Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.
Iar noi, după cum bine știm, care nu ne-am îmbogățit prădându-i pe alții, avem venituri exact cât să supraviețuim. Doamne ferește, să pice o plombă sau să se spargă o fereastră, că nu știm pe ce bani (și de unde) să punem mâna.
Zilele trecute vorbeam cu o mămică din Chișinău care și-a pregătit fiii pentru noul an școlar. Era de-a dreptul disperată. Fără să mai amintim de perspectiva uniformelor, o idee de-a dreptul iritantă pentru părinți. Mamele copiilor cu uniformă au două variante: fie să spele ca nebunele în fiecare seară, fie să achiziționeze mai multe uniforme. Deloc convingător.
Haine pentru sport, haine pentru iarnă, haine pentru clasă, haine pentru copiii care tot cresc și cresc de la o lună la alta. Rechizite, ghiozdan și multe altele. Dacă mai ai ghinion, vine și fondul clasei destul de consistent.
Dacă e să fim sinceri, frumoasa zi de început de an școlar, atât de cântată și lăudată, e pentru părinți un nou motiv de stres și cheltuieli. Banii nu stau în loc, spune o vorbă din popor. Mai prost e că ei nu stau în loc, ori că îi ai, ori că nu. Iar în familiile social-vulnerabile nu o dată am văzut cazuri de abandon infantil tocmai din cauza acestor cheltuieli, la care unele primării încearcă să contribuie, dar niciodată suficient, niciodată încurajator.
Luați o mie de lei și pregătiți un copil de școală, ca să vedeți cum stau lucrurile.
Dar ia să ne întrebăm cum stau la acest capitol copiii politicienilor.
Mulți studiază în cele mai bune școli private. Politicienii, deși bugetari, au bani să plătească taxe suplimentare la școlile private, au bani de uniforme, rechizite și ghiozdane, ba au și bani să plătească un șofer care să ducă odraslele la școală.
Desigur, nu toți copiii de politicieni au aceste condiții excelente. Mai sunt și cei care învață direct în marile școli din Marea Britanie, Elveția, Europa. Interesant. Familiile politicienilor nu au problemele noastre: că vin cheltuielile de Revelion sau început de an școlar.
Și de ce? Parcă e limpede. La ei vin banii, de unde – nu se știe. Ei au, ei pot, ei vor. Ce ne facem cu 90% din populația țării? Păi din aceste procente, mai sunt câteva care trimit banii din Europa sau Rusia. Până într-o zi. Când se satură și își iau și copiii în străinătate, lăsându-ne aici să punem lacăte pe școli.
|
Ambasada României la Chișinău comunică faptul că Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) va organiza, pe parcursul lunilor aprilie, mai și iunie 2021, un număr de patru ceremonii de depunere a jurământului de credință față de România dedicate Ambasadei...
( ) Citeşte tot articolulPe 16 mai 1812, reprezentanţii Imperiilor Rus şi Otoman semnau dubioasa pace de la Bucureşti, care încheia războiul ruso-turc de la 1806—1812 pentru Principatele Române şi, ca rezultat al târgului, Moldova de la est de Prut (redenumită Basarabia) era anexată Rusiei.
( ) Citeşte tot articolulUn site apropiat premierului Filat afişează o ştire cu următorul titlu: „Vlad Filat pune degetul pe rană: Instituţiile statului nu respectă legea!”.
( ) Citeşte tot articolulUrzicile mai sunt denumite si plantele minune pentru numeroasele lor intrebuintari curative. Nu este nicio noutate ca au un efect astringent, expectorant, tonic, antiinflamator, dar si proprietati diuretice, fiind o sursa importanta de vitamina A, C, E, fier, calciu, fosfati si minerale.
( ) Citeşte tot articolulUrmăresc cu mare atenţie declaraţiile ce se fac în ultimul timp despre „Franzeluţa” S.A. şi, confruntându-le cu situaţia reală de la întreprindere, ajung la concluzia că cineva încearcă intenţionat să inducă în eroare opinia publică...
( ) Citeşte tot articolulBunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.
( ) Citeşte tot articolul