Ultima oră

Andrian Candu semnalează implicarea unor interese străine în alegerile din Moldova

 Printre acestea sunt publicațiile Washington Post și NY Times, televiziunile ABC, NBC si Fox, ziarul britanic Daily Mail sau radioul Vocea Americii, dar și agenția de presă internațională Associated Press.

Într-un interviu pentru Associated Press, Președintele Parlamentului Republicii Moldova a acuzat Rusia de imixtiune în politica țării în preajma alegerior prezidențiale. Speakerul a declarat că Guvernul este de părere că „rușii finanțează partide și lideri politici”, precum și susțin protestele antiguvernamentale. Candu a declarat pentru Associated Press că liderii din Moldova de asemenea suspectează Rusia „de manipularea mass-media și de propagandă”.

„Încerc să fiu pozitiv și optimist, însă există factori externi care prezintă un pericol pentru noi”, a declarat Candu, declarația sa fiind preluată și de prestigioasele publicații americane New York Times, Washington Post și renumitul ziar britanic Daily Mail.

Radioul Vocea Americii accentuează că potrivit lui Andrian Candu, Moldova a avut deja „provocări din partea Rusiei și a forțelor (ei) militare”, referindu-se la manevrele militare pe care Rusia le-a întrepins în ultimele luni împreună cu trupele separatiste din republica separatistă transnistriană.

Candu a recunoscut că Guvernul trebuie să redobândească încrederea oamenilor după dispariția unui miliard de dolari din trei bănci ale țării chiar înaintea alegerilor parlamentare din 2014, fapt ce a provocat luni de proteste și instabilitate politică. Moldova a avut 6 prim-miniștri în decursul unui an, subliniază postul de televiziune NBC.

Presa americană, inclusiv posturile TV Fox News și ABC News menționează declarația lui Andrian Candu că Moldova, are nevoie de „stabilitate, indiferent de rezultatele alegerilor, inclusiv pentru a minimiza influența exercitată de așa-zișii prieteni”.

Reamintim că vizita speakerului moldovean în SUA a inclus întrevederi de rang înalt cu diferiți oficial americani. De exemplu, Candu s-a întâlnit cu Speakerul Congresului american, Paul Ryan, și au abordat subiecte de actualitate de pe agenda cooperării pe dimensiunea legislativă dintre Republica Moldova și SUA, evoluțiile din țara noastră și din regiune, agenda de integrare europeană și reformele lansate, nivelul de cooperare cu FMI și donatorii internaționali, precum și modalități de dezvoltare și consolidare a dialogului moldo-american. În cadrul altei întrevederi, cu Adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, oficialul american a apreciat buna sincronizare și cooperare dintre Parlamentul și Guvernul de la Chișinău. „Felicit parlamentarii și Guvernul de la Chișinău pentru rezultatele obținute. Ați dat dovadă că se poate. Mergeți înainte și aveți deplinul nostru suport în realizarea reformelor”, a declarat Nuland în cadrul întrevederii.

Speakerul moldovean s-a mai întâlnit îi SUA Directorul pentru Europa de Est din cadrul Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă și conducerea Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale. El a avut o serie de întâlniri bilaterale și cu înalți oficiali americani, între care senatorul Bob Corker, Președintele Comitetului pentru relații externe al Senatului SUA, congresmanii David Price și Dana Rohrabacher (Dane Rorbaker), Copreședinți ai Subcomisiei pentru afaceri externe privind Europa, Asia și riscuri emergente, cu congresmanul Joseph Pitts (Josef Pits), Copreședintele Grupului de Prieteni ai Moldovei în Congresul SUA “Congressional Moldova Caucus” și cu congresmanul Steve Chabot.

De asemenea, Președintele Parlamentului împreună cu Ambasada Republicii Moldova în SUA, a oferit o recepție la Washington, cu ocazia a 25 de ani de independență a Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfășurat la Librăria Congresului SUA, în prezența oficialilor guvernamentali, unor importante personalități politice americane și a reprezentanților diasporei naționale.

Sursa: hotnews.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *