Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 23 Aprilie 2018
Abonamente

a

 
 
 

Politică 19 Mai 2017, ora 14:27

Andrian Candu a îndemnat țările europene să-și unească eforturile pentru combaterea propagandei rusești

Marime Font

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, îndeamnă țările europene să-și unească eforturile în lupta cu propaganda rusă. Declarații în acest sens au fost făcute de el în ajun, în cadrul Summit-ului președinților de parlamente din Europa Centrală și de Est, care se desfășoară la Varșovia.

 În cadrul discuțiilor interparlamentare referitor la respingerea „pericolului hibrid" din partea presei ruse, Candu a declarat că țările trebuie să facă un schimb de experiență în această problemă.

„Putem vorbi despre chestiuni mondiale, paneuropene, despre migrațiune, terorism, dar, în același timp, în regiune sunt țări care se confruntă deja cu probleme. De exemplu, în Ucraina este un război hibrid. Desigur, acest lucru este legat de mass-media și de influența asupra lor: informații false, dezinformare, propagandă. Vedem că toate acestea influențează asupra societății și situației din țară", a spus speakerul moldovean.Potrivit lui Andrian Candu, este necesară o soluție pentru această problemă, căci „Federația Rusă folosește aceasta pentru a se implica în afacerile interne ale altora”.

„Încercăm să găsim o soluție pentru această problemă, care este foarte acută în țara noastră. Desigur, ar fi mai simplu să interzicem difuzarea anumitor posturi de televiziune, dar atunci vor apărea subiecte de discuții cu Consiliul Europei, care spune că aceasta este o încălcare a libertății de exprimare", a mai spus el.

Andrian Candu a vorbit despre experiența Republicii Moldova, care ar încerca să soluționeze această problemă prin adoptarea unui șir de modificări în legislație. De asemenea, a fost creat un grup de lucru pentru elaborarea unui nou Cod al Audiovizualului, care să includă „noi abordări pentru respingerea propagandei rusești”.

„Am găsit o ieșire din această situație prin promovarea producției autohtone în prime-time. Dar am auzit că țările din regiunea baltică au o anumită experiență în acest domeniu. De aceea, asemenea discuții sunt utile, ele pot oferi posibilitatea de a face schimb de experiență cu alte parlamente și de a găsi cele mai bune soluții pentru protejarea spațiului informațional", susține președintele Parlamentului de la Chișinău.

Amintim că, în cadrul sesiunii curente, Parlamentului a adoptat modificări la Codul Audiovizualului, conform cărora posturile de televiziune sunt obligate să difuzeze în prime-time cel puțin opt ore emisiuni de producție proprie, inclusiv cel puțin șase ore să fie în limba română.
Parlamentul European a aprobat recent Rezoluția „Comunicațiile strategice ale UE pentru combaterea propagandei unor terțe părți”. În document se menționează că Rusia acordă sprijin financiar partidelor și organizațiilor politice de opoziție din țările membre ale UE, folosind factorul relațiilor bilaterale pentru dezbinarea societății. Potrivit rezoluției, principalele amenințări la adresa Uniunii Europene și a partenerilor săi din Europa de Est o reprezintă agenția de presă Sputnik, postul tv RT (Russia Today), fondul Russki Mir (Lumea Rusă) și agenția federală "Rossotrudnichestvo".

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul