Moldova

Anatol Petrencu despre Roşca, Tkaciuk şi alegerea preşedintelui RM

Primul curios este dl Simion Lungu, şeful unui ONG [„Moldova transparentă”?], care a declarat presei următoarele: el va depune eforturi pentru ca timp de o lună să convoace Marea Adunare Naţională. De ce? Asta pentru că, zice el, guvernanţii „s-au epuizat”, ei, guvernanţii, deja nu determină „soarta poporului”, popor care singur trebuie să-şi identifice viitorul fericit.

Ciudăţenia constă în următoarele: domnule Simion Lungu cum poţi să aduni în Piaţa Marii Adunări Naţionale oameni? De unde-i iei? De unde plăteşti mijloacele de transport ca să-i aduci? Apoi să-i duci, de unde i-ai adus. Da pentr-un ceai, o cafea, o sută de grame de unde bani, nenicule? Acum atenţie aici! Poţi mata să convoci în piaţă, să admitem, 50 000 de oameni; poţi să organizezi şi miting cu rezoluţii fulgerătoare. Totul va fi în zădar! De ce? Pentru că adunarea va stârni curiozitatea presei şi cam atât. Asta pentru că şi în interior, şi mai ales în exterior, decid doar PARLAMENTELE! Punct! Atunci când votaţi, trebuie să deschideţi larg ochii.

Al doilea ciudat este dl Iurie Roşca, care, aşa cum i s-a destăinuit lui Nichita Mihalcov, cu „un plămân respiră în spaţiul românesc, cu celălalt în spaţiul rusesc”. Nimic de obiectat: aici, în Basarabia, mulţi anume aşa respiră.

Ciudăţenia constă în următoarele: domnule Iura, cum poţi crede că mai poţi mobiliza lumea la proteste stradale? De două ori în aceiaşi apă nu te scalzi, lucru ştiut. Nu mai există naivii care te-au crezut cândva, o parte din ei stau, cum bine ai zis, la cozile Consulatului Român pentru a-şi redobândi cetăţenia şi a pleca în România sau în unul din statele UE. Aşa cum cunoaşte toată lumea: în 1999 Republica Moldova a avut o şansă reală de a fi admisă în UE, dar s-au găsit „băieţi veseli” care au pus piciorul în pragul uşii ce se deschidea. Asta ca să rămânem până azi acolo, unde suntem. Cum poţi cere şi realiza în practică demisia Guvernului, a Parlamentului, a Curţii Constituţionale, a CEC, adică demisia tuturor organelor superioare de conducere a RM? Numai prin revoluţie bolşevică! Apropo de bolşevicii moldoveni: ei de asemenea cer demisiile de care vorbiţi. Ei, însă, comuniştii, frumuşeii de dânşii, poartă vina pentru perpetuarea crizei politice. Asta pentru că găsirea soluţiilor privind alegerea preşedintelui nu este doar problema lui M. Lupu, V. Streleţ şi M. Ghimpu, ci a tuturor deputaţilor, inclusiv a celor din opoziţie!

Al treilea curios mi s-a părut dl Marc Tcaciuc, care nu prea a ieşit în faţă, preferând mai mult spatele frontului ideologic. În sfârşit – iată-l! Competent, caustic, pertinent, pe alocuri – sclipitor. Dar – şi ciudat. De ce? Pentru că declară: „Ce s-a întâmplat la 16 decembrie [2011 – A.P.] este o încălcare serioasă a principiilor morale, dar nu și a drepturilor [adică cum? ai dreptul să votezi la vedere? sau care drept? A.P.]. Acum orice prost, la orice alegeri poate arăta buletinele de vot, iar scrutinul va fi declarat invalid. Odată cu anunțarea hotărârii CC, putem pune cruce pe democrație și nu putem vorbi în continuare despre alegeri democratice”.

Domnule deputat, fiţi atent: votarea la vedere, realizată de parlamentari pe data de 16 decembrie, a fost nu doar o încălcare a principiilor morale, ci a spiritului şi buchii Constituţiei RM.

Marc Tcaciuc zice: „Acum orice prost, la orice alegeri…”. Sincer să fiu, nu m-am aşteptat la aşa cuvinte de la dl Marc Tcaciuc. Poate greşesc, dar – de o parte se face aluzie la deputaţii care au votat cu buletinele la vedere, pe de altă parte – la alegătorii care vor greşi, cumva, din neatenţie; aceştia sunt deja catalogaţi de dl deputat ca fiind proşti. Nehoroşo! [Nu e bine!]. Cât priveşte „candidat puternic” din partea PCRM, eu zic: să lăsăm omul în pace!

Ar mai fi de scris, dar a apărut RAZA DE LUMINĂ: la emisiunea dlui Mircea Surdu, dl Valeriu Streleţ, revoltat de ceea ce a auzit pe platou, a spus ferm că în cel mai apropiat timp Alianţa pentru Integrare Europeană va identifica posibilitatea de a alege preşedintele RM. A spus-o răspicat şi convingător. Asta e raza de lumină: acum chiar că poate fi nominalizat dl Ion Sturza, de exemplu, sau altcineva, persoană care să fie agreată şi de „grupul” Dodon, şi atunci – şi fără participarea comuniştilor se va realiza minunea pe care o aşteaptă societatea noastră.

Să auzim doar de bine!

Anatol Petrencuanatolpetrencu.md )

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *