Cultură

Anatol Neamtu, un mare artist, a plecat ca sa ramna

Ieri, o multime de prieteni si admiratori l-au petrecut pe ultimul drum pe regretatul compozitor, chitarist si cantautor al legendarei formatii „Noroc” Anatol Neamtu, decedat in dimineata zilei de 11 ianuarie. Pe 20 februarie, el ar fi implinit 54 de ani.

Marele artist suferea de o tumoare la creier. Pe 30 decembrie 2009, el a suportat o interventie chirurgicala. In zilele urmatoare, dupa ce artistul a fost deconectat de la aparatele medicale, starea sanatatii lui a inceput sa se inrautateasca.

Vestea despre moartea lui tragica s-a raspandit in intreaga lume. Potrivit chitaristului Alexandru Cazacu, pe adresa lui personala si pe cea a rudelor raposatului au sosit condoleante din lumea intreaga. „Am cantat impreuna la „Noroc”, dar, anterior, la vestitul teren de dans „Ulibka”, numit mai apoi „Zambetul” si „Primavara”, isi aminteste Alexandru Cazacu. „A fost un mare muzician, care nu poate fi comparat cu nimeni. Ne-a apropiat, insa, nu numai muzica, ci si durerea sufleteasca. Fratele meu Anatol si fratele sau Ion au murit in acelasi an, la un interval de o luna de zile. De atunci, ne-am luat frati de cruce si asa am ramas pana la urma. A facut nespus de mult pentru muzica noastra. Tocmai de aceea, cred ca el a plecat ca sa ramana”, a mai constatat cunoscutul chitarist.

Dupa o noapte de priveghi, petrecuta la Catedrala „Sfanta Teodora de la Sihla”, corpul neinsufletit al marelui disparut a fost adus la Palatul National. Aici s-a adunat lume de pe lume – prieteni, colegi, admiratori. La capataiul sau, statea si fratele sau Petre Neamtu, dirijorul Orchestrei de muzica populara „Folclor”. El ne-a spus ca Anatol i-a fost nu numai un frate, ci si un bun prieten. „Era cel mai iubit din familia noastra. Visa sa inregistreze inca multe piese si sa-si deschida un studio”, ne-a spus cu durere maestrul Neamtu.

Ion Suruceanu ne-a marturisit ca au lucrat impreuna in doua formatii – la „Noroc” cu Mihai Dolgan si la „Bucuria”, condusa de Petre Teodorovici. „Pe langa faptul ca era un chitarist virtuoz, era un om de o rara curatenie sufleteasca”, ne-a spus interpretul. La randul sau, cantaretul Anatol Bivol ne-a marturisit ca Anatol Neamtu a fost un instrumentist si un cantautor extraordinar. Majoritatea pieselor pe care le-a compus le interpreta el insusi. Una dintre acestea se intitula „La multi ani”. „Era ca un mesaj, adresat noua tuturor, inainte de disparitia lui fizica. Prin piesele sale, el si-a cantat destinul”, afirma Anatol Bivol.

Anatol Neamtu s-a nascut la 20 februarie 1954 in satul Lunga, raionul Floresti. A fost inmormantat la Cimitirul Central din strada Armeneasca din Chisinau.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *