Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2020
Abonamente

Social 24 Martie 2015, ora 10:59    Din editia print

Anatol Vidrașcu: „Nu pot admite o carte pentru copii prost editată”

Marime Font

Experiența lecturii începe de obicei cu o intrare în lumea poveștilor. Părinții deschid portița, iar, mai apoi, micul cititor este lăsat să se plimbe liber alături de Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene. În condițiile în care cititul continuă să fie o ocupație ignorată, cartea pentru copii joacă un rol important în deprinderea acestui exercițiu. Prin urmare, crearea acesteia necesită o atenție sporită.

Directorul Grupului Editorial Litera, Anatol Vidrașcu, cunoaște asta mai bine decât oricine.

- S-a mai schimbat ceva în atitudinea oamenilor față de cărți? Sau nu vă mai faceți iluzii.


- Iluzii la nivel local nu-mi fac, deși am auzit la radio spunându-se că adolescenții și tinerii din unele țări au început să citească în ultima vreme mai mult. Așa că nutresc speranța că și ai noștri o să le urmeze exemplul. Cum copiază foarte mult, şi nu întotdeauna ce e mai bun, din Occident, sper să preia măcar dragostea de lectură.- Să înțeleg că vă orientați mai mult spre cititorul tânăr?

- Ne orientăm spre categoriile de cititori care cumpără carte. Şi oricât ar părea de straniu, tocmai aceia care nu prea au bani, o cumpără. E vorba de părinții copiilor de până în clasa a V-a, a VI-a. Ei sunt încă foarte protectori faţă de odraslele lor şi vor ca acestea să se dezvolte, să-şi lărgească orizontul, lucru care poate fi obţinut aproape exclusiv prin lectură. De aceea, edităm foarte multă carte pentru copii, aproape jumătate din producţia noastră. Nu uităm nici de femei, fiindcă ele sunt cumpărătoarele și cititoarele noastre fidele. De asemenea, edităm foarte multe enciclopedii și dicționare pentru toate categoriile de cititori, cărţi practice, de ficţiune. Aș putea afirma cu tot temeiul că suntem o editură generalistă, care face de toate pentru toți.

- De ce totuși cartea pentru copii se bucură de o atenție specială din partea LITEREI?

- Am fost tot timpul contrariat de faptul că multe edituri tipăresc cărți pentru copii fără nicio ilustrație, le fac așa la repezeală, ca pentru adulți. Nu pot să concep ca un copil să citească o poveste pe hârtie de ziar, fără ilustraţii, prost tipărită și necusută. De aceea, dorința mea dintotdeauna a fost să pun copiilor în mână cărţi ilustrate generos, să le educ de mici gustul pentru frumos. Să știți însă că asta presupune o mulțime de cheltuieli şi enorme riscuri pentru editură. E o activitate de creație care necesită multă inspiraţie şi talent din partea graficienilor şi a machetatorilor. Aceasta în consecință, trebuie bine plătită. Cheltuielile tipografice sunt şi mai mari. Pe urmă mai există riscul să nu poți vinde cărţile pregătite cu atâta trudă. Totuşi în pofida acestor riscuri, noi edităm foarte multe cărţi bine ilustrate pentru copii. Deşi cheltuielile sunt foarte mari, știu că ele se vor recupera cândva, cel puţin în plan moral, prin mărirea numărului cititorilor. Din păcate, au rămas foarte puțini graficieni de carte la care poți apela. Înainte aveam o școală bună de grafică. Tinerii dotaţi îşi făceau studiile la institutele poligrafice de la Moscova, Leningrad și Lvov, după care reveneau acasă. Şi acolo nu se învăța numai marxism-leninismul, ei erau iniţiaţi cum să ilustreze o carte, cum să-și dezvolte talentul. Editura HIPERION, unde am lucrat o bună perioadă de timp, a scos destul de multe cărți ilustrate. Spre regret, majoritatea lor sunt tributare fostei ideologii comuniste şi nu mai prezintă niciun interes. Aşa că şi munca graficienilor s-a dus pe apa sâmbetei. Totuşi, din ce-am găsit mai valoros, mai ales cărţile de beletristică naţională le-am reeditat, acum câţiva ani. Dar atunci când perestroica abia venise şi în Moldova, a fost foarte greu. Editurile de stat nu au rezistat şi în timp au falimentat, iar editurile private, care abia se înfiripau, nu-și puteau permite luxul să editeze cărți de calitate pentru copii. N-am uitat însă de micii cititori. Şi când condiţiile ne-au permis, am revenit la ei. După ce am avut acces la fondul de carte din România, iar intelectualii divinizau pe bună dreptate cartea românească aducătoare de lumină, am rămas foarte contrariat de faptul că în ţară nu a existat o preocupare serioasă pentru ilustraţia de carte. Nu mai zic de faptul că la prima lectură rămâneai cu filele în mână. Chiar și faimoasele colecții Biblioteca pentru toți sau Povești nemuritoare apăreau în condiții grafice și tipografice foarte proaste. România avea pictori mari, ce-i drept puţini, dar nu au fost puşi în valoare aşa cum o meritau. Ca să-i revanşăm pe editorii de odinioară, care n-au dispus de posibilităţile noastre, ne-am ambiționat să ilustrăm într-o colecţie de circa 50 de volume întreaga literatură română pentru copii. Au apărut deja 20 de volume (Eminescu, Alecsandri, Creangă, Negruzzi, Caragiale, Ispirescu, Slavici, Delavrancea, Topârceanu, Cazimir, Farago etc.) și, anul acesta, o să mai apară încă pe atâta.

- Prin urmare, Editura Litera a racolat pe cei mai importanți ilustratori de carte din tot spațiul românesc?

- Colaborăm cu cei mai buni graficieni de carte care au mai rămas în Republica Moldova. Este vorba de Simion Zamșa și soția lui, Elena Karacențeva în primul rând, Carolina Rabei, o tânără foarte talentată care și-a făcut studiile în Marea Britanie, a rămas acolo și acum lucrează pentru editurile din mai multe ţări, regretatul Serghei Samsonov, Stela Damaschin-Popa ş.a. Căutăm graficieni talentați și în România, dar din păcate aceştia pot fi numărați pe degete. Apelăm și la ilustrații create odinioară de mari artiști români. Vom publica I.L. Caragiale cu ilustrațiile lui Corneliu Baba, poeziile lui Mihai Eminescu cu ilustrațiile Ligiei Macovei. Într-un cuvânt, vom prelua tot ce e mai bun creat de graficienii români. Să nu uit aici şi de Igor Vieru, care i-a ilustrat magistral pe Eminescu, Creangă, Caragiale. Acordăm aceeaşi atenţie şi literaturii universale pentru copii. În lume există o mulţime de graficieni foarte talentaţi. Colaborăm cu cei mai buni dintre ei - Robert Ingpen, Roberto Innocenti, Sarah Kay, D. Gordeev etc.

- Cum ar putea ajunge cartea la sate, acolo unde bibliotecile sunt sărace?

- Am vrea să organizăm împreună cu ziarul TIMPUL şi cu postul Jurnal TV o campanie socială de promovare a cărților și a lecturii, astfel ca abonații publicației şi telespectatorii fideli să poată cumpăra cărți la prețuri preferențiale de la oficiul poștal din localitate sau să primească ediţiile noastre în formă de premii la diferite concursuri. Faptul că statul nostru nu are nicio preocupare pentru achizițiile de carte denotă încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu-și îndeplinește nici în acest caz atribuțiile. Ceea ce există acum în cele aproape 2500 de biblioteci publice din țară este în mare parte un fond de carte vechi, ediţii tipărite cu grafie chirilică, tributare fostei ideologii. Cum vor aleşii noștri să schimbe mentalitatea oamenilor, dacă aceştia nu au acces la cărți ? Dar ceea ce pe mine m-a întristat de-a binelea este că din ajutorul generos de 20 milioane de euro oferit de România pentru grădinițele din Republica Moldova, donaţie pentru care le mulţumim din inimă fraţilor noştri, nu a fost prevăzut nici un ban pentru achiziţii de carte. Măcar în România trebuia să existe această preocupare, dacă guvernanţilor de aici nu le pasă. Şi sunt sigur că dacă ei ar fi solicitat ca o parte din aceşti bani să fie direcţionaţi spre procurarea cărţilor, ei n-ar fi fost refuzaţi. Politicienii, cel puţin în vorbe, pledează pentru o populaţie cultă, care să-şi cunoască istoria şi să fie imună la propaganda românofobă. Cu atât mai mult ar trebui să asigure cu literatură grădinițele și casele de copii. Atunci s-ar schimba mentalitățile, poate că altfel și-ar declara unii identitatea. Dar, orbecăim prin întuneric deja de 25 de ani și văd că o să pribegim prin deşert tot atât, sau chiar mai mult decât Moise cu poporul evreu.

- Cum vedeți dvs. concurența dintre cartea electronică și cartea tipărită?

- Am făcut-o pe profetul acum vreo zece ani, afirmând că în această competiţie o să câștige cartea electronică. Din fericire sau, cine ştie, poate din nefericire, am greșit. Cărțile tipărite se vând deocamdată mai bine, cel puţin în România şi Republica Moldova, în special beletristica. Enciclopediile, dicţionarele, cărţile practice sau cărțile de specialitate se achiziţionează şi în versiune electronică, pentru că prețurile sunt mai mici. Noi edităm acum toate cărțile în două versiuni: tipărită şi electronică. Mai nou, am început să facem aşa-numitele audiobook-uri, cărţi în lectura actorilor. Iar colecția Biblioteca pentru toți copiii, pe care am preluat-o de la Editura Ion Creangă, o publicăm și o vindem la pachet în toate cele trei versiuni. Nu mai vreau să fac prognoze privind gusturile de viitor ale cititorilor. Copiii se nasc şi cresc în ziua de azi cu tableta și calculatorul alături. Cu toate acestea, nu-mi imaginez o carte ilustrată pentru copii numai în versiune electronică, când macheta şi ilustraţiile dispar doar printr-o simplă apăsare pe tastă. Nu mai putem vorbi atunci de arta cărţii, așa că presupun că anumite cărți o să apară în veșmânt tipărit încă multă vreme.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)