Ultima oră

Angajatii de la Eu TV: Rosca nu mai are nevoie de noi

• De patru zile, „Eu TV” nu mai difuzeaza nici buletine de stiri. Miercuri, circa 15 reporteri, cameramani, editori de imagine de la acest post TV au ramas fara serviciu, dupa ce au intrat in greva, solicitand sa li se plateasca salariile pentru ultimele trei luni. Chiar daca nu cred ca vor mai fi luati in seama, ei refuza sa faca declaratii pentru presa, temandu-se sa nu starneasca nemultumirea sefilor.

• Mercenarul de presa al lui Iurie Rosca din campania electorala, Igor Burciu, recunoaste ca retorica agresiva a „Eu TV” a fost inutila si ca aceasta televiziune este condusa de Iurie Rosca.

• „Rosca nu mai are nevoie de noi. El nu e preocupat deloc de problemele noastre”, sustin reporterii.

• Viorel Buzdugan, directorul „Eu TV”, ne-a spus ca problema se va solutiona timp de o luna. Igor Boldureanu, patronul postului, este de negasit.

 

Salariile au inceput sa intarzie dupa 5 aprilie

„De unde si pana unde? Ce, vrei sa ma angajezi tu sau de ce ma suni? Cum sa-ti raspund? N-am nicio placere sa ma bag in detalii si imi rezolv singura problemele”. Este raspunsul suparat al unei ex-reporterite de la „Eu TV”, la intrebarea noastra despre situatia de la acest post de televiziune. Alti reporteri ne-au relatat detaliat despre problemele ce au aparut la televiziunea lui Rosca imediat dupa 5 aprilie. „Din luna mai, ne-am primit banii cu intarziere, in transe, iar dupa alegerile din 29 iulie nu mai suntem remunerati deloc. Ne tin doar cu promisiuni ca banii vor fi de pe o zi pe alta. Ne-am saturat si nu mai suportam aceasta situatie. Acum ne-au propus, in loc de salarii, marfa de la magazinele „Zoluska”, „Fourchette” sau „Neuron”, pentru ca nimeni nu stie cand vor fi bani”, sustin reporterii.

Intrebat de noi daca e adevarat ca au solicitat o intalnire cu Iurie Rosca, un editor de imagine de la „Eu TV” ne-a spus ca au dorit sa discute cu patronul, care „nu se stie cine-i”. La randul sau, un reporter afirma: „Rosca nu va veni niciodata sa vorbeasca cu noi. Pe el nu-l preocupa problemele noastre. Nici pana acum el nu venea pe aici, ci doar dicta politica editoriala, prin cei care contactau direct cu el: Mihaela Gherasim, Burciu, Nastase…”. Desi e redactor la stiri, Mihaela Gherasim nu stie cand vor reapare la „Eu TV” buletinele de stiri, dar neaga ca cineva din echipa sa ar fi vrut sa discute cu Rosca. „Pe noi nu ne intereseaza Rosca, nici altii, noi vrem doar sa ne primim salariile”, a adaugat Gherasim.

Nastase se contrazice cu Buzdugan

Reporterii nu cred ca-si vor mai primi lefurile, cameramanul Stas Blagoslovitu afirma ca aceasta se va intampla peste o saptamana, iar directorul televiziunii, Viorel Buzdugan, vorbeste de o luna. „Marele mister” al „Eu TV” este faptul ca toti stiu cine le este patronul, dar, totodata, nimeni nu stie… Oficial, proprietarul „Eu TV” este Igor Boldureanu, insa el demult nu mai trece pe aici. Chiar si directorul Viorel Buzdugan ne spune ca nu a vorbit demult cu acesta. Numarul de telefon al lui Boldureanu, la care ne raspundea intotdeauna, nu mai exista.

Intrebat de ce din grila de emisie a „Eu TV” au disparut emisiunile de trista faima ale lui Praporscic, Burciu si Nastase, Buzdugan ne-a spus ca acestea nu vor mai fi difuzate niciodata, fiindca, dupa 5 aprilie, „Eu TV” si-a regandit politica editoriala. La acest capitol, directorul este contrazis de Vasile Nastase, care afirma ca pregateste un nou proiect al emisiunii „Media-Expres”, ce va apare in curand si la care e gata sa lucreze si fara a fi remunerat „pana cand va trece criza financiara”…

Pocainta Burciului…

Si motivul restantelor la salarii pentru angajatii „Eu TV” este explicat de sefii postului in mod diferit. Daca Buzdugan ne-a asigurat ca e vorba de criza financiara, inflacaratul mercenar de presa pepecedist Igor Burciu sustine ca criza este doar versiunea oficiala, iar pe cea reala o cunoaste numai „patronul”. Mult si cu placere a ras Burciu, cand l-am intrebat cine-i patronul „Eu TV”. „De parca voi nu stiti…”, a rasuflat el in cele din urma. Potrivit lui, problemele televiziunii le rezolva numai „patronul”, iar Boldureanu se implica doar formal. Si Burciu confirma ca „Eu TV” a renuntat la emisiunile politice de pana la 5 aprilie: „Am incercat sa renuntam la retorica prea agresiva, caci am constientizat ca un razboi atat de dur este inutil si nu aduce folos nici noua, nici altora”. Burciu ne-a spus ca echipa de la „Eu TV” este foarte sceptica vizavi de faptul ca-si vor mai vedea vreodata salariile.

Intre timp, prin targ se zvoneste ca Rosca se pregateste sa-si vanda televiziunea. Burciu ne-a spus ca despre asta stie doar „patronul”. Viorel Buzdugan zice ca nu stie nimic, ca nu stie unde-i Boldureanu, iar instrainarea patrimoniului nu tine de competenta sa. La randul sau, Corina Fusu, sefa Comisiei parlamentare pentru cultura si mass-media, considera ca situatia critica de la „Eu TV” denota faptul ca s-a pierdut interesul politic al proprietarilor acestui post. Deputata nu sfatuieste pe nimeni sa se grabeasca si sa cumpere aceasta televiziune atata timp cat nu suntem siguri ca privatizarea „Eu TV” a fost legala. „Vom initia investigatii in aceasta directie, ca sa vedem daca s-a respectat legea la privatizare. Altminteri, sunt in pericol viitorii proprietari. In ultima instanta, corectitudinea privatizarii va fi decisa de instanta de judecata”, a spus Corina Fusu.

Rosca e in Bulgaria, iar Cubreacov e suparat

Revenit din Armenia si SUA, alaltaieri, Iurie Rosca a plecat in Bulgaria. Cand am sunat, ne-a raspuns, dar a tacut pret de cateva secunde, dupa care a inchis telefonul. Si Vlad Cubreacov a refuzat sa discute cu noi: „Dle Paduraru, eu cu dumneata nu vorbesc pentru motive de incorectitudine de care ai dat dovada”. Angela Arama – care, fiind deputata PPCD in fostul parlament – a oferit consultanta la „Eu TV”, comenteaza astfel situatia actuala: „Problema e ca acest post, care putea sa fie cu adevarat popular in RM, esueaza din lipsa totala de consecventa in procesul decizional si administrativ. Niciodata n-a fost clar cine ia deciziile acolo. Cand s-au implicat prea multi si politica editoriala devenise nu tocmai decenta, am crezut de cuviinta sa plec. Acum, dupa ce am plecat si PPCD a esuat, imi displace sa arunc cu pietre in ei, chiar daca am avut acolo probleme foarte mari”.

„Eu TV” si „Antena C” sunt posturile de televiziune si radio municipale care, in anul 2007, au fost preluate abuziv de catre guvernarea ros-oranj. Invocand privatizarea ilegala a acestora, fostii angajati ai celor doua posturi au apelat in judecata si in prezent cererea lor se afla la CEDO.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *