Astăzi 21 Octombrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 20 Octombrie 2018
Abonamente

Economie 4 Februarie 2016, ora 12:00

Importul, exportul şi transferurile din străinătate AU SCĂZUT. BNM prognozează o inflație de 10,1% în 2016

Marime Font

Banca Naţională a Moldovei (BNM) prognozează că în următoarele patru trimestre rata inflaţiei va depăşi limita de sus a ţintei de 5 la sută ± 1,5 puncte procentuale şi va reveni în intervalul ţintit în trimestrul trei 2017. Aceste previziuni se conţin în Raportul asupra inflaţiei lansat astăzi de banca centrală într-o conferință de presă.

Conform noii runde de prognoză, rata inflației medii anuale pentru anii 2016 și 2017 se plasează la nivelul de 10.1 la sută și, respectiv, 6.6 la sută. ”Este pentru prima dată în ultimele patru trimestre cînd BNM a diminuat prognoza ratei inflației”, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu. În noiembrie 2015 banca centrală anticipa o rată medie anuală în 2016 de 11,9 la sută.

”Cel mai probabil, vîrful inflației a fost în trimestrul patru 2015, cînd a atins nivelul de 13,6 la sută, iar cu începere din primul trimestru 2016 vor apărea primele semne de diminuare a ritmului de creștere a prețurilor”, a menționat guvernatorul.Valoarea inflației va coborî în trimestrul întîi al acestui an la 12,4 la sută. Reconfigurarea proiecţiei ratei anuale a inflaţiei pentru 2016 ”este determinată de contribuţiile inferioare din partea preţurilor reglementate, a prețurilor la combustibili şi a prețurilor la produsele alimentare, aceste efecte fiind echilibrate de contribuţia ușor superioară a inflaţiei de bază”, se menționează în Raportul nr.1 asupra inflației.

”Ritmul de creștere a prețurilor va încetini, dar destul de încet, abia în trimestrul trei 2017 vom putea ajunge la o inflație de 6,5 la sută”, a spus Dorin Drăguțanu. Semnificativ a influențat revizuirea în scădere a prognozei inflației evoluția prețurilor la produsele petroliere pe plan internațional. Acum trei luni BNM luase în calcul un preț mediu de 53 dolari SUA pe baril, în timp ce în prognoza făcută public astăzi este inclusă estimarea de 32 dolari pe baril.

BNM se așteaptă că preţurile reglementate vor fi mai joase pentru anul curent. Evoluţia preţurilor la combustibili este semnificativ mai joasă comparativ cu raportul precedent, datorită prognozei inferioare a preţului la petrol şi a preţului de import la gaze naturale. Prețurile produselor alimentare se va situa la un nivel relativ mai scăzut pe parcursul anului curent şi nesemnificativ mai înalt pe parcursul anului viitor.

Comitetul executiv al BNM a menținut în ședința din 28 ianuarie 2016 rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 19,5 la sută anual. Dorin Drăguțanu a subliniat că rata reală a dobînzii va fi restrictivă în 2016 și ușor stimulativă în 2017, ca urmare a faptului că rata inflației va scădea mult mai rapid decît rata dobînzii.

„În 2015 nu a atins nivelul istoric din anul 2001. În RM din cauza unor dezechilibrări în economiei, inflaţia creşte şi scade brusc. Este un şoc. Inflaţia medie este de 6,5 % în ultimii 6 ani, 2010 - 2015. Motivul că inflaţia s-a accelerat este şi înăsprirea politicii monetare", a spus acesta.

Exportul și importul au scăzut brusc în 2015:

Transferul din străinătate a ajuns la -78% în 2014.

Inflația a crescut cu 9 puncte procentuale. Depozitele în lei sunt în creștere cu 30 la sută.

sursa: protv.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 22:58

Theresa May vrea prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit

Theresa May vrea prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit

 „Premierul britanic Theresa May este deschisă ideii de prelungire a perioadei de tranziţie post-Brexit "cu câteva luni", a scris joi pe Twitter editorul politic de la BBC Laura Kuenssberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 17:20

Surse politice: Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema Justiției

Surse politice: Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema Justiției

 Președintele Klaus Iohannis va convoca, săptămâna viitoare, la Cotroceni, partidele parlamentare pentru a discuta pe tema situației Justiției, afirmă surse politice. Azi, Iohannis i-a cerut demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader. Acesta a refuzat să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 11:49

ALERTĂ în Marea Neagră: Forţele canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc în apropierea României

ALERTĂ în Marea Neagră: Forţele canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc în apropierea României

 Departamentul canadian al Apărării a anunţat că avioanele de luptă ale forţelor canadiene, aflate în România, au interceptat o aeronavă rusească de luptă în spaţiul aerian al Mării Negre, în apropierea graniţelor NATO, relatează site-ul de ştiri The...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 13:24

Curtea de Justiție a UE cere Poloniei să suspende imediat legea care a epurat Curtea Supremă

Curtea de Justiție a UE cere Poloniei să suspende imediat legea care a epurat Curtea Supremă

 Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a anunțat, vineri, că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea dispozițiilor referitoare la reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme, potrivit unei ordonanțe a vicepreședintei Curții de Justiție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:45

BREAKING: Arabia Saudită RECUNOAŞTE că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul

BREAKING: Arabia Saudită RECUNOAŞTE că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul

 Procurorul public din Arabia Saudită a anunţat într-un comunicat că între Khashoggi şi oamenii care l-au întâlnit în consulat a izbucnit o luptă care a dus la moartea acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:30

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare?

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare? Din editia print

 În ciuda unui start fals, Statele Unite ar putea încă încheia un tratat de denuclearizare cu Coreea de Nord. Doar să nu interpreteze greşit semnalele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:06

Ortodoxia este cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Ortodoxia este cea mai eficientă armă a lui Putin în România

 Pentru că percepția Rusiei în opinia publică românească este preponderent negativă, cea mai eficientă metodă de a mai reduce din resentimente este dialogul ecumenic ortodox.

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 18 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Interimatul – o situație de luat în seamă?

Știm noi foarte bine cum merg treburile din patru în patru ani. Toate partidele de la putere se apucă de proiecte în ultimul an de mandat. Și se apucă serios.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

De ce la moldoveni omul rău îl conduce pe omul frumos?

Din punct de vedere lingvistic, antonimul omului frumos e omul urât, din punctul de vedere al moralei însă antonimul omului frumos e omul rău.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2018, de Silviu Tănase

Cine sunt cei care au luptat ca 10TV să rămână fără finanțare și să-și sisteze activitatea?

Am decis să înșir totuși câteva gânduri referitoare la ultimul scandal generat de „prietenii strategici” ai ziarului TIMPUL, deși inițial intenționam să nu reacționăm în niciun fel.

() Citeşte tot articolul