Andrian Candu, despre „Prima Casă”: „De la 1 ianuarie 2018 putem deja să alocăm mijloace financiare pentru procurarea a 2000 de apartamente pentru tineri”

publicat în Moldova pe 13 Noiembrie 2017, 14:24

Tinerele familii care vor să-și procure locuințe vor putea aplica la programul de stat programul „Prima Casă” chiar de la începutul anului 2018. Anunțul a fost făcut de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, la întâlnirea cu studenții de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Speakerul i-a îndemnat pe tineri să aplice la programul dat, care prevede condiții preferențiale de acordare a împrumuturilor.

„Cred că, de la 1 ianuarie 2018, putem deja să alocăm mijloace financiare pentru procurarea a 2000 de apartamente pentru tineri. După cum știți, statul va garanta circa 50% din soldul creditului acordat, precum și jumătate din dobânda pe care o va plăti beneficiarul lunar băncii. Participația proprie inițială (avansul) trebuie să fie de cel puțin 10% din prețul locuinței, iar prețul locuinței nu trebuie să depășească 1 milion de lei. Termenul de rambursare a creditului este de până la 25 de ani”, a explicat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a precizat, însă, că așa arată proiectul acum, dar că programul ar putea fi îmbunătățit, ca să devină și mai atractiv pentru tineri.

” Poate vom mări suma plafon pentru prețul locuinței, poate statul va garanta mai mult de 50 la sută din soldul creditului acordat sau poate contribuția inițială a solicitanților nu va fi de 10 la sută, dar de 5%”, a spus Andrian Candu.

Programul „Prima Casă” va fi aplicat pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ideea și conceptul programului se bazează pe experiența pozitivă a țărilor din regiune, în special a României. În bugetul de stat pentru 2017 este prevăzut un fond de garantare în valoare de 15 milioane de lei pentru creditele ipotecare, acordate prin intermediul programului guvernamental „Prima Casă”.
 
Timpul.md