Internațional

Analiză DW: Mecanismele prin care fiecare român va fi influenţat de rezultatul alegerilor din SUA

Alegerile prezidenţiale din 2016 au un ecou puternic şi în România, cetăţenii trăind fiecare rezultat anunţat de presă la fel de intens ca americanii implicaţi direct în acest proces. Tendinţele agresive din partea Moscovei şi orientarea către extremism a Europei a determinat ca statul român să caute sprijinul unui aliat puternic pe care l-a găsit la Washington.

Jurnalistul Horaţiu Pepine a explicat pentru publicaţia Deutsche Welle ce efect vor avea rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA asupra României.

Predomină în presa românească o imagine unilaterală, una care îl prezintă pe Donald Trump drept un izolaționist gata să lase estul Europei pe seama Rusiei, ca să nu mai vorbim de propaganda liberal-stângistă pe tema pretinsului rasism, sexism și a oricărui alt ”–ism” inventat anume pentru discreditarea conservatorilor.

Alegerile americane sunt de fapt importante nu doar pentru că America e o putere globală, ci mai ales pentru că prilejuiesc o nouă înfruntare între ideologiile care își dispută astăzi întâietatea. De aceea, a face caz de politica eventuală a Statelor Unite față de Rusia lui Putin și a dramatiza situația fără niciun temei sunt doar diversiuni menite să camufleze avansul furișat al progresismului într-o țară ca România. Spunem ”furișat” pentru că se face prin stratageme menite să evite riscurile dezbaterii publice, așa cum ar fi reclamațiile la CNCD și recursul la Curtea Constituțională.

Un exemplu foarte bun de strategie lipsită de orice fair play democratic a fost reclamația din anii trecuți împotriva icoanelor ortodoxe, care, în acțiune concertată cu procesul crucifixului catolic din instituțiile publice italiene, aspira să obțină o victorie la CEDO. Or, o sentință a Curții pentru Drepturile Omului privitoare la interzicerea simbolurilor religioase s-ar fi răsfrânt apoi ca o obligație inconturnabilă asupra țării, chiar mai înainte ca cetățenii ei să înțeleagă ce se petrece.

Trebuie să fim conștienți că anumite orientări societale se vor răsfrânge și asupra noastră, uneori cu o violență de ton pe care am mai trăit-o în trecut. Atunci când un tânar militant progresist imaginează, în zilele noastre, fie și metaforic, un soi de pogrom asupra creștinilor ortodocși în numele ”democrației”, în timp ce Ministrul de Justiție vorbește despre ”extremismul” celorlalți, adică al Coaliției pentru familie, avem serioase motive de îngrijorare. Căci e pe cale să se producă în societatea românească un dezechilibru grav, pe care politica autohtonă nu mai pare capabilă să-l stopeze din teamă sau nesiguranță de sine. 

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *