Actualitate

Andrian Candu: Actuala neînţelegere cu UE va fi depăşită

Andrian Candu a menționat că la toamnă relațiile cu UE ar putea fi îmbunătățite și că ar exista posibilități de deblocare a asistenței macrofinanciare din partea UE.

„Noi vrem ca lucrurile să găsească o anumită soluţie, adică să evolueze în aşa fel încât să găsim soluţii pentru a depăşi această neînţelegere. Iată de ce, în luna septembrie vom invita reprezentanţi ai UE să le arătăm şi ce s-a făcut în privinţa Comisiei juridice care a fost votată astăzi în Parlamentul Republicii Moldova, să vedem care sunt alte rezultate, să fie evaluate rezultatele şi s-ar putea ca decizia să se schimbe în luna septembrie. Inclusiv, în luna septembrie s-ar putea să apară o altă Rezoluţie în Parlamentul European”, a declarat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a explicat de ce suspendarea asistenței financiare din partea UE nu va afecta Republica Moldova.

„Nu ne va afecta neplata respectivă, deoarece banii ce urmau să vină din asistenţa macrofinanciară, era vorba doar de prima tranşă, 30 de milioane de euro, din care există parte de împrumut şi parte de grant, la ora actuală graţie reformelor ce au fost implementate la Vamă și Serviciul Fiscal de Stat, administrarea fiscală, mediul de afaceri, noi deja avem un excedent la încasări în buget, la peste un miliard de lei. Noi putem compensa această sumă care nu vine din partea UE”, a menţionat Andrian Candu.

Andrian Candu și-a exprimat regretul că actuala guvernare a intrat în confruntări politice „inclusiv europene”, menționând că autoritățile își asumă tot ce s-a întâmplat în țară în ultimii doi ani, atât reușitele cât și insuccesele. Șeful Legislativului a reiterat faptul că în pofida anumitor neînțelegeri Republica Moldova va continua parcursul său european.

„Noi avem domenii foarte importante de cooperare cu UE și noi nu ne vom opri din loc. Mă refer la domenii precum sunt sistemul financiar, bancar, justiția, mass-media. Vom continua proiectele și reformele începute, vom veni cu reforme în beneficiul cetățeanului”, a precizat speakerul.

Președintele Parlamentului consideră că Moldova își va menține vectorul de integrare europeană și după alegerile legislative din acest an. „Suntem pentru o guvernarea pro-europeană. Cele mai apropiate de noi sunt partidele Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Demnitate și Adevăr. Există potențial de a forma o alianță cu PAS si PPDA”, a mai spus Andrian Candu.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *