Astăzi 22 August 2019, Joi - Ultima actualizare la 21 August 2019
Abonamente

Eveniment 29 Octombrie 2012, ora 07:48    Din editia print

Andrei Neguța s-a interesat la FSB pentru cine lucrează TIMPUL

Marime Font

Foto: colaj TIMPUL

Declarația îi aparține preotului Ghenadie Țurcanu, reprezentantul Mitropoliei Moldovei la Moscova nerecunoscut de Patriarhia Rusă, ca reacție la investigația noastră despre activitatea sa

Ex-ambasadorul Andrei Neguța a încercat să afle de la FSB de ce TIMPUL a publicat investigația despre șeful său, preotul Țurcanu, pe care îl consiliază. Așa reiese din discuțiile telefonice dintre cleric și Nicolae Semionov, moldoveanul maltratat cu cruzime, după ce declarase pentru ziarul nostru că Țurcanu l-a amăgit de bani. De fapt, ghinioanele se țin lanț de Semionov. După prima sa convorbire de după incident cu preotul, niște necunoscuți i-au spart cauciucurile de la mașină. Preotul s-a jurat pe copiii săi că nu-l va acționa în judecată pe Semionov pentru defăimare, ca peste cinci zile să fie gata să-și încalce jurământul. În urma deciziei ÎPS Vladimir de a-l suspenda temporar pe Țurcanu din funcția de șef al Departamentului relații externe (DRE) al Mitropoliei, Judecata Eparhială așteaptă rezultatele unei anchete, pornite de MAI pe același caz. 

Recent, am primit la redacție înregistrări cu câteva discuții telefonice dintre Țurcanu și Semionov. Pe cât de interesante ne-au părut mesajele transmise de preot, pe atât de mult ne-au uimit contradicțiile din discursul său. E greu să ne dăm seama cât adevăr conțin vorbele sale, dacă ne amintim că anterior el ne-a mințit că a făcut teologie la Serghiev-Posad, că se află în Moscova de șapte ani, că are bancă și alte minunății… Oricum, convorbirile respective pot aduce încă un dram de lumină în privința acestei persoane, aflată într-o misiune destul de enigmatică în Rusia.

„Tu pentru mine, în genere, nu ești nimeni”

Prima discuție datează cu 4 septembrie, adică cu cinci zile înainte ca Semionov să fie maltratat. Țurcanu îl invită la o întâlnire pentru a doua zi, asigurându-l că de față va fi și Alexandra Ursu, colaboratoarea DRE, care l-a angajat nemijlocit pe Nicolae și pe ceilalți 18 colegi ai săi, cu care a lucrat la amenajarea sediului departamentului. Muncitorul se interesează dacă li se va plăti restanța de 360 de mii de ruble, însă preotul îi reproșează că n-are nicio datorie: „Tu ai șef, e Ursu. Tu pentru mine, în genere, nu ești nimeni”. La propunerea lui Nicolae de a veni împreună cu întreg grupul de muncitori, clericul îl roagă „să nu-i organizeze conferințe”. Îl avertizează că, de nu-i va onora invitația, se va plânge la procuratură, pentru că a fost ofensat de TIMPUL.


La 9 septembrie, după ce a fost bătut, împreună cu toată familia sa, în fața casei lor din regiunea Ramensk, poliția rusă a pornit o cercetare pe acest caz. Din spusele lui Nicolae, atacatorii au fost reținuți. Ar fi niște tineri din regiune, care se dezvinovățesc că au aplicat forța, pentru că se aflau în stare de ebrietate…

„Mă jur pe mormântul părinților, mă jur pe Dumnezeu…”

Următoarea discuție are loc la 13 septembrie. Preotul anunță că „m-a sunat Pașa Păduraru și zice că cineva te-a bătut” și Semionov îi povestește incidentul. „I-am spus lui Pașa: „Ascultă, eu sunt preot, eu pot la telefon să mai zic ceva, dar nu așa… Voi ce, glumiți? Uită de prostiile astea. Tu n-ai spus că părintele Ghenadie este un pederast sau o canalie. Nu m-ai ofensat, ai spus doar că nu ți-am dat niște bani. Ce, pentru asta trebuie să bați omul? Colea, mă jur pe mormântul părinților mei că nu mă ocup de așa ceva. Mă jur pe Dumnezeu, ca preot, că din copilăria mea, nu m-am bătut cu nimeni și nici pe alții nu i-am rugat s-o facă. Andrei Kirilovici îmi spunea ieri: „Părinte Ghenadie, dacă ai fi femeie, te-ar freca toți, pentru că pe tine toți te mint”. Semionov îi amintește preotului că anterior l-a avertizat cu posibile neplăceri, în cazul în care materialul video din TIMPUL va fi vizionat de către omul de afaceri rus Alimjan Tohtahunov, alias Taivancik. Dacă, inițial, Țurcanu se lăuda în fața reporterilor noștri și a altor oameni că este bun prieten cu respectivul, acum susține contrariul: „De ce vorbești prostii, Colea? Eu, în genere, cu acest om nu am nicio legătură. M-am văzut cu el săptămâna trecută. El și-a botezat copilul și eu i-am dus un cadou”.

„Mă jur pe copiii mei că n-am să te dau în judecată”

De data aceasta, Țurcanu îl asigură pe Semionov că i-a pus condiții drastice Alexandrei Ursu să se achite cu acesta timp de o săptămână. Apoi se arată pregătit să se achite chiar el: „Tu vino mâine la mine și am să-ți dau banii, ca să te achiți cu oamenii, că nu e nevoie de atâtea complicații pentru trei copeici”. „Pentru dvs. sunt trei copeici, intervine Nicolae, dar pentru noi este o avere”. Deși se arată pregătit să-i achite datoria, în cadrul aceleiași discuții, preotul adoptă o altă tactică de apărare. El spune că un avocat i-a sugerat că poate scoate din Semionov prejudicii morale de 10 milioane de ruble, dar el nu o va face: „Eu niciodată n-am să merg contra moldovenilor mei. Eu aș câștiga acest proces, pentru că nu-s vinovat, dar n-am să fac lucrul acesta, mă jur pe copiii mei. Totuși, dacă este decizia instanței, ea se execută neapărat…”.

Clericul presupune că TIMPUL a realizat materialul despre el în colaborare cu Ambasada RM din Rusia și se arată convins că Neguța va afla totul de la FSB: „După ce Filat a văzut acest interviu, m-au luat pe sus. Oamenii care mă sapă sunt mai mult din ambasadă. Andrei Kirilovici Neguța s-a adresat la FSB, pentru că el e ambasador, și acum va ridica totul”. L-am căutat și noi pe Neguța să-l întrebăm dacă e chiar așa, însă el n-a răspuns la apelurile noastre.

„Numele și onoarea mea deja sunt îngropate”

Celelalte discuții au loc pe 18 septembrie. Semionov se arată nedumerit că, după discuția lor precedentă, i-au fost tăiate cauciucurile de la mașină. Mai întâi, cele din stânga, iar după ce poliția a înregistrat cazul, i-au fost sparte și roțile din dreapta... Preotul îi propune să ceară pază de la poliție și îl întreabă dacă nu s-a legat cu niște huligani. Mai spune că MAI de la Chișinău l-a invitat pentru a-l audia în dosarul pornit la cererea lui Semionov, dar se declară nevinovat. El îi propune lui Nicolae să meargă cu poliția la Ursu, ca să pună punct problemei banilor. „Dacă vrei, o chem eu, că am s-o găsesc. Eu m-am certat cu ea, dar mi-i în cot de asta”, afirmă el. La întrebarea lui Semionov, dacă el și-a dat acordul pentru sancțiunile financiare pe care Ursu le punea muncitorilor în timpul lucrului, preotul iarăși se jură: „Mă jur pe copiii mei, să nu aibă ei fericire, dacă ți-am pus sancțiuni de vreo rublă”.

„Numele și onoarea mea deja sunt îngropate”. La aceste vorbe ale feței bisericești, Nicolae îi spune că și Hristos a fost bătut și scuipat. Replica nu întârzie: „Hristos e Hristos, dar băncile deja refuză să lucreze cu mine, m-a oprit de la lucru Mitropolia Moldovei. Și toate ca rezultat al activității tale”.

„Ai să-mi plătești 10 milioane, îți promit”

Dacă cu cinci zile înainte îl invitase să-și primească banii și se jura pe copiii săi că nu-l va da în judecată, clericul își schimbă brusc macazul: „Tu m-ai murdărit cu noroi în toată țara. Îmi vei plăti 10 mln. ruble, prejudiciu moral. Tu mă vorbești de rău, suni la TIMPUL și nu știu ce spui, iar acela înfrumusețează de cinci ori. Gazeta se tipărește în tiraj de 1000 de exemplare în fiecare lună. Nu, câte 25 de mii pe lună. Pe mine mă sună mama și plânge. Și Mitropolitul Vladimir mă sună și eu îi spun: „Vladâca, mă considerați de idiot? Filat a promis că mă va distruge și eu nu exclud că e lucrul lui. Dar să se descurce procuratura, să se descurce FSB. Nu sunt ultimul om din Moscova”. Surprins, Semionov întreabă: „Eu încă să-ți plătesc? Eu, un sărac moldovean, să-ți mai dau 10 mln.? Cât costă inima mea, rinichii, ficatul meu? Va trebui să-mi vând familia”. Preotul calcă pe jurământul său și pe copii și insistă: „Da, 10 mln., îți promit. Ori până vineri îți publici în TIMPUL scuzele, ori ai să plătești”.

„Dați-mi pace odată...”

Solicitat de TIMPUL, Semionov s-a abținut să comenteze aceste discuții. În schimb, ne-a spus că Țurcanu a postat pe site-ul DRE, de la șefia căruia este suspendat de mitropolit, un text în care-l învinuiește pe el că ar fi bolnav psihic și ar avea legături cu lumea interlopă. „Zice că are și dovezi, deși eu nici în camera poliției pentru minori n-am fost niciodată. Ceea ce scrie el sunt convulsiile unei lebede muribunde”. Am intrat și noi pe site-urile controlate de Țurcanu, dar toate sunt închise, cu anunțul că „se află în reconstrucție”.

Pe Alexandra Ursu n-am găsit-o, dar părintele Ghenadie ne-a spus că ea nu vrea să vorbească cu noi. Trist ca niciodată, fără să știe că avem înregistrările discuțiilor telefonice, el și-a negat categoric propriile afirmații: „Eu am obosit și de Semionov, și de toți. Dați-mi pace odată. M-am săturat de moldoveni și de toate problemele pe care mi le fac. Nu dau eu în judecată pe nimeni, că sunt preot. Îmi pare atât de rău că m-am băgat în treaba asta…”. El infirmă și spusele despre Neguța: „Nu s-a mai adresat nimeni la niciun fel de FSB. Ce, dl Neguța n-are cu ce se ocupa?”.

Agent al serviciilor speciale?...

Potrivit preotului Valeriu Potoroacă, șeful Judecății Eparhiale, instanța bisericească nu se va pronunța pe acest caz până la finisarea investigațiilor MAI. „Am primit o interpelare de la Interne și le-am răspuns. Așteptăm concluziile lor”, a menționat clericul. Alte surse din mediul bisericesc susțin că ÎPS Vladimir a decis deja revocarea lui Țurcanu din funcțiile de șef al DRE și de reprezentant la Moscova. La întrebările noastre cu privire la acest caz, MAI nu ne-a răspuns. La rândul lor, surse din alte instituții de drept ale RM ne-au spus că Țurcanu ar fi folosit de unele servicii speciale pentru pregătirea alegerilor parlamentare din 2014, în scopul schimbării guvernării AIE în una prorusească. Amintim că și anterior preotul dădea de înțeles că se va lansa în politică.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 August 2019, ora: 21:50

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus azi o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită judecătorilor constituționali să-i explice dacă Constituția permite angajarea răspunderii penale a judecătorilor Curții Constituționale în baza Articolului 307 din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:09

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare Foto: Ion Șoltoianu

Instanța a constatat că acesta a fost ținut în „condiții inumane” și a fost astfel eliberat, informează publicația pro-rusească KP.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:01

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Fostul ministru al Justiției în Guvernul Sandu, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Stanislav Pavlovschi, critică dur acțiunile colegilor săi aflați la guvernare, după situația care s-a creat la Curtea Constituțională (CC).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 16:06

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Ministrul Afacerilor Interne și liderul PPDA, Andrei Năstase, este extrem de deranjat de faptul că vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a declarat că dânsul va fi candidatul Blocului „ACUM” la funcția de primar al municipiului Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:52

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Iurie Reniță, consideră că demisia lui Țurcan din funcția de președinte al CC este o chestiune de onoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:31

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

Partidul Socialiștilor va avea doar trei candidați la alegerile parlamentare noi care vor avea loc în circumscripții pe 20 octombrie, odată cu alegerile locale. Partidul a decis să nu înainteze pe nimeni în circumscripția Nr. 50 Europa de Vest, fiind conștienți de faptul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:45

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Cabinetul de miniștri a aprobat lista laureaților Premiului Național, ediția 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:37

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

Premierul Maia Sandu ne-a obișnuit să prezideze ședințele de Guvern extrem de binedispusă, inclusiv cu zâmbetul pe buze, dar astăzi a afișat un ton grav pe tot parcursul ședinței Cabinetului de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:31

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Consiliul Republican al PSRM a acceptat astăzi cererea lui Vladimir Țurcan prin care a renunțat la calitatea de membru al partidului. Despre a sta a anunțat Zinaida Greceanîi după ședința Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:23

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Igor Dodon spune că nu este la curent cu decizia Guvernului de a desemna zilele de 23 şi 24 august zile de doliu şi că oricum concertul preconizat pentru data de 24 august va avea loc.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 August 2019, ora: 13:00

VIDEO LIVE /// 21 august, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

VIDEO LIVE /// 21 august, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 21 august, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:33

Lilian Carp din ACUM ar putea PĂRĂSI coaliția și cere demisia lui Vladimir Ţurcan de la preşedinţia CC sau demisia tuturor judecătorilor CC cu afiliere politică

Lilian Carp din ACUM ar putea PĂRĂSI coaliția și cere demisia lui Vladimir Ţurcan de la preşedinţia CC sau demisia tuturor judecătorilor CC cu afiliere politică

Deputatul blocului ACUM Lilian Carp solicită demisia lui Vladimir Ţurcan, ales preşedinte al Curţii constituţionale şi parcurgerea repetată a procesului de alegere a preşedintelui acestei instituţii, ori demisia celor care au ajuns în funcţia de judecător constituţional, deşi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:05

Trump îi sugerează lui Iohannis să fie UNIONIST? I-a făcut cadou o șapcă cu inscripția „MAKE ROMANIA GREAT AGAIN”

Trump îi sugerează lui Iohannis să fie UNIONIST? I-a făcut cadou o șapcă cu inscripția „MAKE ROMANIA GREAT AGAIN”

 Președintele Donald Trump i-a făcut cadou președintelui Klaus Iohannis o șapcă albă inscripționată cu mesajul ”Make Romania great again”, potrivit imaginilor furnizate de Administrația Prezidențială. Imaginile îl arată pe Iohannis probând șapca în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:00

VIDEO LIVE / Consiliul Republican al PSRM, în ședință (ora 12:00): „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

VIDEO LIVE / Consiliul Republican al PSRM, în ședință (ora 12:00): „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Partidul Socialiștilor din Republic Moldova (PSRM) anunță despre convocarea unei ședințe a Consiliului Republican al formațiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 11:56

OFICIAL / Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern zi de doliu în vederea comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

OFICIAL / Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern zi de doliu în vederea comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

Premierul Maia Sandu a calificat vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Chișinău, pe 24 august, drept una privată, nu oficială. Astfel, în timpul vizitei, nu vor putea fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Vizita a fost calificată drept una privată din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 11:35

A început înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare în circumscripțiile câștigate în februarie de Plahotniuc, Năstase, Sandu și Melnic

A început înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare în circumscripțiile câștigate în februarie de Plahotniuc, Năstase, Sandu și Melnic

Comisia Electorală Centrală anunță că astăzi începe desemnarea și înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie curent în circumscripțiile electorale uninominale nr.17, 33, 48 și 50.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:43

Năstase nu vrea să se certe cu Dodon și să piardă puterea: „Majoritatea guvernamentală funcționează satisfăcător”

Majoritatea de guvernământ va putea menține echilibrul existent, dacă nimeni nu va „depăşi graniţele”. Declarația aparține liderului partidului Platformei DA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:17

Alte trei capete de acuzare pe numele lui Veaceslav Platon. A pus pe contul unei judecătoare a CSJ 300.000 de euro

Alte trei capete de acuzare pe numele lui Veaceslav Platon. A pus pe contul unei judecătoare a CSJ 300.000 de euro

Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare, este învinuit de procurori pe alte trei capete de acuzare. Este vorba de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, în interesul organizaţiei criminale şi spălarea banilor - infracţiuni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:02

Un partid politic aflat la guvernare cere ca o tranzacție dintre două companii private să nu fie „recunoscută” în investigațiilor de presă

Un partid politic aflat la guvernare cere ca o tranzacție dintre două companii private să nu fie „recunoscută” în investigațiilor de presă

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr cere nerecunoașterea procedurii prin care Ilan Shor a vândut 95% din compania Avia-Invest, care deține concesiunea Aeroportului, către o companie britanică, și reîntoarcerea obiectivului în gestiunea statului.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 August 2019, ora: 08:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 AUGUST 2019. VENUS INTRĂ ÎN ZODIA FECIOARĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 AUGUST 2019. VENUS INTRĂ ÎN ZODIA FECIOARĂ

Horoscopul zilei de 21 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 august...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)