea idealului neamului – unificarea, manifestată prin mijloace artistice cum e fuziunea, adică contopirea vârfurilor acelor două jumătăţi ale lucrării, formând un punct de intersecţie. Întreagă această evoluţie simbolică, fireşte, se va alege sus cu mărul genezei ce indică nu doar setea de cunoaştere ce a provocat căderea din Răi a omului, dar aici mărul spiritual mai mult ne ridică la înălţime, aşezat fiind pe partea superioară a compoziţiei, simbol puternic al dragostei supreme, relevând fertilitatea plaiului şi prosperarea lui prin unire.

Material multicomponent:
bronz, piatră
Realizator: sculptor UAP Andrei Dohotaru, RM
Analiză artistică: de Olimpia Cimpoies Prodan, redactor de televiziune

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md