Astăzi 12 Decembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

Eveniment 29 Octombrie 2012, ora 07:48    Din editia print

Andrei Neguța s-a interesat la FSB pentru cine lucrează TIMPUL

Marime Font

Foto: colaj TIMPUL

Declarația îi aparține preotului Ghenadie Țurcanu, reprezentantul Mitropoliei Moldovei la Moscova nerecunoscut de Patriarhia Rusă, ca reacție la investigația noastră despre activitatea sa

Ex-ambasadorul Andrei Neguța a încercat să afle de la FSB de ce TIMPUL a publicat investigația despre șeful său, preotul Țurcanu, pe care îl consiliază. Așa reiese din discuțiile telefonice dintre cleric și Nicolae Semionov, moldoveanul maltratat cu cruzime, după ce declarase pentru ziarul nostru că Țurcanu l-a amăgit de bani. De fapt, ghinioanele se țin lanț de Semionov. După prima sa convorbire de după incident cu preotul, niște necunoscuți i-au spart cauciucurile de la mașină. Preotul s-a jurat pe copiii săi că nu-l va acționa în judecată pe Semionov pentru defăimare, ca peste cinci zile să fie gata să-și încalce jurământul. În urma deciziei ÎPS Vladimir de a-l suspenda temporar pe Țurcanu din funcția de șef al Departamentului relații externe (DRE) al Mitropoliei, Judecata Eparhială așteaptă rezultatele unei anchete, pornite de MAI pe același caz. 

Recent, am primit la redacție înregistrări cu câteva discuții telefonice dintre Țurcanu și Semionov. Pe cât de interesante ne-au părut mesajele transmise de preot, pe atât de mult ne-au uimit contradicțiile din discursul său. E greu să ne dăm seama cât adevăr conțin vorbele sale, dacă ne amintim că anterior el ne-a mințit că a făcut teologie la Serghiev-Posad, că se află în Moscova de șapte ani, că are bancă și alte minunății… Oricum, convorbirile respective pot aduce încă un dram de lumină în privința acestei persoane, aflată într-o misiune destul de enigmatică în Rusia.

„Tu pentru mine, în genere, nu ești nimeni”

Prima discuție datează cu 4 septembrie, adică cu cinci zile înainte ca Semionov să fie maltratat. Țurcanu îl invită la o întâlnire pentru a doua zi, asigurându-l că de față va fi și Alexandra Ursu, colaboratoarea DRE, care l-a angajat nemijlocit pe Nicolae și pe ceilalți 18 colegi ai săi, cu care a lucrat la amenajarea sediului departamentului. Muncitorul se interesează dacă li se va plăti restanța de 360 de mii de ruble, însă preotul îi reproșează că n-are nicio datorie: „Tu ai șef, e Ursu. Tu pentru mine, în genere, nu ești nimeni”. La propunerea lui Nicolae de a veni împreună cu întreg grupul de muncitori, clericul îl roagă „să nu-i organizeze conferințe”. Îl avertizează că, de nu-i va onora invitația, se va plânge la procuratură, pentru că a fost ofensat de TIMPUL.


La 9 septembrie, după ce a fost bătut, împreună cu toată familia sa, în fața casei lor din regiunea Ramensk, poliția rusă a pornit o cercetare pe acest caz. Din spusele lui Nicolae, atacatorii au fost reținuți. Ar fi niște tineri din regiune, care se dezvinovățesc că au aplicat forța, pentru că se aflau în stare de ebrietate…

„Mă jur pe mormântul părinților, mă jur pe Dumnezeu…”

Următoarea discuție are loc la 13 septembrie. Preotul anunță că „m-a sunat Pașa Păduraru și zice că cineva te-a bătut” și Semionov îi povestește incidentul. „I-am spus lui Pașa: „Ascultă, eu sunt preot, eu pot la telefon să mai zic ceva, dar nu așa… Voi ce, glumiți? Uită de prostiile astea. Tu n-ai spus că părintele Ghenadie este un pederast sau o canalie. Nu m-ai ofensat, ai spus doar că nu ți-am dat niște bani. Ce, pentru asta trebuie să bați omul? Colea, mă jur pe mormântul părinților mei că nu mă ocup de așa ceva. Mă jur pe Dumnezeu, ca preot, că din copilăria mea, nu m-am bătut cu nimeni și nici pe alții nu i-am rugat s-o facă. Andrei Kirilovici îmi spunea ieri: „Părinte Ghenadie, dacă ai fi femeie, te-ar freca toți, pentru că pe tine toți te mint”. Semionov îi amintește preotului că anterior l-a avertizat cu posibile neplăceri, în cazul în care materialul video din TIMPUL va fi vizionat de către omul de afaceri rus Alimjan Tohtahunov, alias Taivancik. Dacă, inițial, Țurcanu se lăuda în fața reporterilor noștri și a altor oameni că este bun prieten cu respectivul, acum susține contrariul: „De ce vorbești prostii, Colea? Eu, în genere, cu acest om nu am nicio legătură. M-am văzut cu el săptămâna trecută. El și-a botezat copilul și eu i-am dus un cadou”.

„Mă jur pe copiii mei că n-am să te dau în judecată”

De data aceasta, Țurcanu îl asigură pe Semionov că i-a pus condiții drastice Alexandrei Ursu să se achite cu acesta timp de o săptămână. Apoi se arată pregătit să se achite chiar el: „Tu vino mâine la mine și am să-ți dau banii, ca să te achiți cu oamenii, că nu e nevoie de atâtea complicații pentru trei copeici”. „Pentru dvs. sunt trei copeici, intervine Nicolae, dar pentru noi este o avere”. Deși se arată pregătit să-i achite datoria, în cadrul aceleiași discuții, preotul adoptă o altă tactică de apărare. El spune că un avocat i-a sugerat că poate scoate din Semionov prejudicii morale de 10 milioane de ruble, dar el nu o va face: „Eu niciodată n-am să merg contra moldovenilor mei. Eu aș câștiga acest proces, pentru că nu-s vinovat, dar n-am să fac lucrul acesta, mă jur pe copiii mei. Totuși, dacă este decizia instanței, ea se execută neapărat…”.

Clericul presupune că TIMPUL a realizat materialul despre el în colaborare cu Ambasada RM din Rusia și se arată convins că Neguța va afla totul de la FSB: „După ce Filat a văzut acest interviu, m-au luat pe sus. Oamenii care mă sapă sunt mai mult din ambasadă. Andrei Kirilovici Neguța s-a adresat la FSB, pentru că el e ambasador, și acum va ridica totul”. L-am căutat și noi pe Neguța să-l întrebăm dacă e chiar așa, însă el n-a răspuns la apelurile noastre.

„Numele și onoarea mea deja sunt îngropate”

Celelalte discuții au loc pe 18 septembrie. Semionov se arată nedumerit că, după discuția lor precedentă, i-au fost tăiate cauciucurile de la mașină. Mai întâi, cele din stânga, iar după ce poliția a înregistrat cazul, i-au fost sparte și roțile din dreapta... Preotul îi propune să ceară pază de la poliție și îl întreabă dacă nu s-a legat cu niște huligani. Mai spune că MAI de la Chișinău l-a invitat pentru a-l audia în dosarul pornit la cererea lui Semionov, dar se declară nevinovat. El îi propune lui Nicolae să meargă cu poliția la Ursu, ca să pună punct problemei banilor. „Dacă vrei, o chem eu, că am s-o găsesc. Eu m-am certat cu ea, dar mi-i în cot de asta”, afirmă el. La întrebarea lui Semionov, dacă el și-a dat acordul pentru sancțiunile financiare pe care Ursu le punea muncitorilor în timpul lucrului, preotul iarăși se jură: „Mă jur pe copiii mei, să nu aibă ei fericire, dacă ți-am pus sancțiuni de vreo rublă”.

„Numele și onoarea mea deja sunt îngropate”. La aceste vorbe ale feței bisericești, Nicolae îi spune că și Hristos a fost bătut și scuipat. Replica nu întârzie: „Hristos e Hristos, dar băncile deja refuză să lucreze cu mine, m-a oprit de la lucru Mitropolia Moldovei. Și toate ca rezultat al activității tale”.

„Ai să-mi plătești 10 milioane, îți promit”

Dacă cu cinci zile înainte îl invitase să-și primească banii și se jura pe copiii săi că nu-l va da în judecată, clericul își schimbă brusc macazul: „Tu m-ai murdărit cu noroi în toată țara. Îmi vei plăti 10 mln. ruble, prejudiciu moral. Tu mă vorbești de rău, suni la TIMPUL și nu știu ce spui, iar acela înfrumusețează de cinci ori. Gazeta se tipărește în tiraj de 1000 de exemplare în fiecare lună. Nu, câte 25 de mii pe lună. Pe mine mă sună mama și plânge. Și Mitropolitul Vladimir mă sună și eu îi spun: „Vladâca, mă considerați de idiot? Filat a promis că mă va distruge și eu nu exclud că e lucrul lui. Dar să se descurce procuratura, să se descurce FSB. Nu sunt ultimul om din Moscova”. Surprins, Semionov întreabă: „Eu încă să-ți plătesc? Eu, un sărac moldovean, să-ți mai dau 10 mln.? Cât costă inima mea, rinichii, ficatul meu? Va trebui să-mi vând familia”. Preotul calcă pe jurământul său și pe copii și insistă: „Da, 10 mln., îți promit. Ori până vineri îți publici în TIMPUL scuzele, ori ai să plătești”.

„Dați-mi pace odată...”

Solicitat de TIMPUL, Semionov s-a abținut să comenteze aceste discuții. În schimb, ne-a spus că Țurcanu a postat pe site-ul DRE, de la șefia căruia este suspendat de mitropolit, un text în care-l învinuiește pe el că ar fi bolnav psihic și ar avea legături cu lumea interlopă. „Zice că are și dovezi, deși eu nici în camera poliției pentru minori n-am fost niciodată. Ceea ce scrie el sunt convulsiile unei lebede muribunde”. Am intrat și noi pe site-urile controlate de Țurcanu, dar toate sunt închise, cu anunțul că „se află în reconstrucție”.

Pe Alexandra Ursu n-am găsit-o, dar părintele Ghenadie ne-a spus că ea nu vrea să vorbească cu noi. Trist ca niciodată, fără să știe că avem înregistrările discuțiilor telefonice, el și-a negat categoric propriile afirmații: „Eu am obosit și de Semionov, și de toți. Dați-mi pace odată. M-am săturat de moldoveni și de toate problemele pe care mi le fac. Nu dau eu în judecată pe nimeni, că sunt preot. Îmi pare atât de rău că m-am băgat în treaba asta…”. El infirmă și spusele despre Neguța: „Nu s-a mai adresat nimeni la niciun fel de FSB. Ce, dl Neguța n-are cu ce se ocupa?”.

Agent al serviciilor speciale?...

Potrivit preotului Valeriu Potoroacă, șeful Judecății Eparhiale, instanța bisericească nu se va pronunța pe acest caz până la finisarea investigațiilor MAI. „Am primit o interpelare de la Interne și le-am răspuns. Așteptăm concluziile lor”, a menționat clericul. Alte surse din mediul bisericesc susțin că ÎPS Vladimir a decis deja revocarea lui Țurcanu din funcțiile de șef al DRE și de reprezentant la Moscova. La întrebările noastre cu privire la acest caz, MAI nu ne-a răspuns. La rândul lor, surse din alte instituții de drept ale RM ne-au spus că Țurcanu ar fi folosit de unele servicii speciale pentru pregătirea alegerilor parlamentare din 2014, în scopul schimbării guvernării AIE în una prorusească. Amintim că și anterior preotul dădea de înțeles că se va lansa în politică.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:48

Britanicii sunt chemați joi la urne, principala miză fiind legată de Brexit - iar pentru români, de viitorul lor în Regat. Boris Johnson, liderul conservatorilor speră să obţină o majoritate netă pentru a pune în aplicare acordul asupra Brexit negociat cu Bruxellesul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:44

Warner Bros. a anunţat că cel de-al patrulea film din seria cinematografică "The Matrix" şi lungmetrajul "The Flash" vor fi lansate pe marile ecrane în 2021 respectiv 2022 şi a retras filmul "Akira" din calendarul său oficial de lansări, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:42

Numele femeii apare și într-un dosar de trafic cu țigări de contrabandă O fostă învățătoare din comuna vasluiană Tătărăni, condamnată în Italia la 6 ani și 6 luni de închisoare, pentru că ar fi forțat o minoră să se prostitueze, a fost reținută de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:40

Preşedintele american Donald Trump a ironizat-o din nou, joi, pe adolescenta de 16 ani Greta Thunberg declarând că desemnarea activistei suedeze Persoana Anului 2019 de revista americană Time este ''ridicolă''. Thunberg a devenit miercuri laureata acestei distincţii anuale onorifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:37

 Un cetățean al R.Moldova a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce a fost prins de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași și Poliției Municipiului Iași, la volanul unei mașini burdușite cu țigări. Polițiștii Serviciului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:35

Un cahulean la volanul unui automobil de model Opel a fost stopat azi, 12 decembrie, de către polițiștii din Cahul și documentat pentru conducere în stare de ebrietate. După ce a fost testat cu aparatul Drager și depistată încălcarea normei legale de alcool în aerul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:24

Descoperă ce îţi pregătesc astrele pentru luna decembrie pe plan financiar şi vezi ce poţi face ca să ai mai mulţi bani! Berbec(21 martie - 20 aprilie) Nu vor exista mari modificări ale situației tale financiare în această lună. Cu toate că vei avea parte de mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:15

De la ce a pornit scandalul medici-avocați Trei pacienți internați într-un spital din Pakistan au murit, după ce peste 200 de avocați au atacat un spital din orașul Lahore, informează BBC. Clipuri video postate pe rețelele de socializare arată avocați îmbrăcați la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 14:47

FOTO / Vladimir Putin are o statuie aurită în Kîrgîzstan, după ce a acordat un împrumut

FOTO / Vladimir Putin are o statuie aurită în Kîrgîzstan, după ce a acordat un împrumut

O stațiune de schi din Kîrgîzstan i-a ridicat o statuie lui Vladimir Putin. Fondatorul acesteia a vrut să-i mulțumească astfel președintelui rus, după ce a primit un împrumut în valoare de 1,2 milioane de dolari de la un fond de dezvoltare susținut de Rusia, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 13:45

Premierul Chicu afirmă că planul de acțiuni al Guvernului va determina creșterea PIB-ului cu 8% în 2023

Premierul Chicu afirmă că planul de acțiuni al Guvernului va determina creșterea PIB-ului cu 8% în 2023

Integrarea europeană, echilibrarea politicii externe, consolidarea statului de drept și dezvoltarea economiei naționale sunt obiective de bază în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, aprobat astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:38

Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”

Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”

Comitetul pentru Relații Externe al Senatului din Congresul SUA a aprobat miercuri un proiect de lege care obligă secretarul de stat american să analizeze dacă Rusia este un sponsor al terorismului, relateaza TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:29

VIDEO /// Cum a încercat să evadeze un tânăr din Rusia acuzat că și-a ucis sora. „Satan m-a pus”

VIDEO /// Cum a încercat să evadeze un tânăr din Rusia acuzat că și-a ucis sora. „Satan m-a pus”

Un tânăr din Rusia a încercat să evadeze dintr-o sală de judecată în care era audiat pentru că și-ar fi ucis sora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:18

Tinerețe fără bătrânețe? Harvard Medical School spune că e posibil

Tinerețe fără bătrânețe? Harvard Medical School spune că e posibil

Un recunoscut profesor şi cercetător de la Harvard Medical School crede că îmbătrânirea oamenilor va putea fi reversibilă în mai puțin de 20 de ani. Afirmația apare într-un interviu pe care acesta l-a acordat postului american CBS News, transmite Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:07

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare

Trei cele mai mari companii ale complexului autohton de gaze naturale - SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” - au efectuat lucrările de reconstrucție a conductei magistrale ȘDKRI, ceea ce va permite recepționarea gazelor...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 12 Decembrie 2019, ora: 10:06

Cei mai buni studenți din R. Moldova pot obține burse de merit de 12 mii de lei

Cei mai buni studenți din R. Moldova pot obține burse de merit de 12 mii de lei

Cei mai buni studenți din Republica Moldova pot obține burse de merit în valoare de 12 mii de lei. La concursul anunțat de Centrul de Informații Universitare vor fi acordate 50 de burse. Dosarele pot fi depuse până la 20 ianuarie 2020,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:44

Andrian Candu: „PD a ajuns în opoziţie din cauza că partidul şi-a asumat PREA MULTE lucruri şi că uneori s-a RUPT de realitate”

Andrian Candu: „PD a ajuns în opoziţie din cauza că partidul şi-a asumat PREA MULTE lucruri şi că uneori s-a RUPT de realitate”

Deputatul Andrian Candu spune că vorbeşte tot mai rar, în ultima perioadă, cu fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, care este şi naşul său de cununie. În acelaşi timp deputatul spune că cel de-al doilea paşaport este o pseudo-identitate, pe marginea căruia se speculează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:18

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy Distribution anunţă că joi, 12 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Premier Energy Distribution anunţă că joi, 12 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că joi, 12 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de timp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:08

Au furat produse electronice și biciclete de un milion de euro. Zece moldoveni, trimiși pe banca acuzațiilor în Italia

Au furat produse electronice și biciclete de un milion de euro. Zece moldoveni, trimiși pe banca acuzațiilor în Italia

Un grup criminal, alcătuit din zece moldoveni, a fost trimis pe banca acuzațiilor în Italia fiind bănuit de furt în proporții deosebit de mari. Valoarea bunurilor sustrase de suspecți se ridică aproximativ la un milion de euro. Indivizii acționau în diferite regiuni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 09:03

Miraculoasa dietă cu ridiche neagră. Scapi de 5 kilograme într-o săptămână!

Miraculoasa dietă cu ridiche neagră. Scapi de 5 kilograme într-o săptămână!

Dieta cu ridiche neagră. Îţi mai aminteşti siropul de ridiche neagră cu care ne tratau mamele noastre în copilărie, atunci când răceala ne punea la pat? Ei bine, ridichea neagră este o adevărată minune şi nu doar pentru tuse, ci este şi un adjuvant în curele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 08:26

Telenești /// Un polițist de frontieră a accidentat mortal un pieton

Telenești /// Un polițist de frontieră a accidentat mortal un pieton

Un bărbat a murit, după ce a fost lovit de un automobil, în timp ce traversa strada neregulamanetar. Accidentul a avut loc în această seară, în jurul orei 17:10, în apropierea satului Chiștelnița, din raionul Telenești. Victima s-a dovedit a fi un bărbat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)