Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 22:22
Abonamente

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora 23:44    Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Marime Font

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

În ultimul timp, conflictul dintre Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului și Patriarhia Rusă cu privire la recunoașterea autocefaliei Bisericii din Ucraina a atins cote maxime. Încercând să aflăm care totuși este mărul discordiei, TIMPUL a discutat cu reprezentanți ai mai multor tabere implicare în acest conflict.

Creştinii ortodocşi din Ucraina sunt divizaţi în cel puțin două tabere. Pe lângă Mitropolia Ortodoxă a Ucrainei, subordonată canonic Moscovei și condusă de mitropolitul Onufrie, care de altfel este român de origine, mai există Patriarhia Kievului. Această grupare schismatică s-a autoproclamat după declararea independenţei ţării, în 1992, iar în prezent este susținută de președintele Ucrainei, de occidentali și de patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului. Nerecunoscuta Patriarhie a Kievului este condusă de Filaret, fost mitropolit al Patriarhiei Moscovei, care s-a separat jurisdicțional de Biserica Rusă în anii ‘90. Anume această patriarhie a cerut Patriarhiei Ecumenici de la Constantinopol să fie recunoscută și de aici au pornit neînțelegerile.

Ierusalimul, Serbia și alte țări susțin poziția rușilor

Astfel, în urma mai multor negocieri și dispute interbisericești Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol și-a asumat deschis obiectivul declarării autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, complet independente de Patriarhia de la Moscova. Dovadă clară în acest sens a fost întâlnirea patriarhilor Bartolomeu și Kiril de la sfârșitul lui august, în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia din Ucraina. După o săptămână, Constantinopolul a trimis doi exarhi la Kiev, care urmează să pregătească procedura desprinderii ortodoxiei ucrainene de Biserica Rusă. În urma acestei decizii, Biserica Ortodoxă Rusă l-a acuzat pe PF Bartolomeu I că a trimis reprezentanţi în Ucraina, fără să fi informat în prealabil
Patriarhia Moscovei, într-un moment în care cele două biserici sunt angajate în negocieri asupra viitorului religios al acestei ţări. Drept urmare, Moscova a decis să rupă comuniunea cu Patriarhia ecumenică. „Sfântul Sinod al Patriarhiei Moscovei a decis să suspende pomenirea numelui Patriarhului Bartolomeu și conslujirea cu ierarhii Patriarhiei Ecumenice. De asemenea, a fost suspendată participarea Patriarhiei Moscovei la orice adunare de episcopi, comisie de dialog teologic etc., unde sunt prezenți ierarhi constantinopolitani”, se arată în decizia Sinodului de la Moscova.

Loading...


În dezideratul de a nu recunoaște autocefalia Bisericii ucrainene, rușii au mai mulți aliați. Patriarhul Serbiei, PF Irineu, a condamnat tentativele lui Bartolomeu de a legitima „schismaticii“, iar Patriarhia Ierusalimului este de părere că Ucraina este teritoriu canonic al Patriarhiei Moscovei. De asemenea, reprezentanți ai Patriarhiei Bulgariei, Patriarhiei Alexandriei, dar și bisericile autocefale ale Poloniei, Cehiei și Slovaciei au susținut punctul de vedere al rușilor.

De cealaltă parte, Patriarhia Ecumenică susține în prezent că „nu există cale de întoarcere”. Mai mult, Patriarhul Bartolomeu l-ar fi anunțat pe PF Kiril că „examinează încă din aprilie” conferirea autocefaliei pentru Kiev.

Mărul discordiei ar fi Filaret al Ucrainei

Contactat de TIMPUL, PS Irineu, episcop de Orsk și Gai din Federația Rusă, s-a dat cu părerea că, în cazul recunoașterii autocefaliei Bisericii de la Kiev, mărul discordiei ar fi nerecunoscutul patriarh Filaret, cel care conduce autoproclamata Patriarhie de la Kiev încă din 1995. „Pe timpuri, Patriarhul Bartolomeu i-a propus așa-numitului Patriarh Filaret să se întoarcă înapoi în Biserica Rusă și să devină din nou mitropolit, poate chiar în fruntea Bisericii Ucrainene. Însă acesta a refuzat, spunând răspicat că el deja este patriarh”, adaugă ierarhul.
Episcopul Irineu consideră că unica soluție pentru a rezolva această problemă este ca Patriarhul Filaret să cedeze locul de conducere și să plece la odihnă, „pentru a-și plânge păcatele personale și ale oamenilor”. „Atunci, dacă Constantinopolul va decide să dea autocefalie Bisericii Ucraine și va numi un nou arhiereu în locul lui Filaret, mai devreme sau mai târziu va fi recunoscută de toate Bisericile Ortodoxe”, afirmă PS Irineu.

„Decizia Patriarhului Bartolomeu este una politică”

Totuși, ierarhul rus crede că hotărârea Patriarhului Bartolomeu de a oferi autocefalie Bisericii ucrainene nu a fost luată la momentul potrivit „În prezent, când a rămas foarte puțin timp până se va hotărî viitorul președintelui Ucrainei, această decizie este privită drept una politică. Mulți cred că astfel președintele Ucrainei încearcă să se mențină la putere. Dacă prin decizia de a recunoaște autocefalia Bisericii ucrainene anume acum, Patriarhul Bartolomeu ar putea să unească toată Biserica Ortodoxă din Ucraina și să aducă pace între oameni, ne vom bucura și noi. Dar dacă această hotărâre va aduce o nouă dezbinare în Biserică, vărsări de lacrimi sau sânge, și oamenii vor suferi pentru că li se vor lua bisericile, atunci această decizie este greșită”, afirmă episcopul.

Deocamdată, însă, în opinia PS Irineu, decizia Constantinopolului contribuie la „dezbinare între frați”. „Dacă se va recunoaște autocefalia Bisericii ucrainene, se va repeta soarta Estoniei, acolo unde există două Biserici Ortodoxe paralele”, susține ierarhul.

Filaret al Moldovei - motiv de reflecție pentru preoții moldoveni

Și unii preoți de la Chișinău, care aparțin Mitropoliei Moldovei, văd în ultimele tensiuni dintre Constantinopol și Moscova probleme cu substrat politic. Părintele Savatie Baștovoi consideră că „preocupările bisericilor locale pentru soarta politică a țărilor cărora aparțin, au făcut ca întâlnirile și comunicarea cu sinoadele bisericilor-surori să se reducă la ocazii nu atât de importante și interes canonic și duhovnicesc, cât pentru a bifa agende onorifice mai degrabă politice și de protocol”. În vreme ce alți clerici atrag atenţia la faptul că, odată cu recunoaşterea Patriarhiei Kievului, vor fi recunoscuți și mulți preoți și ierarhi necanonici, care au aderat la această structură după ce au fost sancționați sau excomunicați din alte biserici ortodoxe autocefale. Ieromonahul Petru Pruteanu amintește cu această ocazie și despre Filaret Pancu, „care se numeşte episcop de Făleşti şi Moldova de Est și slujește în cadrul Patriarhiei Kievului”.

Filaret Pancu a fost arhimandrit în R. Moldova și stareț al Mănăstirii Condrița. În 2005, el s-ar fi rupt de Biserica Ortodoxă Rusă, fiind ulterior hirotonit episcop de Fălești și Moldova de Est de către Patriarhia autoproclamată de la Kiev. Din spusele lui Filarei al Moldovei, în cadrul Eparhiei Ortodoxe a Moldovei de Est a nerecunoscutei Patriarhii a Kievului, pe care el o conduce, există 12 biserici și mănăstiri, la care slujesc nouă preoți și patru diaconi... El neagă faptul că, în cadrul Bisericii ucrainene, ar sluji clerici excomunicați. „Cred că lumea se referă la cei care, în anul 1992, au format Biserica, dar ei s-au trecut din viață, numai Patriarhul a rămas. Însă ei nu au fost alungați, ci, pur și simplu, au fost excluși din Patriarhia Moscovei, după ce au creat o nouă structură bisericească. Acum, la noi, toți sunt hirotoniți episcopi din partea patriarhiei”, ne-a explicat Filaret Pancu.

„În Biserica Rusă se decide prin șantaj și putere”

Nerecunoscutul episcop de Făleşti şi Moldova de Est spune că, neoficial, Patriarhia Kievului a fost recunoscută, deoarece arhiereii de acolo au slujit în alte biserici-surori. El infirmă că recunoașterea autocefaliei ar fi favorizată de relațiile politice complicate dintre Moscova și Kiev. „Abia acum se repară un act istoric săvârșit în anul 1686, când Biserica Ucraineană a fost luată cu forța de către ruși din cadrul Patriarhiei de la Constantinopol. Recunoașterea autocefaliei se discută de 13 ani. Reprezentanții noștri se duc la Constantinopol, cei de acolo vin la Kiev. Însă acum văd soluționarea ei, deoarece Sfântul Sinod de la Constantinopol a luat decizia la 31 mai, iar acum se lucrează asupra tomosului”, a conchis reprezentantul Patriarhiei Kievului.

Aceeași sursă a spus că anume decizia Bisericii Ortodoxe Ruse de a suspenda pomenirea Patriarhului Bartolomeu în cadrul Sfintelor Liturghii este una politică. „Biserica Rusă este o biserică imperială, unde totul se decide prin șantaj și putere, nu prin credință și dialog. Aceasta a încercat de mai multe ori să dețină supremația bisericilor ortodoxe, dar nu i-a reușit”, adaugă Filaret al Moldovei.

Bătălia pentru supremația în lumea ortodoxă

Deocamdată nu este clar de partea cui va fi Patriarhia de la București. Dacă va căuta o poziție de echilibru, Biserica Ortodoxă Română și-ar reconfirma statutul dobândit la Sinodul din Creta, unde s-a poziționat la mijloc, între Constantinopol și Moscova.

Presa a scris în repetate rânduri că demult există o dispută pentru supremația în lumea ortodoxă între Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului și Biserica Ortodoxă Rusă. Și asta pentru că există mai multe interpretări ale principiului primus inter pares. Unii consideră că Patriarhul Ecumenic are doar un primat onorific, o întâietate de protocol, fără puteri sau atribuții substanțiale în întreaga ortodoxiei. În timp ce alții sunt convinși că primatul Constantinopolului ar trebui să însemne și o autoritate jurisdicțională la nivel universal. Acesta a și fost unul dintre motivele din care Patriarhia Rusă nu a participat la Sinodul Pan-Ortodox de la Creta în 2016.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 21:57

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română/Să-nvârtim hora frăției/Pe pământul României. Asta înseamnă, pentru aproape orice român, Unirea din ianuarie 1859. Pare că toți moldovenii și toți muntenii, debordând de entuziasm, s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:39

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

Un cutremur de 6,8 pe Scara Richter s-a produs vineri seară în Turcia. Seismul s-a înregistrat în estul țării, la o adâncime de 10 kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:24

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:00

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Fostul deputat Grigore Cobzac va candida independent pentru alegerilor parlamentare anticipate de pe circumscripția uninominală Hîncești. Cobzac a declarat pentru AGORA că decizia de a candida independent a fost luată de unii membri PAS care nu susțin ideea ca pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:28

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la o ceremonie de aniversare a Unirii Principatelor Române că „România a fost, este și va fi alături de R. Moldova” și o va susține pe calea către UE, către stabilitate, prosperitate și o viață mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:21

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Un pârâu din comitatul Sonoma, din statul american California, a fost poluat miercuri cu circa 367.600 de litri de vin, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:11

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

Medicina a înregistrat o evoluţie fantastică. Astăzi se fac transplante de organe vitale, copii în eprubetă, se efectuează cu succes operaţii de schimbare a sexului, chiar şi unele cazuri de cancer sunt vindecate. Însă unele boli infecţioase încă fac ravagii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:02

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

Bulgaria intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Sofia după ce a acuzat de spionaj doi diplomaţi ruşi, o nouă ilustrare a răcirii diplomatice între cele două ţări apropiate istoric, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 24 Ianuarie 2020, ora: 18:44 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:28

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident de groază, la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens. Totul s-a întâmplat în data de 24 ianuarie, în jurul orei 13.40, la ieșirea din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Ianuarie 2020, ora: 18:20

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Aflat la o distanță de 10 luni, scrutinul prezidențial din Republica Moldova are parte în următoarele săptămâni de o repetiție generală, la scară locală, cu ocazia unor alegeri parlamentare anticipate (alegeri „noi”, cum sunt denumite ele în Codul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:33

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că întâlnirea pe care au avut-o democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild nu a avut legătură cu PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:15

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

Din momentul în care a fost transmis în concesiune companiei AVIA Invest, fluxul anual al pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut de mai bine de două ori. Acum șase ani, când Aeroportul a fost dat în concesiune, fluxul de pasageri era de 1,3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:48

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

Grav accident la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:45

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

„Împreună cu echipa mea îmi propun să fac neapărat din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul!”. Asigurările vin din partea deputatului Ilan Șor, liderul Partidului ȘOR. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:22

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat vineri, 24 ianuarie, la Iaşi, acolo unde a participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, că dezvoltarea regiunii de Nord- Est a României este la fel de importantă ca şi dezvoltarea Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:04

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Preşedintele Klaus Iohannis susține că huiduielile apărute în timpul discursului său de la Iaşi, la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, arată că "în România avem o democraţie vie". La rândul său, premierul Ludovic Orban,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:00

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Inițiativa aparține lui Octavian Apostol și președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, iar anunțul a fost făcut astăzi, în ziua în care este marcată împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Unite din 1859, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 15:58

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chişinău au examinat starea bebeluşului, abandonat într-un cărucior, în sectorul Buiucani din Capitală. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)