Astăzi 17 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 20:57
Abonamente

Actualitate 5 Ianuarie 2019, ora 10:44

Andrian Candu: Eu sunt fericit să fac parte dintr-o echipă care, dacă a promis, face

Marime Font

În politică nu îşi au locul cei care nu îşi onorează promisiunile făcute cetăţenilor. Aceasta este opinia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, exprimată în cadrul unui interviu realizat de colegul nostru Alexei Lungu.

Alexei Lungu: Dle președinte, mă bucur să vă revăd în 2019 sănătos și binedispus. Cum au fost sărbătorile în familia Candu?

Andrian Candu: Foarte repede au trecut, deoarece activitățile profesionale legate și de electorală, întotdeauna ești înfundat și cu gândurile și cu grijile, dar bineînțeles au fost și momente plăcute petrecute în familie de Crăciun și după aia Revelion. Atât în familie într-un cerc restrâns, soția cu copiii, dar și puțin cu alte rude sau prieteni. Anul acesta chiar aș zice că deși sărbătorile de Crăciun și Revelion sunt sărbători magice și frumoase, dar nu știu cum au trecut foarte repede și mai puțin semnificative.

Alexei Lungu: Cum ați caracteriza anul 2018 din prisma realizărilor legislativului, eșecurilor legislativului, dar și toată perioada care a fost nu chiar ușoară?

Andrian Candu: Nu a fost chiar de loc ușoară! Îmi aduc aminte cum am început în anul 2015 și de ce provocări a fost marcat. În 2015, dacă vă aduceți aminte, am avut trei guverne, de prim-miniștri, doi prim-miniștri interimari. Am impresia că în acest mandat, în general, am avut de a face cu cinci prim-miniștri, doi președinți de stat, doi guvernatori, doi procurori generali, adică o perioadă bogată.


Au fost multe realizări, multe începuturi. Au fost luate și multe decizii importante din punct de vedere legislativ pe care le consider reușite. Schimbarea sistemului electoral pe sistemul mixt, deși partidul, noi, reprezentanții Partidului Democrat, întotdeauna am fost susținătorii ideii de a schimba complet sistemul doar pe circumscripții uninominale, dar am zis că în acest ciclu electoral, probabil este cazul să avem un mixt, ca cetățenii Republicii să se reobișnuiască din nou cu tot ce înseamnă circumscripții.

Cred că a fost o idee bună și rezultatul vom vedea pe viitor la următoarele alegeri parlamentare din februarie a acestui an. După care, foarte importante modificări de sistem în tot ceea ce ține de financiar-bancar: noua conducere a Băncii Naționale, să nu uităm de noi legi, inclusiv sistemul Basel III. Multe care au dus nu doar la restabilirea sistemului bancar, dar chiar la dezvoltare, la profitabilitate, la creștere economică generată anume din sistemul bancar. Avem și doi jucători mari care au intrat pe piață, e vorba de Banca Transilvania și și-au consolidat pozițiile Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvotlare.

Avem capital american în bănci. Avem o îmbunătățire a tot ceea ce ține de toți parametrii domeniului financiar-bancar. Bineînțeles sunt și regrete pentru unele lucruri care nu s-au reușit sau începute, dar nefinalizate. Aici mă refer la modificări în Constituție legate de integrarea europeană, la mai multe elemente legate de reforma justiției, mă refer la unele proiecte sociale care nu le-am dus la bun sfârșit, de exemplu legate de protecția persoanelor cu dizabilități. Persoane cu dizabilități sunt multe în Republica Moldova și nu se bucură de protecția statului.

Sunt multe care am fi putut face mai mult dacă era și timp. Dacă nu erau crizele de care am fost loviți și cea economică, politică, socială. Dacă aș trage linia și aș privi în spate, cei patru ani de mandat și al meu personal, cred că s-au depus eforturi considerabile, nemaivorbind de relațiile externe.

Alexei Lungu: Să vorbim despre 2019. Sunt câteva puncte care vreau să le abordez. Am să încep cu relațiile externe. În 2018, am văzut o ofensivă activă pe frontul transatrlantic, vorbim despre relațiile cu Washingtonul. Am văzut ambasadorul de la Washington implicat foarte activ în evenimente de promovare a Republicii Moldova pe continentul nord-american. V-am văzut pe dvs. cu multe vizite în SUA, pe președintele PDM, Vlad Plahotniuc și premierul. În 2019, această destinație rămâne prioritară?

Andrian Candu: Rămâne. SUA este un partener strategic pentru noi. Avem o platformă de lucru și cooperare care este numită dialog strategic. În dialog strategic intră dimensiuni gen educația și capitalul uman, justiție, tot ce înseamnă infrastructură și apărare, și mediul de afaceri. Au fost rezultate bune în 2018, tot ce înseamnă economie și relații economice cu SUA.

SUA este unul dintre cei mai de încredere parteneri, mai ales din punct de vedere a puterii economice și putere globală, este important să avem relații bune. Nu doar relații bune la nivel de scrisori sau întrevederi, dar relație pragmatică, formalizată, care are impact pe viața cetățeanului de rând. Investiții din SUA, comerți cu SUA, ajutor și asistență pe infrastructură și apărare, toate contează pentru noi, mai ales că SUA este un avocat a tot ce înseamnă valorile democratice în toate statele lumii, inclusiv în Republica Moldova.

Este partener important și neapărat trebuie să continuăm relația bună și chiar să o aprofundăm, să o creștem ca intensitate. Nemaivorbind de partenerii din regiune, mă refer la România. România este partenerul important pentru noi în relații strategice. Și la bine și la rău a fost alături de noi și trebuie menținut nivelul înalt de relație cu România.

Alexei Lungu: Cum vedeți evoluțiile în relațiile Chișinău-Bruxelles sau Chișinău-Strasbourg? Vorbesc de instituțiile UE. În 2018, am văzut o relație cam politizată, în condițiile în care PPE a făcut în Parlament un joc electoral, decât să se concentreze pe relație bazată pe cifre și pe rezultate.

Andrian Candu: În primul rând, este de menționat că pentru noi rămâne prioritatea numărul unu integrarea europeană. Tot ceea ce este legat de parcursul nostru de integrare în UE, mă refer la implementarea Acordului de Asociere, la cel de liber schimb, reformele care sunt agreate și formalizate în Acordul de Asociere, ele trebuie duse până la capăt. Cu regret, în 2018, relația a fost politizată. Relația politică, interesul politic și emoțiile politice au dominat față de relația pragmatică și rezultatele concrete.

Sper mult că începând din acest an, mai ales după alegerile parlamentare când vom avea și Guvernul deja instalat, să avem o discuție sinceră și pragmatică cu partenerii noștri de la Bruxelles și Strasbourg ca să revenim la relație pragmatică, cu mai puține elemente politice și cu mai mult tot ce înseamnă beneficii pentru cetățenii Republicii Moldova la nivel de reforme instituționale, statul de drept, infrastructură, tot ce înseamnă dezvoltarea Republicii Moldova și îmbunătățirea vieții cetățeanului, pentru că aceasta este menirea. Halal atunci de orice obiectiv și scopuri, dacă obiectivul final nu aduce beneficiu țării sau cetățeanului. Dar să fie mai puțină relație politică și mai multă relație pragmatică și concretă.

Alexei Lungu: Dle președinte, dar în ce funcție vă vedeți după 24 februarie 2019? Deputat, ministru, prim-ministru, poate veți gestiona o instituție importantă, alta decât Legislativul?

Andrian Candu: În ultimii 15 ani de activitate, inclusiv activitate politică, dar și activitatea precedentă profesională, am avut norocul și fericirea să lucrez într-o echipă bună, profesionistă și fiecare zi să fie alta, să fie diferită, să fie altfel. Nu am avut nicio zi care s-a asemănat cu precedenta. Întotdeauna ceva nou. Domeniile de responsabilitate a fost diferite. Puteam dimineața să negociez cu FMI, la prânz să discut reformele de securitate, după masă reformele societății civile și seara să discutăm despre reformele în economie, amnistie capital sau liberalizarea de capital. Foarte diversificat, în care am învățat, dar am reușit să contribui și cu cunoștințele mele profesionale și experiența. Cel mai important este că ceea ce voi face să-mi aducă satisfacție profesională, dar să aducă și valoarea adăugată societății, țării, dacă va fi posibil și echipei. Atunci nu contează funcția, titulatura, denumirea instituției. Contează să fiu de folos echipei și țării.

Alexei Lungu: Vă așteptați la o campanie electorală corectă sau una murdară? Am să aduc un argument. Ultimii ani am văzut opoziția de stradă manipulând cu anumite realități sau expediind scrisori FMI și altor instituții partenere internaționale sau mai bine-zis denigrând Republica Moldova.

Eu nu am văzut politicieni din alte state la instituții internaționale vorbind de rău propria țară. În schimb, am văzut politicieni moldoveni care cu fiecare ocazie, prin orice instrumente, vorbim de isntrumente neortodoxe și anume finanțări străine și implicarea serviciilor străine din alte state. De asta, vă întrebam dacă vă așteptați să fie o campanie corectă.

Andrian Candu: În primul rând aș vrea să fac o mențiune că nu toată opoziția sau nu toți din opoziție față de putere au comportamentul respectiv care blamează în stânga și dreapta țara sau în afara țării se află în contradicție cu puterea. Am fost martor când deputați din opoziție în deplasările de peste hotare spuneau că noi acasă ne certăm, dar aici prezentăm interesele țării. Am rămas surprins plăcut și chiar am încurajat astfel de atitudine.

Cu regret. Sunt și reprezentanți ai opoziției care nu fac altceva decât să blameze țara, societatea, politicul și au un comportament destul de neadecvat când se află în confruntare politică. Alegerile parlamentare e un proces democratic. Nu e luptă pe viață și pe moarte. Societatea o să se obișnuiască că e o chestie care are loc o dată în patru ani. Alegerile vin și pleacă, dar rămâne obrazul, etica, comportamentul și întotdeauna trebuie să existe spațiu pentru bună ziua. Trebuie să existe posibilitate de a da mâna și de a te așeza la masa discuțiilor pentru formarea viitoarelor guverne sau colaborare.

Campania deja a început cu stângul pentru unii. Deja este marcată de diverse delcarații, inclusiv murdare, ponegrire, lipsă de etică și mă aștept cât ne vom apropia de 24 februarie, nu va fi ușoară și bazată pe principii de etică și cultură.

CITEŞTE CONTINUAREA PE PRIME.MD

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 17 Iunie 2019, ora: 20:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:38

ULTIMA ORĂ! Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

ULTIMA ORĂ! Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă surse citate de presa egipteană şi internaţională, relatează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 18:43

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 17:26

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, au inceput edificarea statului de drept. Liderul PPDA ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:33

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea reveni la forma inițială, de până la reforma administrației implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:26

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Partidul Democrat din Moldova condamnă, într-un comunicat de presă, modul în care exponenţii alianței PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:02

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:35

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Premierul Maia Sandu spune că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:27

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 17 Iunie 2019, ora: 15:20

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:13

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare, consideră comentatorii politici. Ei cred că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:44

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, unde întreprinde prima vizită în calitate de șef al diplomației moldovenești, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)