Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Film 30 Octombrie 2015, ora 14:15    Din editia print

Anim’est, trambulină educațională pentru animatorii din R. Moldova

Marime Font

Începând cu anul 2010, ultimele zile ale lunii octombrie și primele lui noiembrie se asociază cu o concentrație mare de filme animate de calitate în Chișinău. Ajuns la ediția aniversară de cinci ani, Anim’est a încetat să fie doar un festival pentru basarabeni și a devenit, la fel ca în România, o platformă educațională. 

Echipa Anim’est, încă de la prima ediție din București, în 2005, și-a pus ca scop să crească industria filmului de animație autohton. Astfel, pe lângă festival, până în prezent, au fost organizate 30 de workshop-uri și 15 master-class-uri de animație atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Timp de zece ani, componenta educațională a festivalului a căpătat tot mai multă amploare. Este vorba despre Animation Worksheep, un atelier intensiv de animație, ajuns deja la a cincea ediție, care se desfășoară timp de două săptămâni și jumătate în fiecare primăvară. Dintre cei 56 de absolvenți, tineri animatori din România și Republica Moldova, mai bine de jumătate lucrează deja în studiouri de animație sau în industrii conexe, ca ilustratori, graficieni etc.

Mai mult decât atât, platforma educațională Anim’est a fost extinsă prin intermediul unei sesiuni de prezentare/concurs de proiecte de scurtmetraj de animație botezată Project Worksheep și ajunsă anul acesta la a treia ediție cu sprijinul HBO România. Potrivit directorului executiv al festivalului, Vlad Ilicievici, Anim’est „este o platformă educaţională, creativă şi formatoare reală”.Animația, în România, este în perioada de ascensiune - Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi-a despărţit proiectele de documentare de cele de animaţie la concursurile de finanţare. În palmaresul animației românești au apărut deja două lungmetraje excepționale „Crulic” şi „Muntele magic”, ambele regizate de Anca Damian. Din păcate, nu putem spune același lucru despre R. Moldova. Mai mult, întrebați, în cadrul conferinței de presă, de ce programul festivalului din acest an nu cuprinde decât o animație produsă aici, organizatorii s-au văzut nevoiți să explice fără ocolișuri. Răspunsul „Pentru că altele nu-s!” a stârnit zâmbete triste și un gust amar tuturor.

Partea bună este că platforma educațională construită de echipa Anim’est permite animatorilor din republică să se manifeste în domeniul lor. Bunăoară, la filmul „Muntele magic”, care va deschide ediţia din acest an a festivalului, au lucrat aproximativ 20 de absolvenţi ai platformei Animation Worksheep.

De altfel, sloganul ediției aniversare atât la București, cât și în Chișinău, „Anim'est e tradiţie”, a fost prezent și în cele zece spoturi realizate în cadrul atelierului intensiv de animaţie Animation Worksheep. Cei zece participanţi la atelier, din România şi Republica Moldova, îndrumaţi de trainerii Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici, sunt autorii spoturilor de anul acesta. Este vorba de zece dueluri vizual-muzicale între zece personaje inspirate de zece super-eroi tradiţionali, reprezentând zece stiluri muzicale diferite.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc la Cinema Odeon și T5 Art Cluster & Bar, din Chișinău.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul