Actualitate

Analiză CNN: Poate SUA opri Internetul?

Dar este această acţiune autoritară transferabilă? Ar putea, de exemplu, Guvernul american să sisteze Internetul sau, în general, să-l oprească?

Din punct de vedere tehnic, răspunsul la aceste întrebări este afirmativ, au declarat experţi în domeniu, miercuri, la câteva ore după ce Guvernul de la Cairo a repornit Internetul. Dar acest lucru e foarte puţin probabil să se întâmple.

„Aţi putea întrerupe internetul? Da. Puteţi să-l închideţi? Nu. Sistarea întregii reţele globale ar fi cam imposibilă în acest moment”, spune Jim Cowie, co-fondator al Renesys (serviciu de monitorizare internet). Cowie a vorbit despre Internet ca şi cum ar fi un vierme gigant, care se adaptează oricăror situaţii: „Ceea ce e cel mai interesant în legătură cu Internetul este că chiar dacă îl „rupi” în două, ambele părţi vor funcţiona ca şi componente separate”.

Cum a fost întrerupt Internetul în Egipt


FOTO: Getty Image

Potrivit experţilor care monitorizează traficul pe Internet, cel mai probabil Guvernul i-a chemat pe reprezentanţii celor cinci furnizori de Internet – de exemplu prin telefon – şi le-a ordonat să-l blocheze.

„Nu există un buton „start/stop”. Există o listă de adrese IP care duc informaţia prin diferite noduri de Internet. Ceea ce au făcut cei din Egipt este că au modificat programele în ceva, care s-ar numi „rutare nulă”. Practic, tot traficul de Internet a fost aruncat în aer”, a menţionat Robert Faris, director de cercetare la Centrul Berkman pentru Internet şi Societate de la Harvard. În opinia lui Faris, aceste acţiuni sunt extreme. Totuşi, sistarea Internetului a mai avut loc anterior, în două cazuri: în timpul protestelor din Myanmar (2007) şi când puterea din Nepal a fost preluată de rege (2005). El a precizat că Iran şi China controlează accesul la Internet, dar nu l-a închis niciodată.

Ar putea SUA face la fel?

Robert Faris spune că ceea ce s-a întâmplat în Egipt, ar putea să se întâmple şi în America, din punct de vedere tehnic. Guvernul ar putea ordona celor patru sau cinci furnizori de top de Internet să întrerupă reţeaua. Alţii susţin că, în acest caz, Guvernul ar trebui să negocieze şi cu alţi mii de furnizori din toată ţara, ceea ce, logistic, ar fi cam dificil. Dar acest lucru e foarte puţin probabil ca să aibă loc.

Dintr-un simplu motiv – Internetul în America este mai „mare”, sunt implicate mai multe companii, respectiv sunt mai multe locaţii de unde informaţiile vin şi se duc din ţară.

Tradaptare după CNN

Potrivit Forbes, sistarea Internetului în Egipt timp de cinci zile a adus pierderi de aproape 90 milioane de dolari (sau 18 mln. dolari în fiecare zi). O analiză mai atentă arată, însă, că cifra adevărată ar putea fi mult mai mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *