Astăzi 29 Martie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 20:52
Abonamente

Politică 3 Martie 2020, ora 20:00

interviuAndrian Candu: Noi luptăm pentru o independență reală, care să-i permită Republicii Moldova să-și decidă singură soarta

Marime Font

Interviu cu liderul grupului parlamentar „Pro-Moldova”, Andrian Candu, despre identitatea și prioritățile viitorului său proiect politic, opțiunile geopolitice și relațiile cu Plahotniuc.

-  Ați decis, alături de alți colegi deputați, să vă despărțiți de Partidul Democrat și să puneți bazele unui nou proiect politic. Totuși, unii oameni, inclusiv foștii dumneavoastră colegi din PDM, au sugerat că acest pas ar fi inspirat de fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, pe care, de altfel, îl învinuiesc că ar vrea să facă rău partidului. Cum răspundeți la aceste zvonuri?

- Noi nu suntem ca ceilalți colegi din Partidul Democrat, care astăzi își toarnă cenușă pe creștet și încearcă, într-un mod absolut rușinos, să se erijeze în victime ale fostului regim, după ce au profitat din plin de avantajele pe care le-au obținut tot datorită lui Plahotniuc, atunci când deținea frâiele puterii. Prin această atitudine ei demonstrează, o dată în plus, că au fost niște profitori ordinari care se schimbă așa cum bate vântul și sunt gata să trădeze în orice moment, dacă simt că pierd puterea. Acum se dau bine pe lângă Dodon, exact din același motiv pentru care ieri stăteau lângă Plahotniuc: să beneficieze de pe urma aflării la putere. Apropos, Dodon ar trebui sa stea pe gânduri un pic, pentru că cei ce au trădat o dată, cu siguranță vor mai trăda și a doua oară.

Noi, spre deosebire de ei, nu scuipăm în fântâna din care am băut apă și ne asumăm inclusiv eșecurile fostei guvernări, chiar dacă multe dintre ele nu au depins de noi nemijlocit. Da, au existat și lucruri regretabile, care puteau fi și trebuiau făcute altfel. Astăzi, la un an distanță, se văd mai bine, dar, din păcate, nu putem schimba trecutul. În schimb, putem învăța din el.

Loading...


Pe de altă parte, au fost și multe lucruri bune, or, anume pe acestea am vrea să ne concentrăm efortul. Dacă observați, actuala putere nu este deloc originală. Cam toate proiectele lor sociale sunt de fapt proiectele noastre, pe care le-am elaborat cu mult efort și am și reușit să și le punem în practică, într-un timp foarte scurt și în condițiile unei presiuni uriașe la care eram supuși atunci. Vorbim despre aceleași proiecte de infrastructură, ”Prima casă”, ”Un doctor pentru tine”, ”Arena Chișinău”, indexarea și chiar majorarea pensiilor și salariilor și multe altele, pe care ei atunci le criticau, iar astăzi și le atribuie. Doar că noi, spre deosebire de ei, inițial ne asiguram că le putem face și abia după aceea le făceam, în timp ce ei promit fără să fie siguri că se vor putea ține de cuvânt.
Vlad Plahotniuc a fost diabolizat cu bună știință, a fost un scenariu regizat și coordonat în mare parte de la Moscova, iar motivele au fost, de fapt, altele decât cele enunțate. Sunt sigur că multă lume înțelege acum cum au stat lucrurile de fapt. Este suficient să vedem cine a câștigat în urma acestui război și lucrurile devin mai mult decât clare.

Deși unii încearcă să sugereze astăzi că suntem proiectul lui Plahotniuc și că el ar încerca din umbră să influențeze lucrurile, în realitate nu este așa. El are cu totul alte priorități acum și ceea ce vă pot spune cu certitudine, este că Plahotniuc nu mai revine in politica din Moldova și nu încearcă să influențeze procesele politice din Moldova.

Plahotniuc este fostul nostru șef și coleg, iată de ce, să dai cu piciorul în el, așa cum fac astăzi unii foști coechipieri de-ai noștri, este descalificant, din punct de vedere moral. E o chestie ce ține de demnitate și onoare, dacă vreți.

- De ce Pro-Moldova și prin ce se deosebește acest mesaj de mesajul lui Igor Dodon, care, la fel, spune că este pentru Moldova?

- Sunt două abordări absolut diferite, care au în comun, probabil, doar similitudinea semantică. Am să încerc să le explic celor care, din necunoștință de cauză sau din rea-intenție, încearcă să facă această asociere.

Dacă urmăriți atent ce are în vedere Igor Dodon, atunci când spune că este pentru Moldova, veți observa că singura lui preocupare este să ne țină departe de români și să demonstreze că noi suntem de alt neam. Este o continuare a politicilor de deznaționalizare din perioada sovietică, prin care se încearcă menținerea acestui teritoriu sub influență rusească. Așa se explică filmele sale despre Ștefan cel Mare, prin care încearcă, falsificând istoria și într-un mod de-a dreptul sfidător, să-l prezinte marele nostru domnitor ca dușman al românilor, toată această campanie stângace de a demonstra întâietatea așa-numitei limbi moldovenești și alte acțiuni îndreptate exclusiv în această direcție. În realitate, Dodon nu este pentru Moldova, ci împotriva României și exprimă fidel, inclusiv prin astfel de mesaje, interesele Rusiei în zonă, care vrea să mențină acest teritoriu în sfera sa de influență. Mai pe scurt, Dodon este anti-român și pro-rus, nu pro-moldovean.

Noi, în schimb, când spunem „Pro-Moldova”, avem în vedere cu totul altceva. Pentru noi, moldovean și român sunt noțiuni complementare, nu contradictorii și, dimpotrivă, încercăm să ne apropiem cât mai mult de frații noștri, cu care vorbim aceeași limbă și avem o cultură și istorie comună. În opinia noastră, a fi pentru Moldova înseamnă, în primul rând, să le asiguri cetățenilor Republicii Moldova dreptul de a-și decide singuri viitorul. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, înseamnă să depui efort ca oamenii de aici să se bucure de confort și bunăstare și să-și iubească locul în care s-au născut. Acest lucru presupune efort în direcția modernizării localităților și a infrastructurii, înseamnă dezvoltarea economiei, înseamnă demonopolizarea și diversificarea resurselor energetice, care, de altfel, sunt deseori folosite ca element de șantaj și presiune, pentru a ne împiedica să acționăm așa cum credem noi de cuviință. Voi da doar un simplu exemplu: alimentarea cu gaze naturale. Astăzi, suntem dependenți în proporție de sută la sută de gazul rusesc, iar Moscova ne poate închide oricând robinetul, dacă i se pare că nu suntem suficient de ascultători. Asta ne face foarte vulnerabili, iată de ce, a fi pentru Moldova înseamnă și găsirea unor soluții de alternativă, care să ne ferească de aceste riscuri. Anume din acest motiv, am insistat și insistăm în continuare asupra finalizării construcției conductei Iași-Ungheni-Chișinău, care ne va putea asigura cu gaze naturale din România și alte țări europene. Cam tot așa stau lucrurile și în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică și în alte domenii strategice.

Proiectul nostru Pro-Moldova nu este unul ideologic, ci îndreptat spre asigurarea unei independențe reale a acestui stat, astfel încât cetățenii moldoveni, indiferent de originea lor etnică și opțiunile politice, să se simtă confortabil aici și stăpâni la ei acasă.

- Unioniști sau stataliști, că tot veni vorba? UE, Rusia sau România?

- Suntem proeuropeni și credem că o relație strânsă cu România este foarte importantă, pentru a menține acest curs de dezvoltare. Ceea ce vreau să evidențiez însă e că noi nu suntem adepții mesajelor sterile, lipsite de acoperire și acțiuni practice. Noi, când vorbim despre integrarea europeană, avem în vedere anume modelul aplicat în țările din blocul comunitar, pe care-l considerăm mai eficient decât alte modele. Când, cum și dacă vom reuși să ne integrăm și noi în această mare familie europeană, aproape că nu depinde de noi, deoarece deciziile privind extinderea Uniunii Europene se iau cu totul în altă parte și țin cont de foarte multe aspecte, inclusiv unele care nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă aici. Noi nu vrem să fim isterici și să vorbim în termeni exclusiviști despre integrarea europeană, cum fac astăzi unii politicieni, care, în afara de vorbe goale, nu întreprind nimic în această direcție. Experiența ne-a arătat că acest comportament face mai mult rău decât bine integrării europene, dar și mai rău le face locuitorilor Republicii Moldova, care ajung să nu mai creadă în nimic. Și nici să stăm mereu cu mâna întinsă, cerșind milă și etalându-ne lipsa de capacitate, nu este productiv. Când te comporți ca un milog nu obții decât dispreț, iar asta nu ne face cinste. Trebuie să cultivăm demnitatea și capacitatea de a fi stăpâni pe viața noastră.

Despre integrarea euro-asiatică sau cea în Uniunea Vamală cred că n-are rost să vorbim, pentru că orice om cu discernământ înțelege că aceasta este o utopie. Nu există o astfel de cale de dezvoltare, pentru că această uniune este prin definiție ceva abstract, în care nu cred nici autorii ei. Ascultați ce spun autoritățile din Belarus sau Kazahstan și veți înțelege mai bine ce am în vedere. În plus, ne încurcă geografia, prin urmare, nici să vrem, n-am putea-o lua în această direcție. Suntem adepții unor relații normale cu Rusia, dar ele trebuie să se bazeze pe respect reciproc. Însă atât timp cât Rusia ne va amenința cu tancurile și va întreține enclave separatiste pe teritoriul nostru, nu prea putem vorbi despre așa ceva.

În ceea ce privește unirea cu România, nu suntem nici adversarii ei, dar nici entuziaști care visează cu ochii deschiși. Noi ținem cont de realități, atât cele din interior, cât și cele din exterior și înțelegem ce se poate și ce nu se poate face în momentul de față. Unirea înseamnă, în primul rând, voință, consens și, nu în ultimul rând, context favorabil. Astăzi nu există nimic din toate acestea, prin urmare, iarăși, să vorbești în termeni exclusiviști despre acest deziderat este un pic neserios. Când aceste percepte se vor schimba, vom reveni la subiect.

- Cum vedeți dezvoltarea economică a Republicii Moldova, cum trebuie construită economia, astfel încât să funcționeze eficient?

- Suntem adepții economiei de piață. Dar o economie de piață socială. Încurajăm competiția liberă, dar vrem ca aceasta să fie echitabilă. Nu suntem adepții unor politici liberale in extremis, care îi pun pe toți deopotrivă pe picior de egalitate. Dacă ar fi să facem o paralelă cu sportul, e ca și cum l-ai pune pe un alergător profesionist să se întreacă cu un amator. Bineînțeles că, în acest caz, profesionistul va câștiga și va lua trofeul, iar amatorul va pierde și nu se va alege cu nimic. Corect este ca profesioniștii să se întreacă între ei, iar amatorii între ei. Și atunci, competiția va fi echitabilă, iar trofeul va fi acordat pe merit. Legea junglei, în care rezistă doar cel puternic, e contraproductivă pentru economia noastră. Lovește direct în businessul mic și mijlociu, care este vital pentru dezvoltarea țării și bunăstarea cetățenilor. De aceea, anume aceste afaceri trebuie să se bucure, în primul rând, de protecție din partea statului și să fie încurajate. Asta înseamnă anumite atitudini preferențiale, inclusiv de ordin fiscal, și chiar sprijin financiar direct, atunci când este cazul. Puternicii să concureze între ei, iar cei slabi – între ei. Iar statul să fie pe post de arbitru, corect și nepărtinitor. Libertate, solidaritate și subsidiaritate.

Noi trebuie să învățăm oamenii facă produs finit, nu materie primă. Materia primă este ieftină, produsul finit este scump. Să nu vândă grăunțe, ci făină ambalată; nu mere, struguri sau roșii, ci suc, gem, vin și conserve; nu carne ”vie”, cum se spune, dar gata procesată. Pentru asta însă, este nevoie ca întreprinzătorii să învețe să lucreze în echipă, să-și coordoneze acțiunile, să se asocieze între ei. Și da, trebuie dezvoltată industria, iar aici statul trebuie să depună maxim efort.
Noi avem acorduri de liber schimb cu UE și alte state sau uniuni de state, există foarte multe oportunități pe care încă nu le putem valorifica pe deplin. Avem dreptul să vindem, dar n-avem ce. Aici trebuie să lucrăm. Dacă vom reuși, succesul nostru economic este garantat.

Pe de altă parte, suntem pe deplin conștienți că avem nevoie de investiții mari în economie, pe care nu le putem face pe cont propriu. Și ele pot veni, dar trebuie să fim capabili să le acordăm garanții acestor investitori. Să știe că aici există o lege care funcționează și că nimeni nu-i va nedreptăți.

- Dacă ar fi să faceți o listă a priorităților naționale, ce domenii ar fi pe primele locuri?

- Sănătatea și Învățământul, așa cum spune Constituția. Din păcate însă, la modul practic, ele se află astăzi la coada listei, atunci când se elaborează bugetele și se distribuie banii. Noi trebuie să creștem o societate sănătoasă și educată, doar așa vom putea obține succese în toate sferele. Da, este scump, este complicat, nu avem cadre suficiente și nici resurse destule pentru a îmbunătăți repede situația. Dar dacă vom face din asta o prioritate, vom găsi soluții. Trebuie să modernizăm instituțiile de învățământ și pe cele de sănătate, să investim în dotarea tehnică, să încurajăm tinerii să îmbrățișeze aceste profesii. Câte ceva am făcut, dar mai avem mult de lucru.

Este necesară o revizuire completă a programelor de studii. Copiii trebuie să însușească cunoștințe practice, raportate la realitățile din ziua de azi. Nu să-i încărcăm cu teorie care nu le servește la nimic. Școala trebuie să devină atractivă, ceva interesant și modern, nu o zonă de tortură, atât pentru copii, cât și pentru profesori.

La fel și cu sănătatea. Degeaba ne amăgim că astăzi sănătatea este gratuită. Nu este gratuită, chiar dacă ai poliță de asigurare, știm cu toții acest lucru. Și calitatea lasă mult de dorit. Soluția nu este să vânăm medici care iau bani de la pacienți și să-i băgăm la pușcărie. Cu asta nu câștigăm nimic. Noi trebuie, în primul rând, să le asigurăm condiții de muncă și salarii decente și abia după aceea să-i pedepsim dacă încalcă legea. Ca și în cazul profesorilor, de altfel.
Corupția e ceva rău prin definiție și trebuie să luptăm cu ea. Dar trebuie să începem, în primul rând, cu marii rechini și abia după aceea să ne luăm de oamenii sărmani care sunt corupți de nevoie. Și prin propriul exemplu, desigur. Oamenii trebuie să aibă încredere în puterea politică și să se raporteze la ea. Aici tot avem foarte multe restanțe.

- Ce veți face la alegerile prezidențiale, aveți de gând să candidați?

- În momentul de față, este prematur să vorbim în acești termeni. Noi suntem acum la etapa de construcție a partidului. Este un proces complex, care necesită timp și efort. După aceea, vom decide dacă și în ce formulă vom participa la alegerile prezidențiale. Totuși, aș vrea să accentuez pentru noi este mai important ce majoritate vom avea în Parlamentul Republicii Moldova și mai puțin cine este sau va fi președintele țării. Suntem o republică parlamentară și de prioritățile acestei instituții supreme în stat depinde viitorul și direcțiile de dezvoltare. Noi ne dorim și sperăm că vom găsi consens și înțelepciune în actuala legislatură, astfel încât să revenim pe făgașul european și să avem grijă să nu mai deviem, cum s-a întâmplat în ultima perioadă de timp. Grupul nostru parlamentar a propus chiar introducerea acestui deziderat în Constituția Republicii Moldova, ca să nu mai avem surprize în viitor, dar asta depinde, desigur, de voința și sinceritatea celorlalți colegi deputați. 

TIMPUL.MD

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 29 Martie 2020, ora: 20:52

O ISTORIE INCREDIBILĂ /// Cum un tânăr student a SALVAT Japonia de la comunism (FOTO, VIDEO +18)

O ISTORIE INCREDIBILĂ /// Cum un tânăr student a SALVAT Japonia de la comunism (FOTO, VIDEO +18)

Partidul Socialist Japonez a avut relații strânse și a primit sprijin din partea Chinei comuniste, iar majoritatea membrilor săi au susținut marxismul. Inițiativa acestui partid a fost apropierea Japoniei de China și instituirea unui regim politic similar - o Japonie comunistă sub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 11:26

Ministrul Agriculturii din România a cerut primarilor să nu ÎNCHIDĂ pieţele agro-alimentare: Sunt mai SIGURE decât magazinele mici

Ministrul Agriculturii din România a cerut primarilor să nu ÎNCHIDĂ pieţele agro-alimentare: Sunt mai SIGURE decât magazinele mici

O eventuală plafonare a preţurilor pe durata stării de urgenţă ar putea avea efecte negative atât asupra consumatorilor, cât şi asupra producătorilor, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros, transmite News.ro. El adaugă că a fost înregistrată o creştere a preţurilor atunci când...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 11:14

În timp ce Guvernul cheltuie aiurea bani pentru medalii de 9 mai, George SOROS acordă peste 100.000 USD, pentru lupta cu epidemia COVID în Moldova

În timp ce Guvernul cheltuie aiurea bani pentru medalii de 9 mai,  George SOROS acordă peste 100.000 USD, pentru lupta cu epidemia COVID în Moldova

  Fundația Soros-Moldova alocă de urgență o primă tranșă de 100 de mii de dolari pentru susținerea Republicii Moldova în combaterea răspândirii coronavirusului de tip nou (COVID-19). „Banii îi vom direcționa, în primul rând, celor care au nevoie...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Martie 2020, ora: 10:43 de Silviu Tănase

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova Din editia print / Foto: colaj Timpul.md

Erodarea imaginii unui guvern, are nevoie, în mod obiectiv, de o anumită perioadă de timp. Indiferent de gafele pe care le face, învestirea unui nou guvern, generează anumite așteptări și trebuie să treacă o anumită perioadă de timp, până când oamenii vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 10:17

opinie Petrișor Peiu: Răspunderile. Și, totuși, Unirea!

Petrișor Peiu: Răspunderile. Și, totuși, Unirea!

Generația politică actuală a comis două păcate îngrozitoare față de națiunea română: a închis Institutul "Cantacuzino" și a renunțat programatic la Re-unirea Basarabiei cu țară. Fiecare dintre aceste două păcate sunt suficiente pentru a le asigura...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 10:16

ȘTIREA DIMINEȚII /// Viziere.md asigură producerea și donarea vizierelor cadrelor medicale din R. Moldova după modelul unui grup de activiști din România

ȘTIREA DIMINEȚII /// Viziere.md asigură producerea și donarea vizierelor cadrelor medicale din R. Moldova după modelul unui grup de activiști din România

Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) s-a alăturat inițiativei unui grup de activiști din România (viziere.ro) de a produce și dona viziere sistemului medical și implementează proiectul în Republica Moldova prin intermediul platformei online – viziere.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 10:09

VIDEO LIVE / Informații de ULTIMĂ ORĂ despre situația privind COVID-19 în R.Moldova

VIDEO LIVE / Informații de ULTIMĂ ORĂ despre situația privind COVID-19 în R.Moldova

Briefing susținut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, de prezentare a informațiilor actualizate privind controlul infecției prin Coronavirusul de tip nou, la nivel național

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 09:10

O altă localitate din raionul Hîncești, ar putea intra în CARANTINĂ. O femeie a fost testată pozitiv cu noul coronavirus

O altă localitate din raionul Hîncești, ar putea intra în CARANTINĂ. O femeie a fost testată pozitiv cu noul coronavirus

Primăria localității Cărpineni din raionul Hîncești anunță primul caz de COVID-19. Este vorba de o femeie în vârstă de 62 de ani, originară din comuna Cărpineni, care s-a întors recent din Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:40

Te simți BALONAT? Bautura asta te scapă de probleme peste noapte!

Te simți BALONAT? Bautura asta te scapă de probleme peste noapte!

 H.pylori este o bacterie asimptomatica. Aceasta cauzeaza infectii in stimac si afecteaza doua treimi din populatia planetei. Daca este lasata netratata, aceasta bacterie poate cauza probleme medicale severe, precum ulcer peptic si chiar cancer stomacal. Pentru a putea fi detectata, este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:30

Cu oamenii în carantină, NATURA recucerește teritoriile pierdute / VIDEO

Cu oamenii în carantină, NATURA recucerește teritoriile pierdute / VIDEO

Păsările cântă, mistreții se plimbă prin orașe, delfinii au revenit în locuri în care plecaseră de mult. Odată cu carantina, animalele sălbatice și plantele profită de calmul regăsit, în timp ce oamenii au mai mult timp pentru a observa natura, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:28

FOTO / DODON sfidează CARANTINĂ și încurajează moldovenii să IGNORE statul acasă și să iasă cu familia la aer. Șeful MAI amenință să interzică „în GENERAL” ieșitul din case

FOTO / DODON sfidează CARANTINĂ și încurajează moldovenii să IGNORE statul acasă și să iasă cu familia la aer. Șeful MAI amenință să interzică „în GENERAL” ieșitul din case

Șeful de la MAI, Pavel Voicu, afirmă  că, în următoarele zile, autoritățile ar putea interzice în general ieșirea din case. Potrivit fostului consilier al lui Dodon, dacă va fi luată o astfel de decizie, cetățenii vor fi nevoiți să completeze o declarație pe proprie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:22

Beție cu sfârșit tragic, la CAHUL. Un tânăr de 27 de ani a murit în drum spre spital

Beție cu sfârșit tragic, la CAHUL. Un tânăr de 27 de ani a murit în drum spre spital

Un tânăr a murit, după ce a fost înjunghiat de colegul de pahar. Crima a avut loc în această dimineață, în localitatea Crihana Veche, din raionul Cahul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:02

Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 29 MARTIE 2020. Încă o influență benefică de la Venus azi!

Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 29 MARTIE 2020. Încă o influență benefică de la Venus azi!

Iata horoscopul zilei de azi DUMINICA 29 MARTIE 2020 ; astazi are loc al doilea trigon al weekendului pentru planeta iubirii si frumusetii Venus. Ii vine randul lui Pluto in Capricorn, dupa Jupiter de ieri, iar Luna intra in Gemeni azi. Ne-am vazut vietile schimbate asa de mult in aceasta luna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 08:00

Ministrul Sănătăţii: 10-20% dintre românii care au venit în ţară ar fi putut fi infectaţi FĂRĂ a prezenta simptome şi ar fi putut transmite boala

Ministrul Sănătăţii: 10-20% dintre românii care au venit în ţară ar fi putut fi infectaţi FĂRĂ a prezenta simptome şi ar fi putut transmite boala

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă că aproximativ 10-20% dintre românii care au venit în ţară ar fi putut fi infectaţi fără a prezenta simptome şi ar fi putut transmite boala. Tătaru estimează că la Suceava, care este zona cea mai afectată din România, pot...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 29 Martie 2020, ora: 07:26

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 2-a

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 2-a

O zisă „capodoperă” a grupării de falsificatori ai istoriei Moldovei, slujbași manevrați politic, este cea creată în anonimat, site-ul www.moldovenii.md., unde, în principal, se bate monedă pe aceleași vechi teorii mincinoase ale regimului de ocupație stalinistă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 01:36

PLAN GERMAN ANTI-PANDEMIE: reinserția în economie a persoanelor cu anticorpi

PLAN GERMAN ANTI-PANDEMIE: reinserția în economie a persoanelor cu anticorpi

Cercetătorii germani pregătesc un studiu care le va permite să determine în ce măsură o parte dintre cei care au trecut de infecția cu COVID-19 ar putea fi scutite să se supună restricțiilor și și-ar putea relua activitățile obișnuite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 00:35

covid-19 BĂTAIE DE JOC - Rusia are atât de PUȚINE cazuri de infecție pentru că folosește TESTE de PROASTĂ calitate / R. Moldova a primit 10 mii de teste rusești

BĂTAIE DE JOC - Rusia are atât de PUȚINE cazuri de infecție pentru că folosește TESTE de PROASTĂ calitate / R. Moldova a primit 10 mii de teste rusești

Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, i-a transmis ieri seara ministrului moldovean al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, din partea autorităților ruse, un lot umanitar compus din 10 mii de sisteme de testare pentru diagnosticarea noului tip de coronavirus, anunță portalul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Martie 2020, ora: 00:23

Un grup de tineri din România fac protecții SPECIALE pentru medicii din țară. Caută materiale pentru că vor să le facă pentru mii de doctori

Un grup de tineri din România fac protecții SPECIALE pentru medicii din țară. Caută materiale pentru că vor să le facă pentru mii de doctori

Un grup de fondatori de startup-uri au prototipat o vizieră de protecție ușor de fabricat și care poate fi folosită de doctori pentru a se proteja de coronavirus. Proiectul se numește viziere.ro și are cereri de la mii de doctori care au nevoie de materiale de protecție în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 18:11

Biserica rusă refuză să închidă locașurile din cauza COVID-19

Biserica rusă refuză să închidă locașurile din cauza COVID-19

Bisericile ruse din Moscova nu vor fi închise, în ciuda pandemiei coronavirusului, a declarat serviciul de presă al Bisericii Ortodoxe Ruse, după o ședință a grupului de lucru patriarhal pentru coordonarea eforturilor în legătură cu epidemia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 17:42

50 de persoane din sistemul medical SUNT INFECTATE cu virusul COVID-19 dintr-un total 231 de persoane / Guvernul ASCUNDE informația despre numărul persoanelor aflate în stare GRAVĂ

50 de persoane din sistemul medical SUNT INFECTATE cu virusul COVID-19 dintr-un total 231 de persoane / Guvernul ASCUNDE informația despre numărul persoanelor aflate în stare GRAVĂ

La tradiționalele declarații după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19, Premierul Chicu alături de ministra Sănătății au anunțat că în R. Moldova au fost depistate 32 de cazuri noi de infectare, fără a menționa în ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 17:32

PANDEMIE COVID-19 / Rusia îşi închide TOTAL graniţele începând de luni

PANDEMIE COVID-19 / Rusia îşi închide TOTAL graniţele începând de luni

Rusia îşi va închide total frontierele începând de luni pentru a lupta contra răspândirii noului coronavirus, au anunţat sâmbătă autorităţile ruse, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 13:56

Cum s-a redus poluarea din Europa / Efectele pozitive nevăzute ale pandemiei (INFOGRAFIC)

Cum s-a redus poluarea din Europa / Efectele pozitive nevăzute ale pandemiei (INFOGRAFIC)

Pandemia de coronavirus a dus la reducerea drastică a poluării din marile metropole europene. Italia, Spania și Franța, principalele state lovite de Covid-19, au înregistrat niveluri de poluare cu mult sub cele obișnute, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 13:44

ULTIMA ORĂ /// 36 de persoane din sistemul medical sunt infectate cu COVID iar un medic a decedat

ULTIMA ORĂ ///  36 de persoane din sistemul medical sunt infectate cu COVID iar un medic a decedat

Fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco anunță că 18% din persoanele infectate cu virusul COVID-19 sunt lucrători în sistemul medical.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:57

Medicii de la Institutul Oncologic umblă cu măști pe care și le-au CUSUT SINGURI din stofă (protv.md)

Medicii de la Institutul Oncologic umblă cu măști pe care și le-au CUSUT SINGURI din stofă (protv.md)

Protv Chișinău relatează în cadrul unui reportaj starea dezastruoasă în care sunt obligați să activeze medicii din R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:51

AMERICA donează R. Moldova 1,2 milioane de dolari pentru COMBATEREA Covid-19. Elveția donează măști, mănuși și dezinfectanți

AMERICA donează R. Moldova 1,2 milioane de dolari pentru COMBATEREA Covid-19. Elveția donează măști, mănuși și dezinfectanți

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) anunță că, în conformitate cu angajamentul de lungă durată al SUA față de cetățenii Republicii Moldova, va oferi asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a ajuta la pregătirea laboratoarelor,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)