Internațional

Analiză Forbes. De ce căzut Rusia în capcana americanilor deasupra Mării Negre

Incidentul de pe 28 august a făcut Comandamentul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa şi Africa să acuze aviaţia rusă că a efectuat o interceptare „nesigură şi neprofesionistă” a bombardierului american B-52H Stratofortress. Mai exact, piloţii ruşi s-ar fi apropiat la mai puţin de 30 de metri de zona frontală a aeronavei B-52H şi au provocat acesteia turbulenţe care i-au restrâns capacitatea de manevră.

Analiza Forbes observă, însă, că în timp ce avioanele ruseşti hărţuiau bombardierul american, alte două avioane de recunoaştere (de tip RC-135V/W) ale Statelor Unite se aflau în apropiere. Cel mai probabil, susţine analistul Forbes, acestea se aflau acolo pentru a strânge informaţii despre forţele Moscovei din zona Peninsulei Crimeea, mai ales despre sistemul de senzori ai aviaţiei ruse şi sistemul de comunicaţii. E mai mult ca sigur şi faptul că Rusia ştia de prezenţa lor acolo, acestea având transponderele pornite.

Ruşii, înţelegând că prezenţa americană e o capcană pentru ca aceştia să poată culege informaţii importante, au ales, totuşi, să intre în ea pentru că şi pentru ei reprezintă o oportunitate rară să execute un astfel de exerciţiu de interceptare, susţine analistul Forbes.

Faptul că prezenţa americană în zonă nu e doar o demonstraţie de forţă, ci are un scop clar – strângerea de informaţii – este indicat şi de repetarea mişcării de către americani şi forţele aliate o săptămână mai târziu, pe 4 septembrie. Două bombardiere americane B-52 au zburat deasupra Ucrainei, însoţite de aviaţia de vânătoare ucrainiană, în timp ce al treilea a trecut din nou pe deasupra Mării Negre, pe deasupra apelor internaţionale, la doar câţiva kilometri de bazele ruseşti din Crimeea. Potrivit Forbes, aviaţia rusă a ridicat de la sol opt avioane de vânătoare-bombardament (Su-27 şi Su-30) iar un Tupolev -214 (pentru comunicaţii strategice) a decolat de la Moscova şi a asistat aviaţia rusă, pe tot parcursul prezenţei bombardierelor NATO în Marea Neagră.
 
adevarul.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *