Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:50
Abonamente

Femeia 24 Octombrie 2011, ora 05:09    Din editia print

FEMEIAAngela Chelaru: În afaceri nu există cuvântul „sper”, ci „ştiu”, „pot” şi „vreau”…

Marime Font

Foto: Dumitru-Liviu Ştefan

Ne-am întâlnit într-o dimineaţă de marţi. Mă aşteptam să-mi spună că vine de la şedinţa pe care o organizează zilnic la firma a cărei pilon este de circa şaisprezece ani, motiv din care am fost nespus de surprinsă că descopăr în faţa mea, înainte de toate, un lector universitar la Catedra administrarea afacerilor de la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii de Stat din Moldova -, şi abia apoi o femeie de afaceri.

Cel puţin, aceasta era, în ziua respectivă, „ierarhia” pentru Angela Chelaru, directoarea Companiei „Fresh&Joy”, specializată în fabricarea produselor destinate curăţeniei.

- Angela, ce a fost mai întâi - facultatea sau afacerea?


- Aş zice că facultatea, pentru că iniţial acolo, în calitate de studentă, am pus bazele a tot ceea ce ştiu şi fac astăzi. Totuşi, dacă e să vorbim de activitatea profesională, mai întâi a fost businessul. Apoi, la 35 de ani, când se spune că femeia are nevoie de un nou respiro în viaţă, m-am întors la facultate pentru un masterat. Nu a fost ceva absolut nou pentru mine - eu însămi am absolvit această facultate în 1990, pe când se mai chema „de economie şi comerţ”. Dar… pe atunci noi studiam comerţul sovietic, iar în momentul în care am deschis întreprinderea, am înţeles că trebuie să învăţăm totul din mers şi din propriile greşeli chiar. Şi nu era nevoie doar de noi cunoştinţe de business, ci de schimbarea mentalităţii. Cu atât mai mare a fost provocarea însă. Şi cred că am fost, în ultimul deceniu, cel mai exemplar ascultător al trainingurilor şi seminarelor în materie de afaceri organizate la Chişinău - doar ca să învăţ.

- Cum s-a născut spiritul de afaceri într-o fată formată în epoca URSS?

- Mama mea şi azi râde şi-mi spune că, probabil, am moştenit caracterul şi vâna unei mătuşi de-ale mele, Ileana, care avea crâşmă la români… Căci, altminteri, nimeni din familia noastră nu a făcut, la viaţa lor, afaceri.

- Aţi trecut şi dvs. prin perioada genţilor aduse pline cu marfă din Turcia?

- Nu - din fericire sau din păcate, poate. Zic asta pentru că acei care au pornit de la genţi deseori au experienţă mai mare şi au ştiut altfel să se descurce în labirintul businessului moldovenesc incipient. Noi am mers mai ca la carte.

- Când aţi simţit că afacerea, într-adevăr, există? Aţi fost întotdeauna şefa ori, aşa cum li se întâmplă multor oameni de afaceri, aţi făcut de toate?

- Am fost şi contabilă, şi gestionară de depozit în afacerea mea, întotdeauna fiind convinsă că nu există muncă neonorabilă, atâta timp cât e făcută onest. Dar s-a întâmplat şi din raţiuni economice, la anumite etape: ştiam cât câştig şi câtă lume îmi permit să angajez la companie. Acum, mă bucur că lucrurile s-au aşezat. Dar nu mi s-a ridicat niciodată la cap statutul meu de „patron”.

- În ce constă astăzi afacerea Angelei Chelaru?

- Timp de vreo şapte ani ne-am ocupat de importuri. Apoi, la un moment dat, am realizat că am putea substitui produsele de import cu cele fabricate aici, acasă. Am găsit furnizori de materie primă peste hotare, am adus utilaj. Am conceput o marcă comercială, care e mândria mea şi, totodată, proprietatea mea intelectuală - „Fresh&Joy”, care s-ar traduce ca „savuraţi prospeţimea”, căci acesta este conceptul care stă la baza întreprinderii noastre. Peştişorul stilizat, care e simbolul mărcii noastre, mi-a fost inspirat de Alexandru, fiul meu, care era îndrăgostit de peştişorul Nemo din desenele animate. Am decis că acesta e peştişorul care face minuni şi din 2001 am început producerea. Astăzi, mă mândresc cu faptul că, deja al treilea an consecutiv, am luat Premiul Mare la concursul „Marca comercială a anului”, organizat de Camera de Comerţ. Nu e puţin, dacă te uiţi cu ce „giganţi” concurăm…

- Cum v-aţi afirmat pe o piaţă invadată de produse poloneze sau turceşti?

- Prin calitate, creativitate şi muncă. Mai sunt încă segmente de piaţă libere. Noi suntem pionierii şi, deocamdată, singurii în acest domeniu în RM. Dar să ştiţi că periodic, din interes profesional, cumpăr şi produsele concurenţilor - le studiez, aflu din ce sunt făcute. Bucătăria mea eu un adevărat laborator.

- Când şi cum şi-a făcut loc, în viaţa dumneavoastră de business-lady, doamna profesor universitar?

- Am fost eminenta şcolii, medaliată, prima în clasă - tot ce presupunea un copil sovietic exemplar. Am intrat în business pentru că aşa erau timpurile, după 1990, dar mediul îmi era, totuşi, străin şi în permanenţă simţeam că mai am nevoie de ceva. Acest „ceva” s-a materializat printr-un masterat în „Business şi Administrare”, făcut la USM, la secţia de zi. După care a venit o ofertă „imbatabilă” - cea de a ţine un curs pentru studenţii de la Ştiinţe Economice. Astăzi, aceasta este activitatea mea de suflet, care-mi aduce o gură de aer proaspăt şi-mi permite să fiu în pas cu timpul. Chiar dacă mulţi m-au privit sceptic şi mi-au spus că sunt nebună. Eu însă îmi urmez calea şi investesc în propria persoană. Acum sunt anul patru la doctorat, iar tema mea de cercetare este despre competenţa şi performanţa femeilor în afaceri.

- Deci, pregătiţi un răspuns ştiinţific pentru cei convinşi că aceste două noţiuni - femeia şi afacerile - sunt de-a dreptul incompatibile…

- Am auzit şi eu multe în această cheie, dar am cunoscut atâtea femei de succes, care conduc întreprinderi cu sute de angajaţi, încât n-o să mă mai convingă nimeni că businessul e un teritoriu strict masculin. Se spune că ceea ce e zid pentru un bărbat, pentru femeie e pânză de păianjen. Ne ajută flexibilitatea, intuiţia şi… faptul că bărbaţii respectă femeile puternice.

- Cum sunt studenţii „economişti” de astăzi?

- Deşi nu sunt nici pe departe aşa cum eram noi - au alte valori, nu luptă ca să fie primii - cred că sunt extraordinari. Pentru ei contează să fie originali - unii la bune, alţii la mai „rele”, dar să nu se asemene! Uneori, regret că nu sunt suficient de ambiţioşi, că nu le este caracteristic spiritul de competiţie, aşa cum eram noi pe timpul nostru. Dar le spun că o vor face imediat ce-şi vor începe activitatea, căci afacerile sunt apriori un mediu concurenţial. Le mai spun că în business nu există cuvântul „sper”, pe care periodic îmi este dat să-l aud de la ei. În afaceri există cuvintele „ştiu”, „pot” şi „vreau”.

- Pe dumneavoastră cine vă însufleţeşte să ştiţi, vreţi şi puteţi?

- Familia şi, bineînţeles, cei doi copii ai mei. Dar aş dori să o menţionez în mod special pe mama. Ea a fost întotdeauna motorul familiei noastre, ea ne-a pornit pe toţi şi ne-a mobilizat. Cât timp am fost la facultate, ea n-a încetat să-mi spună că eu, fiind cea mai mare dintre cei patru fraţi şi surori, trebuie să le fiu exemplu, începând cu notele din matriculă şi terminând cu „planul de viaţă” - mai întâi şcoala, apoi măritatul şi tot aşa. Aşa am şi făcut şi nu regret, deşi, nu ştiu dacă întotdeauna e bine să fii „fată ascultătoare”.

- Produceţi, zilnic, obiecte care ne ajută să facem curat mai uşor şi mai bine. Dar nu v-aţi gândit niciodată că moldovencele sunt prea obsedate de curăţenie, că văd în asta, plus bucătăria, misiunea lor supremă în viaţă?

- Ba da şi, din acest considerent, ele sunt cele mai „de perspectivă” femei. Este o obsesie care vine din interiorul nostru, probabil, dar şi din educaţie. Nu se discută: e obligatoriu să trăim într-un mediu curat. Personal însă, aş prefera ca femeile noastre să lase curăţenia pe seama profesioniştilor din domeniu şi să se dedice lucrurilor pe care ştiu şi pot să le facă cu măiestrie. Bineînţeles că aici apar alte probleme, cum ar fi faptul că tu, femeia, faci curat gratis, iar o firmă specializată trebuie plătită. Dar cred că, cel puţin pentru cele câteva curăţenii generale de-a lungul anului, merită efortul. De aceea, le doresc tuturor femeilor să aibă cât mai mult timp pentru ele, să-şi găsească echilibrul sufletesc şi să nu le părăsească starea de îndrăgostire. Curăţenia există şi e necesară, dar nu trebuie, în nicun caz, să ne domine.

- Cum a reuşit o mamă atât de ocupată să crească doi copii frumoşi?

- Cu grijă, multă dragoste şi cu dedicaţie totală… atunci când am timp. Este regulă sfântă să-mi petrec weekendurile cu ei. Duminica, deşi eu sunt vegetariană, îi alint cu felurile de bucate preferate. Ce-i drept, uneori mă pomenesc ca, atunci când le pun pe masa zeamă de găină, plăcinte şi răcituri, fiica Veronica să-mi spună că tare-tare şi-ar dori nişte fasole prăjite. Probabil că este felul lor de a se răzbuna pentru perioadele când mă dedic mai mult serviciului… Dar, la modul general, sunt nişte copii foarte de treabă.

- Noi vă dorim cât mai multă bucurie şi prospeţime, în toate!

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 12:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

Ruta de troleibuz nr. 34 „Chișinău - Trușeni” a fost suplinită cu un nou troleibuz de ultimă generație care deja circulă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

O celulă descoperită de cercetătorii de la Universitatea Cardiff în sistemul nostru imunitar ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului. Chiar dacă va avea succes, tratamentul este greu accesibil și foarte costisitor, avertizează medicul Silvia Coman, ea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:09

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Partidul Democrat nu mai huzurește ca pe vremuri, în schimb privește în jur cu siguranță. Președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov a declarat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8 a declarat că deși au fost supuși mai multor presiuni în...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Ianuarie 2020, ora: 08:08

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Apple pregăteşte un model de iPhone mai ieftin decât toate cele pe care le are în prezent în portofoliu, acesta urmând să intre pe piaţă la începutul primăverii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:03

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

O tânără de 34 de ani s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10 al blocului în care locuia. Totul s-a întâmplat în prima jumătate a zilei de 21 ianuarie, pe strada Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei. Informația a fost confirmată pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:01

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Potrivit deputatului PD Alexandru Jizdan, candidatul Partidului Democrat la alegerile parlamentare noi din circumscripția Hîncești ar putea fi Ion Mereuță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:57

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

Doliu la Orhei. Băiatul de 12 ani, ucis cu sânge rece de un alt minor, este petrecut astăzi pe ultimul drum. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost adus în fața școlii unde a învățat. Acolo, pentru el a răsunat ultimul clopoțel. Tragedia s-a produs...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:56

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Politologul Dionis Cenușă afirmă că lidera PAS, Maia Sandu, scoate în evidență că nu exista comunicare suficientă cu cei de la Platforma DA, de aceea, pentru circumscripția din Hâncești fiecare forță politică vine cu propriul candidat. Astfel, într-o postare pe o...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Ianuarie 2020, ora: 07:43

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 IANUARIE 2020. VĂRSĂTORII SUNT ENERGICI ȘI PLINI DE VIAȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 IANUARIE 2020. VĂRSĂTORII SUNT ENERGICI ȘI PLINI DE VIAȚĂ

Horoscopul zilei de 22 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Ianuarie 2020, ora: 06:23

La 22 ianuarie 1862 s-a format, la Bucureşti, primul guvern unitar al României, sub conducerea lui Barbu Catargiu. Barbu Catargiu a fost, fără îndoială, una dintre cele mai ilustre figure ale politicii româneşti din secolul al XIX-lea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)