Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

Politică 9 Octombrie 2017, ora 15:12

Andrian Candu: Mingea este pe terenul opoziției. Rămâne să-și desemneze căpitanul

Marime Font

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că așa-zisa „rânză” a moldoveanului, dar și răutatea nu vor permite opoziției să se consolideze și să-și găsească liderul care să vocifereze propunerile constructive. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Replica. Acesta a mai explicat cum va funcționa conceptul de „Guvern din umbră”, în cadrul căreia liderul opoziției va avea acces la toate ședințele Parlamentului, Guvernului, etc. și va putea să vină cu critici și soluții constructive.

„Liderul opoziției, nu contează – parlamentară sau extraparlamentară, dar liderul opoziției va fi prezent de fiecare dată la ședințele Biroului Permanent al Parlamentului. Liderul opoziției va fi prezent la ședințele Consiliului pentru Securitate Națională. Liderul opoziției va avea acces la acțiunile și inacțiunile Guvernului și mai ușor atunci poate să-și formuleze propunerile, să critice cu adevărat greșelile și să vină cu propuneri de alternativă. Să vină în fața cetățenilor și să spună: „uitați-vă ce face guvernarea pentru că știu că sunt acolo și văd, nu sunt de acord cu ce face guvernarea și de aceea noi propunem 1, 2, 3, 4. În lume se mai folosește noțiunea de „Guvern din umbră”, guvern de opoziție sau cabinet de opoziție. Noi avem 9 miniștri și opoziția are 9 miniștri. Și fiecare așa numit ministru din opoziției, fie că e vorba de finanțe și așa mai departe , vine și critică, vine cu soluții de alternativă față de ceea ce face adevăratul ministru. Vă închipuiți ce democrație va fi și ce maturitate și ce înțelepciune va fi și în acțiunile guvernării și a opoziției?”, a declarat speakerul Andrian Candu.

Totodată Candu se teme că formatul propus de guvernare nu va fi posibil de implementat, din cauza că „rânza” moldoveanului și răutatea nu va permite opoziției să se reunească împrejurul unui lider și să se organizeze.„Frică mi-i însă că „rânza moldoveanului” este așa de mare și invidia și răutatea asta, plus faptul că probabil chiar este greu să te organizezi, să pui patru-cinci partide, ele să discute în mod înțelept și să spună „uite ăsta este liderul nostru, al opoziției, dați-i lui respectivele competențe”. Cred că trebuie să mai treacă o generație”, a adăugat speakerul.

În concluzie, Andrian Candu a afirmat că Moldova are nevoie de o opoziție constructivă. ”Noi am lansat invitația. Mingea este pe terenul partidelor de opoziție. Rămâne să-și desemneze căpitanul”, a conchis președintele Parlamentului.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md