Editorial

Andrei Neguţa se vrea ambasador al Rusiei în R. Moldova

E ca şi cum a ieşit din tufari şi, apărut la orizontul estic, a reuşit din prima să scandalizeze cu declaraţiile sale nu numai societatea moldovenească, ci şi unele organisme internaţionale implicate în reglementarea conflictului de la Nistru. Într-un interviu acordat Agenţiei ITAR-TASS, el promovează ideea că retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din Transnistria ar pune în pericol atât R. Moldova, cât şi întreaga regiune. Probabil, i-a apărut îndrăzneala după o consultare cu Dmitri Rogozin, proaspătul reprezentant special al Kremlinului în problema transnistreană. Neguţa încearcă să ne buimăcească, spunând că, la soluţionarea problemelor legate de prezenţa pe teritoriul R. Moldova a unei părţi din Armata a 14-a, trebuie evidenţiate două aspecte: există pacificatorii, care stau la punctele de trecere dintre cele două maluri ale Nistrului, şi mai sunt cei care păzesc depozitele de muniţii de lângă satul Colbasna. „Ce va fi, dacă s-ar lua paza acestor depozite?", se întreabă Neguţa. Sunt acestea un fel de tumbe ale unui saltimbanc politic, căci, dacă Andrei Neguţa ar apăra interesele R. Moldova în faţa Rusiei şi nu invers, el s-ar întreba mai întâi de ce muniţiile de la Colbasna nu au fost până acum retrase, conform înţelegerilor avute la Summitul de la Istanbul din 1998, pentru că, dacă depozitele respective nu ar mai fi, soldaţii ruşi nu ar avea ce păzi.
Cred că nu întâmplător Neguţa a ajuns la microfonul ITAR-TASS tocmai acum, când Dmitri Rogozin pregăteşte agenda vizitei sale în R. Moldova. E o obrăznicie crasă să-şi permită, ca reprezentant al diplomaţiei moldoveneşti, să promoveze tocmai ceea ce vehiculează ocupanţii – menţinerea trupelor militare ruseşti pe teritoriul R. Moldova până la rezolvarea diferendului transnistrean. Fiţi siguri că, în contextual dat, Rusia va face tot posibilul ca diferendul de la Nistru să fie îngheţat încă pentru multă vreme, lucru pe care nu poate să nu-l înţeleagă ambasadorul R. Moldova în Federaţia Rusă. Mai mult, în acelaşi interviu, el susţine poziţia Rusiei precum că actualul format „5+2” este singurul viabil pentru reglementarea conflictului din estul ţării noastre. Ştiam că oficialii moldoveni aveau şi alte alternative: lărgirea formatului de negocieri pe marginea diferendului transnistrean, înlocuirea actualelor forţe de menţinere a păcii cu un contingent european, retragerea necondiţionată a trupelor militare ruseşti din estul republicii. Oare ce îi face să bată în retragere? Căci anume asta se întâmplă în ultimul timp. Or, dacă nu ar fi aşa, MAEIE l-ar fi retras pe Andrei Neguţa din postul de ambasador chiar a doua zi după declaraţiile sale la ITAR-TASS. Cred că ministerul ştia de mult ce gândeşte acesta şi, dacă nu a luat atitudine, înseamnă că este de acord cu el. Altfel, cum poate fi explicat faptul că un ambasador, numit de comunişti în Rusia la sfârşitul lui 2008, continuă să fie şi pe placul Alianţei pentru Integrare Europeană? Căci Neguţa a fost şi rămâne un activist comunist. În anii de eliberare naţională era prim-secretar al Comitetului raional Cotovsc (Hânceşti) al Partidului Comunist din Moldova, iar în 2001-2002 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, ales pe listele PCRM. Oare cum ar putea asemenea cadre să promoveze politica AIE? Sau Alianţa îşi reprogramează viitorul astfel, încât are nevoie de oameni ca Neguţa? Am încercat marţi să aflu răspunsul chiar de la ambasadorul nostru la Moscova, dar secretara mi-a spus că el lipseşte. Tocmai a doua zi, după scrierea rândurilor de mai sus, am reuşit să obţin şi reacţia Ministerului nostru de Externe. Iat-o: „Cu referire la interviul acordat de ambasadorul R. Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, Agenţiei de presă ITAR-TASS, menţionăm că anumite declaraţii făcute în acest interviu, regretabil, lasă loc pentru interpretări. În acest sens, reiterăm că, în conformitate cu angajamentele internaţionale şi prevederile Constituţiei R. Moldova, autorităţile moldoveneşti pledează ferm pentru retragerea necondiţionată de pe teritoriul ţării a forţelor militare ruseşti, inclusiv a muniţiilor stocate la Colbasna. În ceea ce priveşte operaţiunea de menţinere a păcii, R. Moldova depune eforturi susţinute în vederea transformării acesteia într-o misiune multinaţională civilă sub mandat internaţional”.

Deci, chiar şi din această reacţie, înţeleg că ambasadorul Neguţa lucrează împotriva politicii autorităţilor moldoveneşti. Ce va urma?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *