Economie

Analiză Bloomberg. Bancherii de pe Wall Street anticipează o nouă CRIZĂ financiară globală

Astfel de avertismente au fost transmise constant în ultimele luni, începând cu miliardarul american Jim Rogers și până la fostul președinte al Rezervei Federale Americane Alan Greenspan, iar un studiu recent relevă că economia românească este mai vulnerabilă la crize decât în 2008.

Marii jucători de pe Wall Street invocă anomalii în ceea ce privește corelațiie dintre evoluțiile acțiunilor, obligațiunilor și mărfurilor, precum și faptul că investitorii par să ignore fundamentele și datele în evaluarea activelor. „Corelația dintre piața de capital și piața valutară s-a slăbit, piața valutară este mai puțin corelată cu ratele de dobândă, iar influența petrolului asupra piețelor financiare s-a redus", afirmă Andrew Sheets, care se ocupă de strategie la Morgan Stanley.

Potrivit calculelor Morgan Stanley, corelația dintre active este la minimul ultimului deceniu, situație care s-a menținut chiar și după ce tensiunile dintre Coreea de Nord și SUA au declanșat o aversiune la risc. La fel ca înainte de cea mai recentă criză financiară, investitorii evaluează activele pe baza riscurilor asociate fiecărui titlu în parte sau unei industrii, ignorând datele macroeconomice.

“Aceste corelații slabe între datele macro și micro confirmă ideea că ne aflăm la finalul ciclului de creștere și, nu întâmplător, această situație a mai fost întâlnită în 2001-2007”, adaugă analistul Morgan Stanley. Analiștii de la Citigroup afirmă și ei, într-o notă recentă, că piețele se apropie de vârful ciclului economic înainte de o prăbușire. Un alt motiv de îngrijorare este, în opinia analistei Savita Subramanian de la Bank of America, faptul că investitorii nu acordă atenție rezultatelor financiare. Potrivit acesteia, pentru prima dată de la mijlocul anilor 2000, numeroase companii, din 11 sectoare diferite, care au depășit estimările de profitabilitate ale analiștilor, nu au primit reacții pozitive din partea investitorilor.

“Această lipsă de reacție ar putea fi încă un semn că ne aflăm la finele unui ciclu”, afirmă Subramanian, într-o notă pentru clienții Bank of America. Un alt responsabil de strategie macroeconimcă, Gaurav Saroliya de la Oxford Economics, spune că un semnal de alarmă este acela că valoarea adăugată brută a companiilor nefinanciare, un indicator care surprinde valoarea bunurilor ajustate cu costul producției, este la un nivel negativ comparativ cu anul trecut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *