Economie

ANRE examinează solicitările furnizorilor de căldură de majorare a tarifelor

Printre operatorii care au solicitat majorarea tarifelor se numără marii producători CET-1, CET-2, CET-NORD, precum şi furnizorul de căldură din capitala Termocom. În funcţie de cheltuielile pe care le au în procesul de producţie, solicitările de majorare a tarifului din partea furnizorilor variază între 10 şi 70 la sută, anunţă ANRE, fără a preciza cu cât solicită să fie majorat tariful fiecare furnizor.

La începutul lunii februarie 2011, tariful la agentul termic furnizat de Termocom a fost majorat cu 9,4 la sută, până la 898 de lei gigacaloria, iar la căldura furnizată de Termogaz din Bălţi cu 33,2%, până la 1047 lei gigacaloria, dupa ce în ianuarie a fost aprobată o creştere a tarifului mediu la gazul natural cu 12,2%.

Cel mai mare tarif pentru agentul termic îl achită în prezent consumatorii din Călăraşi, respectiv, 1505 lei pentru o gigacalorie, şi din Cimişlia, 1432 de lei pentru o gigacalorie.

După majorarea recentă a tarifului la gaze, în medie cu 23,2 la sută, experţii nu exclud că Termocom ar putea solicita o revizuire în creştere cu circa 15-18 la sută a tarifului. Astfel, consumatorii de căldură din municipiul Chişinău vor plăti un tarif de peste 1000 de lei gigacaloria.

Mihai Cernei, directorul Termocom, a declarat presei că zilnic parvin "sute de cereri de debranşare de la reţea", deoarece o parte din populaţie nu mai poate achita plăţile pentru căldură.

ANRE mai anunţă că decizia finală privind revizuirea tarifelor la căldură va fi aprobată pe parcursul săptămânii viitoare, în cadrul unei şedinţe publice.

Ultima modificare a tarifelor la energia termică şi electrică, produse de CET-uri, a fost operată de ANRE la sfârşitul lunii ianuarie 2011, iar a tarifelor la energia termică livrată consumatorilor finali pe 2 februarie 2011.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *