Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 13:18
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Politică 17 Iunie 2017, ora 15:45

Andrian Candu: Proiectul va fi votat și sistemul electoral va fi schimbat

Marime Font

Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă privind avizul Comisie de la Veneția asupra proiectului de modificare a sistemului electoral, că proiectul va fi votat și sistemul va fi schimbat. El a adăugat că acest lucru poate fi făcut până la sfârșitul sesiunii legislative.

Potrivit lui Andrian Candu, Comisia de la Veneția a venit cu câteva recomandări tehnice și juridice ce țin de criteriile de formare a circumscripțiilor electorale, votul în regiunea transnistreană și în diasporă, reprezentarea femeilor în politică, pragul electoral, finanțarea campaniilor etc. „I-am asigurat ieri pe toți membrii Comisiei de la Veneția că toate recomandările vor fi examinate amănunțit și dezbătute în Republica Moldova și noi ne angajăm, ne asumăm să îndeplinim recomandările respective”, a declarat oficialul.

Totodată, președintele Parlamentului a declarat că potrivit Comisie de la Veneția, schimbarea sistemului electoral ține de decizia suverană a Republicii Moldova. „În câteva locuri, în opinia Comisie de la Veneția este remarcat acest fapt. Chiar și în cadrul ședinței plenare mai mulți membri ai Comisiei au reiterat că Comisia de la Veneția nu poate impune o țară să aibă un sistem sau altul, poate doar veni cu recomandări”, a declarat Andrian Candu.Referindu-se la consensul invocat de Comisia de la Veneția, Andrian Candu consideră că aceasta înseamnă „largă majoritate și atunci când 74 de voturi din Parlament au decis, asta înseamnă largă majoritate”. „Chiar dacă există opinii de a nu schimba sistemul electoral, pentru noi contează ce vrea majoritatea. Într-o societate cum este cea din Republica Moldova, polarizată, nu vom avea în timpul apropiat unanimitate sau consens pe majoritatea subiectelor de actualitate. Noi considerăm că în Moldova există o largă majoritate care dorește schimbarea sistemului electoral”.

Andrian Candu mai afirmă că acordarea pachetului macrofinanciar de 100 de milioane de euro de către Uniunea Europeană nu este condiționată de renunțarea la schimbarea sistemului electoral. „Pachetul de macrofinanțare, cele 100 de milioane pentru RM, prevăd alte 30 de condiții și nu se referă la schimbarea sistemului electoral”.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md