Astăzi 13 August 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 08:56
Abonamente

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora 23:44    Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Marime Font

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

În ultimul timp, conflictul dintre Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului și Patriarhia Rusă cu privire la recunoașterea autocefaliei Bisericii din Ucraina a atins cote maxime. Încercând să aflăm care totuși este mărul discordiei, TIMPUL a discutat cu reprezentanți ai mai multor tabere implicare în acest conflict.

Creştinii ortodocşi din Ucraina sunt divizaţi în cel puțin două tabere. Pe lângă Mitropolia Ortodoxă a Ucrainei, subordonată canonic Moscovei și condusă de mitropolitul Onufrie, care de altfel este român de origine, mai există Patriarhia Kievului. Această grupare schismatică s-a autoproclamat după declararea independenţei ţării, în 1992, iar în prezent este susținută de președintele Ucrainei, de occidentali și de patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului. Nerecunoscuta Patriarhie a Kievului este condusă de Filaret, fost mitropolit al Patriarhiei Moscovei, care s-a separat jurisdicțional de Biserica Rusă în anii ‘90. Anume această patriarhie a cerut Patriarhiei Ecumenici de la Constantinopol să fie recunoscută și de aici au pornit neînțelegerile.

Ierusalimul, Serbia și alte țări susțin poziția rușilor

Astfel, în urma mai multor negocieri și dispute interbisericești Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol și-a asumat deschis obiectivul declarării autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, complet independente de Patriarhia de la Moscova. Dovadă clară în acest sens a fost întâlnirea patriarhilor Bartolomeu și Kiril de la sfârșitul lui august, în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia din Ucraina. După o săptămână, Constantinopolul a trimis doi exarhi la Kiev, care urmează să pregătească procedura desprinderii ortodoxiei ucrainene de Biserica Rusă. În urma acestei decizii, Biserica Ortodoxă Rusă l-a acuzat pe PF Bartolomeu I că a trimis reprezentanţi în Ucraina, fără să fi informat în prealabil
Patriarhia Moscovei, într-un moment în care cele două biserici sunt angajate în negocieri asupra viitorului religios al acestei ţări. Drept urmare, Moscova a decis să rupă comuniunea cu Patriarhia ecumenică. „Sfântul Sinod al Patriarhiei Moscovei a decis să suspende pomenirea numelui Patriarhului Bartolomeu și conslujirea cu ierarhii Patriarhiei Ecumenice. De asemenea, a fost suspendată participarea Patriarhiei Moscovei la orice adunare de episcopi, comisie de dialog teologic etc., unde sunt prezenți ierarhi constantinopolitani”, se arată în decizia Sinodului de la Moscova.

Loading...


În dezideratul de a nu recunoaște autocefalia Bisericii ucrainene, rușii au mai mulți aliați. Patriarhul Serbiei, PF Irineu, a condamnat tentativele lui Bartolomeu de a legitima „schismaticii“, iar Patriarhia Ierusalimului este de părere că Ucraina este teritoriu canonic al Patriarhiei Moscovei. De asemenea, reprezentanți ai Patriarhiei Bulgariei, Patriarhiei Alexandriei, dar și bisericile autocefale ale Poloniei, Cehiei și Slovaciei au susținut punctul de vedere al rușilor.

De cealaltă parte, Patriarhia Ecumenică susține în prezent că „nu există cale de întoarcere”. Mai mult, Patriarhul Bartolomeu l-ar fi anunțat pe PF Kiril că „examinează încă din aprilie” conferirea autocefaliei pentru Kiev.

Mărul discordiei ar fi Filaret al Ucrainei

Contactat de TIMPUL, PS Irineu, episcop de Orsk și Gai din Federația Rusă, s-a dat cu părerea că, în cazul recunoașterii autocefaliei Bisericii de la Kiev, mărul discordiei ar fi nerecunoscutul patriarh Filaret, cel care conduce autoproclamata Patriarhie de la Kiev încă din 1995. „Pe timpuri, Patriarhul Bartolomeu i-a propus așa-numitului Patriarh Filaret să se întoarcă înapoi în Biserica Rusă și să devină din nou mitropolit, poate chiar în fruntea Bisericii Ucrainene. Însă acesta a refuzat, spunând răspicat că el deja este patriarh”, adaugă ierarhul.
Episcopul Irineu consideră că unica soluție pentru a rezolva această problemă este ca Patriarhul Filaret să cedeze locul de conducere și să plece la odihnă, „pentru a-și plânge păcatele personale și ale oamenilor”. „Atunci, dacă Constantinopolul va decide să dea autocefalie Bisericii Ucraine și va numi un nou arhiereu în locul lui Filaret, mai devreme sau mai târziu va fi recunoscută de toate Bisericile Ortodoxe”, afirmă PS Irineu.

„Decizia Patriarhului Bartolomeu este una politică”

Totuși, ierarhul rus crede că hotărârea Patriarhului Bartolomeu de a oferi autocefalie Bisericii ucrainene nu a fost luată la momentul potrivit „În prezent, când a rămas foarte puțin timp până se va hotărî viitorul președintelui Ucrainei, această decizie este privită drept una politică. Mulți cred că astfel președintele Ucrainei încearcă să se mențină la putere. Dacă prin decizia de a recunoaște autocefalia Bisericii ucrainene anume acum, Patriarhul Bartolomeu ar putea să unească toată Biserica Ortodoxă din Ucraina și să aducă pace între oameni, ne vom bucura și noi. Dar dacă această hotărâre va aduce o nouă dezbinare în Biserică, vărsări de lacrimi sau sânge, și oamenii vor suferi pentru că li se vor lua bisericile, atunci această decizie este greșită”, afirmă episcopul.

Deocamdată, însă, în opinia PS Irineu, decizia Constantinopolului contribuie la „dezbinare între frați”. „Dacă se va recunoaște autocefalia Bisericii ucrainene, se va repeta soarta Estoniei, acolo unde există două Biserici Ortodoxe paralele”, susține ierarhul.

Filaret al Moldovei - motiv de reflecție pentru preoții moldoveni

Și unii preoți de la Chișinău, care aparțin Mitropoliei Moldovei, văd în ultimele tensiuni dintre Constantinopol și Moscova probleme cu substrat politic. Părintele Savatie Baștovoi consideră că „preocupările bisericilor locale pentru soarta politică a țărilor cărora aparțin, au făcut ca întâlnirile și comunicarea cu sinoadele bisericilor-surori să se reducă la ocazii nu atât de importante și interes canonic și duhovnicesc, cât pentru a bifa agende onorifice mai degrabă politice și de protocol”. În vreme ce alți clerici atrag atenţia la faptul că, odată cu recunoaşterea Patriarhiei Kievului, vor fi recunoscuți și mulți preoți și ierarhi necanonici, care au aderat la această structură după ce au fost sancționați sau excomunicați din alte biserici ortodoxe autocefale. Ieromonahul Petru Pruteanu amintește cu această ocazie și despre Filaret Pancu, „care se numeşte episcop de Făleşti şi Moldova de Est și slujește în cadrul Patriarhiei Kievului”.

Filaret Pancu a fost arhimandrit în R. Moldova și stareț al Mănăstirii Condrița. În 2005, el s-ar fi rupt de Biserica Ortodoxă Rusă, fiind ulterior hirotonit episcop de Fălești și Moldova de Est de către Patriarhia autoproclamată de la Kiev. Din spusele lui Filarei al Moldovei, în cadrul Eparhiei Ortodoxe a Moldovei de Est a nerecunoscutei Patriarhii a Kievului, pe care el o conduce, există 12 biserici și mănăstiri, la care slujesc nouă preoți și patru diaconi... El neagă faptul că, în cadrul Bisericii ucrainene, ar sluji clerici excomunicați. „Cred că lumea se referă la cei care, în anul 1992, au format Biserica, dar ei s-au trecut din viață, numai Patriarhul a rămas. Însă ei nu au fost alungați, ci, pur și simplu, au fost excluși din Patriarhia Moscovei, după ce au creat o nouă structură bisericească. Acum, la noi, toți sunt hirotoniți episcopi din partea patriarhiei”, ne-a explicat Filaret Pancu.

„În Biserica Rusă se decide prin șantaj și putere”

Nerecunoscutul episcop de Făleşti şi Moldova de Est spune că, neoficial, Patriarhia Kievului a fost recunoscută, deoarece arhiereii de acolo au slujit în alte biserici-surori. El infirmă că recunoașterea autocefaliei ar fi favorizată de relațiile politice complicate dintre Moscova și Kiev. „Abia acum se repară un act istoric săvârșit în anul 1686, când Biserica Ucraineană a fost luată cu forța de către ruși din cadrul Patriarhiei de la Constantinopol. Recunoașterea autocefaliei se discută de 13 ani. Reprezentanții noștri se duc la Constantinopol, cei de acolo vin la Kiev. Însă acum văd soluționarea ei, deoarece Sfântul Sinod de la Constantinopol a luat decizia la 31 mai, iar acum se lucrează asupra tomosului”, a conchis reprezentantul Patriarhiei Kievului.

Aceeași sursă a spus că anume decizia Bisericii Ortodoxe Ruse de a suspenda pomenirea Patriarhului Bartolomeu în cadrul Sfintelor Liturghii este una politică. „Biserica Rusă este o biserică imperială, unde totul se decide prin șantaj și putere, nu prin credință și dialog. Aceasta a încercat de mai multe ori să dețină supremația bisericilor ortodoxe, dar nu i-a reușit”, adaugă Filaret al Moldovei.

Bătălia pentru supremația în lumea ortodoxă

Deocamdată nu este clar de partea cui va fi Patriarhia de la București. Dacă va căuta o poziție de echilibru, Biserica Ortodoxă Română și-ar reconfirma statutul dobândit la Sinodul din Creta, unde s-a poziționat la mijloc, între Constantinopol și Moscova.

Presa a scris în repetate rânduri că demult există o dispută pentru supremația în lumea ortodoxă între Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului și Biserica Ortodoxă Rusă. Și asta pentru că există mai multe interpretări ale principiului primus inter pares. Unii consideră că Patriarhul Ecumenic are doar un primat onorific, o întâietate de protocol, fără puteri sau atribuții substanțiale în întreaga ortodoxiei. În timp ce alții sunt convinși că primatul Constantinopolului ar trebui să însemne și o autoritate jurisdicțională la nivel universal. Acesta a și fost unul dintre motivele din care Patriarhia Rusă nu a participat la Sinodul Pan-Ortodox de la Creta în 2016.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 13 August 2020, ora: 01:08

Dieta cu nuci te ajută să slăbești 1 kilogram pe zi: Iată cât de ușor se ține

Dieta cu nuci te ajută să slăbești 1 kilogram pe zi: Iată cât de ușor se ține

Dieta cu nuci. Iată cum poți slăbi 1 kilogram pe zi! Dieta cu nuci este inspirată din dieta mediteraneană.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 August 2020, ora: 00:31

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

De fapt, în toata istoria sa, Rusia a fost un stat agresor. Să creada că a cucerit o șesime din suprafata planetei numai ca urmare a războaielor de aparare, poate doar un om complet lipsit de orice cunoaștere a istoriei, sau care si-a pierdut complet capacitatea de a gândi, după...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 August 2020, ora: 00:24

Horoscop financiar luna septembrie. Ce zodii vor avea parte de prosperitate la început de toamnă

Horoscop financiar luna septembrie. Ce zodii vor avea parte de prosperitate la început de toamnă

Previziuni pentru toate zodiile în luna septembrie. Găsești aici horoscop financiar luna septembrie complet pentru zodia ta. Află dacă astrele sunt de partea ta și vezi ce surprize ți-au pregătit în această lună, dar și ce trebuie să faci pentru a depăși momentele neplăcute....

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 August 2020, ora: 00:20

Cum a ajuns Basarabia în componența Imperiului Rus

Cum a ajuns Basarabia în componența Imperiului Rus

La începutul secolului XIX, "omul bolnav"-Imperiul Otoman dădea semne tot mai clare de slăbiciune, de care încearcă să profite Rusia Ţaristă.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 August 2020, ora: 00:09

Lupta de la Călugăreni a ridicat, în rândul istoricilor și nu numai, multe controverse. Există voci care susțin că istoricii au exagerat când au numit-o victorie și există altele care concluzionează că este, deasemenea, o exagerare să o numim înfrângere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 August 2020, ora: 18:31

Spectacolul cu stele căzătoare în România: când poți vedea Perseidele

Spectacolul cu stele căzătoare în România: când poți vedea Perseidele

Mulți așteaptă noaptea specială în care se spune că orice dorință ți-ai pune, ea se va îndeplini. Fie că este mit sau o credință din folclor, noaptea perseidelor este un adevărat spectacol și o încântare pentru ochiul uman.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 12 August 2020, ora: 18:05

VIDEO - LAPTE DE „CASĂ” pe străzile din Chișinău - Doi vânzători filmați cum „produceau” lapte de casă în mijlocul drumului

VIDEO - LAPTE DE „CASĂ” pe străzile din Chișinău - Doi vânzători filmați cum „produceau” lapte de casă în mijlocul drumului

În imagini se vede clar cum „producătorii” amestecă un lapte ieftin cumpărat din magazin cu apă, pentru a-l vinde ulterior ca „lapte de casă”.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 August 2020, ora: 17:11

Cifre alarmante! +474 de cazuri noi de infecție Covid și șase decese timp de o zi

Cifre alarmante! +474 de cazuri noi de infecție Covid și șase decese timp de o zi

Încă 474 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Este cea mai mare cifră după 19 iulie, când fuseseră confirmate 479 de cazuri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 August 2020, ora: 16:49

VIDEO / Tragicul accident de lângă Soroca unde s-au ciocnit mai multe camioane a fost surprins de o cameră la bord

VIDEO / Tragicul accident de lângă Soroca unde s-au ciocnit mai multe camioane a fost surprins de o cameră la bord

Ieri, în jurul orei 22:40, la intrarea în satul Racovăț, raionul Soroca, a avut loc un accident major cu implicarea a trei autocamioane, soldat cu decesul unui tânăr de 32 de ani și rănirea gravă a unui bărbat de 58 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 12 August 2020, ora: 16:48

Top 7 jocuri pe calculator de jucat în cuplu

Top 7 jocuri pe calculator de jucat în cuplu Din editia print

Jocurile, indiferent de forma lor, fie că vorbim despre jocurile de societate, sporturi, jocuri de petrecere, jocuri de cazinou sau jocurile video și așa mai departe, nu trebuie să lipsească din viața noastră. Iar justificarea este una foarte simplă. Cu atât mai simplă cu cât...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)