Actualitate

Anatol Şalaru: „Lupta pentru unire este lupta pentru viitorul copiilor noştri”

„Astăzi se implinesc 158 de ani de la Mica Unire, 158 de ani de la fondarea statului român modern. Atunci, după câteva sute de ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazu în cetatea Alba Iulia, românii realizau primul pas spre reunirea într-un singur stat. Din păcate, lupta pentru unitatea neamului românesc nu s-a încheiat nici măcar acum. Suntem în secolul XXI, dar neamul românesc este încă brazdat de graniţe şi vămi puse împotriva voinţei noastre. Istoria nu a fost darnică şi nici îngăduitoare cu noi românii, dar acesta nu este un motiv să renunţăm la lupta de veacuri a înaintaşilor noştri. Lupta pentru unire este lupta pentru viitorul copiilor noştri, care nu mai trebuie să cunoască înstrainarea şi ocupația străină. La mulţi ani, români! La mulţi ani, fraţilor!”, a scris Anatol Şalaru pe reţeaua de socializare.

Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român. La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a fundamentat înfăptuirea Unirii.

Mica Unire a reprezentat un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două principate.

Marele merit al lui Alexandru Ioan Cuza a fost că a reuşit să aducă recunoaşterea internaţională a Unirii Principatelor Române şi, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern.

Ziua de 24 ianuarie este sărbătorită în mai multe orașe românești, printre care și Iași, București, Chișinău, Cernăuți.

infoprut.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *