Muzică

Anatolie Cazacu: „Mă mândresc că evoluez în sala unde a cântat George Enescu”

S-a născut pe 16 septembrie 1956, în satul Vărăncău, raionul Soroca. A absolvit Școala de cultură „Elena Sârbu” din Soroca (1972-1975), Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, specialitatea dirijor de fanfară (1975-1979), Academia de Muzică „G. Musicescu” (1990-1994), specialitatea artist orchestră simfonică, pedagog. În 2010 este distins cu titlul onorific Maestru în Artă, iar ulterior și-a susținut teza de doctor în studiul artelor. Este conferențiar universitar interimar. Conduce fanfara Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și cea a Liceului Teoretic „George Meniuc”. Cu aceste colective a înregistrat muzică clasică și populară la Radio Moldova, dar și la Radio și Televiziunea „Noroc”.
 
Teza sa de doctor tratează istoria artei interpretative la instrumente de suflat din spațiul pruto-nistrean. Studiind în Arhiva Națională, a dat de documente inedite, pe care aproape că nimeni încă nu le răsfoise. „Acum știu unde, când și cum a apărut fanfara din orice localitate a republicii. Îi cunosc pe dirijori și, respectiv (cei care mai sunt în viață, desigur), ei pe mine”, ne spune cu mândrie profesorul și dirijorul Cazacu.

Face parte dintr-o dinastie de artiști care, la un festival republican al formațiilor de familie, a fost premiată alături de cea a lui Botgros. „Fratele Mihai cânta la acordeon, Ilie – la saxofon, eu – la trombon, Petrică – la tobă, iar surorile Vera și Galina (alături de părinți) erau vocaliste. Cântau și soțiile noastre. Feciorul, Radu, e clarinetist. A cântat în Orchestra de muzică populară „Folclor”, iar acum vrea să se angajeze în cea prezidențială. Fiica, Rodica, a studiat vioara (la aceeași instituție, unde a învățat și tata, și mama, și fratele Radu – AMTAP) și acum e solistă în Orchestra de muzică populară „Plai Moldovenesc” a Ministerului Afacerilor Interne, iar ginerele, Ruslan Andreev, e trompetist în Orchestra municipală condusă de frații Advahov”, ne povestește invitatul rubricii noastre.

Cartea sa de vizită, dar și a instituției în care activează o constituie fanfara Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, condusă de Anatolie Cazacu. Oriunde concertează ea, toți, chiar și cei care o ascultă în premieră, se îndrăgostesc de muzica interpretată de fanfară. Cu ea a înregistrat zeci de piese la Radio Moldova, dar și la Radio și Televiziunea „Noroc”, chiar în studioul regretatului compozitor și cantautor Mircea Guțu. Fanfara face repetiții și prezintă spectacole în sala de festivități, unde a cântat cu orchestra simfonică marele compozitor și violonist George Enescu și unde a fost votat de către Sfatul Țării Actul istoric al Unirii Basarabiei cu România de la 27 martie 1918. „Mă mândresc că evoluez pe această scenă și în această sală care mai păstrează parcă și astăzi urmele genialului compozitor George Enescu și a deputaților Sfatului Țării care au votat Unirea. Aceasta ne dă aripi să muncim, să demonstrăm că suntem și vom fi și pe viitor la nivelul artei interpretative profesioniste de la noi”, ne-a mai spus Anatolie Cazacu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *