Actualitate

ANALIZĂ: Moartea Denisei Răducu scoate la lumină cancerele societăţii româneşti: „Suferinţa umană nu vine pe ritm de vals sau muzică clasică“

Un om cu doctorat suferă la fel de mult ca unul care cântă manele. Ier… Denisa Răducu a murit duminică dimineaţă, la vârsta de 27 de ani, după ce în urmă cu cinci luni a descoperit că are cancer hepatic. E clar că reacţiile oamenilor în faţa morţii sunt diferite, însă unele sunt foarte greu de explicat, cel puţin din punct de vedere uman. La scurt timp după ce vestea a făcut înconjurul ţării, un număr considerabil de români au crezut de cuviinţă că moartea Denisei Răducu nu este „o pierdere“ din simplul motiv că în timpul vieţii a cântat manele, un gen muzical pe care ei nu-l agreează. Lipsa de compasiune a unora s-a propagat în mediul online prin comentarii instigatoare la ură, discriminatorii şi injurii, multe dintre ele greu de reprodus, şi chiar şi glume deplasate.În încercarea de a găsi o explicaţie acestui fenomen îngrijorător, „Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi psihologi şi oameni din media.

Prejudecăţile şi etichetele conduc la lipsă de empatie şi ură

Psihologul Mihai Copăceanu susţine că în momentul în care oamenii devalorizează muzica unei persoane, devalorizează persoana însăşi, mergând până la repulsie şi sentimente de ură, fără a fi capabili să facă distincţie între om şi profesia lui. „Oamenii în exprimarea lor, şi aici mă refer la români, nu diferenţiază între preferinţe, aptitudini şi valoarea vieţii prin demnitate şi integritate. Dacă sunt comentarii pe o publicaţie online, moderatorii nu ar trebui să permită afişarea lor. E nevoie de o rigoare şi o disciplină a publicului online pentru că din pacate online-ul a dat posibilitatea tuturor să exprime orice, inclusiv comentarii discriminatorii, denigratoare şi extremiste.

Tipul acesta de muzică este desconsiderat de o parte a publicului român care identifică orice solist cu valori şi comportamente nedemne sau chiar de tip infracţional, nefăcând diferenţe între solişti. Prejudecăţile şi etichetele – «maneliştii sunt oameni de nimic» – au un rol în lipsa empatiei şi emiterea acestei poziţii de ură“, a detaliat Copăceanu.

Continuarea o găsiți pe adevărul.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *