Cultură

Andrei Strâmbeanu: Am scris acest poem şi mi-am acordat eu însumi Premiul Naţional

La vârsta de 75 de ani, pe care a rotunjit-o recent, stă mai mult la masa de scris. Scrie proză, poezie, dramaturgie şi-şi creşte feciorul mezin – Andrieş, în vârstă de cinci ani, despre care zice că „el mă educă pe mine şi pe ceilalţi toţi din familie”. Explorând aproape toate genurile literare, scriind pentru maturi, am fost surprins să aflu că, de curând, a editat un poem pentru copii – „Floare-de-Cais sau mielul netăiat”.

Cartea a fost lansată vineri, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău. La eveniment au participat ex-preşedintele Mircea Snegur, acad. Mihai Cimpoi, dr. hab. Vasile Bahnaru, criticul de teatru Dina Ghimpu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Arcadie Suceveanu, cadre didactice, bibliotecari, elevi de la liceele „Gheorghe Asachi”, „Mircea Eliade” şi „Vasile Vasilache”. Cartea include un poem pascal pentru copii, iar autorul zice că e şi pentru adulţi, adică „pentru copiii de toate vârstele – de la opt până la 80 de ani”. Volumul este ilustrat de către pictorul Petru Gheţoi.

„Principalul meu merit e că directorul Editurii „Baştina-Radog”, Alexandru Rusu, după ce a citit poemul publicat în presă, mi l-a solicitat să-l tipărească, la fel cum a procedat în 2004 cu piesa „Oltea”. Lui Alexandru Rusu i-a plăcut atât de mult această lucrare, încât a editat-o în carte şi a mai sponsorizat montările piesei „Oltea” atât la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” (regizor – Titus Jucov), cât şi la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi. Între altele, spectacolul se mai joacă în capitala nordului şi e solicitat frecvent la TVM Internaţional”, afirmă scriitorul.

„De ce spun că e un merit al meu? Fiindcă se ştie că, astăzi, pentru a publica o carte, autorul trebuie să plătească editura. În cazul acestor două lucrări, editura a intervenit pe lângă autor ca să le poată publica, plătindu-i şi onorariu”, zice scriitorul Andrei Strâmbeanu. Apropo, poemul „Floare-de-Cais sau mielul netăiat” e tradus deja în limbile germană şi rusă, urmând să fie tradus în franceză şi engleză şi, împreună cu textul original în română, va apare într-o carte voluminoasă, cu care editura intenţionează să participe în 2012 la Târgul de Carte din Berlin.

De altfel, anul curent, scriitorul a lucrat foarte intens pentru a-şi aduna într-o carte creaţia poetică, aceasta urmând să apară la Editura „Feed Back” din Iaşi. Sunt în pregătire pentru montare două piese – comedia „Vin, femei şi tot ce vrei” şi drama „Consumatorul de onoruri”. Prima va fi jucată pe scena Teatrului municipal „Satiricus I. L. Caragiale”, iar a doua – pe cea a Teatrului „Luceafărul”.

În 2011, scriitorul Andrei Strâmbeanu a candidat la Premiul Naţional, acordat în preajma Zilei Independenţei, însă nu l-a luat. „Ştiu că niciun juriu din lume, inclusiv cel al Premiului Nobel, nu satisface dorinţele tuturor pretendenţilor. În ce priveşte juriul de la Chişinău pentru Premiul Naţional, acesta a fost o parodie şi numele premianţilor au fost dictate prin telefon. Asta mă jigneşte. Tocmai de acea, am scris acest poem şi mi-am acordat eu însumi Premiul Naţional”, a spus, zâmbind, scriitorul Andrei Strâmbeanu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *