Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:42
Abonamente

Actualitate 28 Noiembrie 2017, ora 06:07    Din editia print

INTERVIUAnatol Petrencu, istoric: „Într-un an de mandat, Dodon nu a realizat nimic din ceea ce a promis”

Marime Font

Recent s-a împlinit un an de când Igor Dodon a preluat funcția de șef al statului. În cele 12 luni de mandat, președintele s-a remarcat printr-o serie de vizite la Moscova și prin vacanțe de lux. Din promisiunile făcute în campania electorală prezidențială, nu a reușit să realizeze aproape nimic și s-a lansat mai mult în discuții ce țin de limbă și istorie. În loc de un raport de activitate, săptămâna aceasta, președintele a lansat filmul „Istoria Moldovei”, care deja a fost botezat de specialiști drept o peliculă de propagandă. Despre un bilanț al primului an de mandat, al președintelui Republicii Moldova, am discutat cu istoricul Anatol Petrencu, care a urmărit practic fiecare pas al celui pe care cetățenii l-au ales să le rezolve problemele.

- Dle Petrencu, în campania prezidențială Igor Dodon a făcut un șir de promisiuni. Câte dintre acestea le-a îndeplinit și în ce măsură a satisfăcut așteptările cetățenilor?

- De mai mult timp, oameni politici din Occident, instituţii abilitate oficiale, de stat sau ale societăţii civile au atras atenţia asupra primejdiei populismului: în campaniile electorale oamenilor li se spune „ceea ce vor ei să audă” (pentru a obţine cât mai multe voturi), iar, după alegeri, lumea constată că promisiunile nu au acoperire. Aşa s-a întâmplat în Republica Moldova: furtul miliardului de euro din cele trei bănci a stârnit protestul maselor largi ale populaţiei, sloganul fiind „Miliardul înapoi!” Pe acest fundal de nemulţumiri, Partidul Socialiştilor a organizat proteste în faţa Parlamentului, protestatarii socialişti solidarizându-se, astfel, cu ceilalţi nemulţumiţi de frauda fără precedent din ţara noastră. În plus, decizia guvernului, condus de Pavel Filip, de a pune pe umerii contribuabililor sarcina restituirii banilor furaţi, a amplificat nemulţumirea oamenilor. În astfel de condiţii, promiţând că va fi capabil să restituie miliardul de euro furat şi să pedepsească hoţii, Igor Dodon a reuşit să convingă mai mulţi alegători, inclusiv – buni români, că va întoarce banii şi va face dreptate.


- Și ce s-a întâmplat după ce a obținut mult râvnita funcție?

- După alegerea lui în cel mai înalt post administrativ, preşedintele Dodon constată că nu are pârghiile necesare și că, de pildă, Procuratura Generală nu i se subordonează. De parcă aceste şi alte lucruri nu erau cunoscute până la alegerea lui în funcţie. Iată primejdia populismului. Dodon a mai promis „păstrarea cetăţeniei române pentru cetăţenii R. Moldova care o au”. Bun, da cum să ne-o iei, dacă nu ne-ai dat-o?! Tot el a promis oferirea unui statut special raioanelor din stânga Nistrului, necontrolate, deocamdată, de Chişinăul oficial. Şi ce a făcut, în acest sens, cunoaştem: a depus flori la monumentul invadatorilor străini, sfidând, astfel, memoria bravilor noştri concetăţeni, care au apărat (unii cu preţul vieţii) acest stat. A promis să anuleze BAC-ul, asta fără să cunoască prevederile Codului Educaţiei. Prin urmare, nici una din promisiunile, formulate în timpul campaniei electorale din 2016, Igor Dodon nu a realizat-o.

„Dodon știe care este denumirea corectă a limbii ce o vorbim”

- Una dintre promisiunile, pe care, totuși, a dus-o până la capăt este faptul că a schimbat secțiunea de limbă română de pe site-ul oficial al Președinției cu cea de „limba moldovenească”. Ce a încercat, de fapt, să comunice prin acest gest?

- Oficial, Igor Dodon împărtăşeşte „teoria” falsă a „moldovenismului” - un vechi şi expirat produs al Kominternului, prin care s-a urmărit scindarea poporului român în două „naţiuni” – una română, alta – „moldovenească”. El, Igor Dodon, se consideră stăpân pe o ţară, Republica Moldova, dar şi pe o „naţiune”, numită de el „moldovenească”, deosebită, crede el, de cea română. Iar o naţiune aparte de cea română, crede Dodon, trebuie să aibă şi o limbă aparte, numită de el „moldovenească”. Anume acest mesaj l-a transmis oamenilor atunci când a schimbat secțiunea de limbă română, de pe site-ul oficial al Președinției, cu cea de „limba moldovenească”.

- Chiar nu știe șeful statului ce limbă vorbim?
- Dodon este un luptător. El ştie care este denumirea corectă a limbii ce o vorbim. Dar omul este antrenat în angajamente pe care trebuie să le îndeplinească. Şi el face acest lucru.

„Conduce un stat artificial, creat de stalinişti în anul 1940”

- Președintele a efectuat mai multe vizite în Federația Rusă, atât oficiale, cât și neoficiale. În una dintre vizitele sale a fost lăsat să aștepte în anticamera lui Putin câteva ore. Înseamnă asta că Dodon nu are parte de respect din partea lui Putin?

- Bineînţeles, acesta este un gest jenant pentru un şef de stat. Dar nu-i bai: ambii sunt preşedinţi, doar că unul din ei conduce o mare putere mondială (V. Putin), iar altul (I. Dodon) – un stat artificial, creat de stalinişti în 1940, pe teritoriu românesc, anexat de URSS.

- Au mai fost și alte situații jenante...
- În cadrul celei de-a doua întâlniri Dodon-Putin, în calitatea lor de preşedinţi de state, deosebit de interesant a fost „cadoul” adus de şeful de stat al Republicii Moldova şi oferit omologului său rus. Dodon spune: „Astăzi eu v-am adus un cadou. Dvs. aveţi o colecţie personală de vinuri la Cricova și eu v-am adus câteva zeci de sticle de vin de acolo”. Zâmbind, Putin intervine: „Din colecţia mea, mi-aţi adus cadou?”. Dodon nu a răspuns la întrebare, ci şi-a continuat discursul triumfalist, referitor la cât de bune au devenit raporturile ruso-moldoveneşti de la venirea lui la putere. Cazul a fost de-a dreptul şocant. Lui nici nu i-a trecut prin cap să ia nişte vin de la el, din Sadova, sau din propriile lui colecţii, dacă le are, şi să le ofere liderului Federaţiei Ruse drept cadou. Mare ruşine!

„Nu este atât de puternic, după cum vrea să pară”

- La un moment dat președintele a fost demis pentru câteva minute, pe motiv că nu a respectat prevederile Constituției. Atunci mulți oficiali, inclusiv străini, au făcut haz pe seama sa. Ce spune acest lucru despre președinte și relația sa cu ceilalți oficiali ai statului?

- Datorită încăpăţinării, Igor Dodon a fost suspendat pentru câteva minute din funcţia de preşedinte, timp în care, preşedintele Parlamentului Andrian Candu l-a numit în funcţia de ministru al Apărării pe Eugen Sturza. A fost o dovadă în plus că Dodon nu este atât de puternic, după cum vrea să pară. El este o greşeală a electoratului nostru şi – mai aproape de alegerile parlamentare din 2018 – popularitatea lui se va diminua. Avem în faţă exemplul altor „mari şi tari”, dar care s-au „dezumflat” de nu-i mai găsim în listă.

- La un an de mandat, președintele nu a prezentat un raport amplu de activitate cu reușite și eșecuri, dar a lansat filmul Istoria Moldovei. Ce credeți despre faptul că șeful statului încearcă să rescrie istoria?

- Dodon încearcă să imite politica propagandistică a Kremlinului, iar prin filmul menţionat vrea să inoculeze spectatorilor ideile răsuflate ale moldovenismului de peşteră. În fond, prima parte a filmului „Istoria Moldovei”, referitoare la istoria antică a spaţiului în care locuim, cu imagini ale centrului administrativ şi religios de la Sarmizegetusa, alte scene, în pofida dorinţei autorilor, demonstrează unitatea spaţiului geto-dac. Nimic altceva! Aşa cum a spus un coleg, acest film poate repeta soarta Enciclopediei Republicii Moldova: primul volum (în cazul dat, prima parte a filmului) a fost şi ultimul.


„Călătoriile președintelui sunt sterile pentru interesul național”

- În cele 12 luni, Igor Dodon a călătorit foarte mult atât singur, cât și împreună cu familia sau prietenii. Una dintre ultimele sale destinații a fost Muntele Athos. De unde își permite președintele celui mai sărac stat din Europa un asemenea lux?

- Au observat-o alţii: Preşedinţia Republicii Moldova s-a transformat într-o agenţie turistică, care deserveşte un singur client. Dacă privim la lucruri serios, atunci constatăm că aceste călătorii sunt absolut sterile pentru interesul naţional. Orice mişcare, în plan extern, trebuie să aibă ca finalitate semnarea unor acorduri, înţelegeri etc. Ce a dat societăţii noastre vizitele lui Dodon în Iran, la Muntele Athos, la Vatican?! Nimic. Dar cele înfăptuite la Moscova, tocmai şase?! Toate au fost în zădar sau în detrimentul intereselor naţionale. Ar fi, poate, cazul, ca alegătorii să-şi pună această întrebare: până când vor răbda acest „turist”, care, cel puţin, nu publică nişte note de călătorie.

- Este Dodon președintele tuturor sau e, mai întâi de toate, liderul Partidului Socialiștilor?
- În pofida declaraţiei că va fi preşedintele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, prin comportamentul, de care a dat dovadă, prin declaraţiile războinice şi deplasate, prin alte gesturi antinaţionale, Igor Dodon a demonstrat că este exponentul unui grup îngust de cetăţeni, ce nu ce nu pot depăşi nişte clișee ideologice şi politice.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)