Actualitate

Analiză: Cum influenţează criza coronavirusului popularitatea principalilor lideri europeni?

Datorită pandemiei de coronavirus, câţiva lideri europeni nu au fost niciodată mai populari. De exemplu, în Austria, rata de aprobare a cancelarului Sebastian Kurz a crescut cu 33%. În Danemarca, unde restricţiile sunt deja ridicate, popularitatea prim-ministrului Mette Frederiksen a înregistrat o creştere de 40%, conform Euronews.

Uniunea Creştin-Democrată, condusă de cancelarul Angela Merkel, a crescut semnificativ în sondajele interne, precum guvernul condus de Boris Johnson în Marea Britanie. Şi rata de aprobare a premierului italian Giuseppe Conte a crescut extrem de mult în ultimele săptămâni.

Totuşi, unii lideri se află la capătul opus al clasamentului. Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a fost criticat intens pentru felul în care a gestionat criza generată de coronavirus. Preşedintele francez Emmanuel Macron a înregistrat o creştere mult prea mică în ultimul timp, aflându-se sub nivelurile de popularitate înregistrate înainte de declararea stării de carantină. AfD, gruparea eurosceptică din Germania, a înregistrat o scădere de 10% în ceea ce priveşte intenţia de vot a cetăţenilor. Cifre asemănătoare a înregistrat şi Matteo Salvini, liderul formaţiunii populiste Liga Nordului, din Italia.

Politica nu este tocmai o ştiinţă exactă, dar se pare că, în perioade de criză, când oamenii trăiesc cu frică şi au în faţă un viitor incert, au tendinţa să se agaţe de ceea ce cunosc, scrie Euronews.

Şi, prin contrast cu anii trecuţi, când cel mai important factor părea să fie numărul de click-uri generate de o manevră politică, valoarea experţilor şi oamenilor de ştiinţă din interiorul guvernului – cu sfaturile lor sobre şi reci – a crescut.

Dar este puţin probabil ca situaţia de faţă să dureze. Când criza actuală va dispărea şi spaţiul politic se va întoarce la normalitate, politicienii vor trebui să se descurce cu ce le-a rămas. Se vor pune tot mai multe întrebări în legătură cu felul în care au gestionat criza şi în legătură cu modul în care au de gând să readucă economia pe linia de plutire.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *