Actualitate

ANRE i-a dat dreptate lui Parlicov

Dupa aparitia in TIMPUL a articolului „Moldova-Gaz” ne fura chiar la hotar”, in care relatam despre tranzactiile dubioase efectuate in importul de gaze naturale rusesti, descoperite de Curtea de Conturi, joi, am publicat replica Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE) prin care se infirma declaratiile expertului IDIS „Viitorul” Victor Parlicov precum ca tariful la gaze este exagerat. Cu toate acestea, tot joi, ANRE a prezentat o noua metodologie de calculare a tarifelor la gaze, in care i-a dat in mare parte dreptate lui Parlicov.

Joi, inainte de sedinta ANRE, unde a fost aprobata pe termen de cinci ani o noua metodologie de stabilire a tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, am primit la redactie si replica lui Victor Parlicov la criticile Agentiei. Expertul mentiona ca nicio incercare de pana acum de a colabora cu ANRE nu i-a reusit.„Nu putem numi „colaborare” participarea la sedintele ANRE, unde solutiile pentru stabilirea tarifelor nu se discuta, ci doar se explica decizii deja adoptate”, scria Parlicov.

Referindu-se la criticile pe care i le-a adus ANRE, expertul ruga Agentia sa raspunda la trei intrebari: 1. Cat de corect e contorizat tranzitul gazelor naturale pe teritoriul RM, inclusiv pe malul drept al Nistrului, unde tarifele Agentiei sunt valabile? 2. Au reprezentantii ANRE acces liber la toate contoarele necesare? 3. Verifica ANRE presiunea gazelor naturale livrate consumatorilor prin diferite retele? Tot Parlicov raspunde ca, realmente, RM nu are la hotar contor de verificare a cantitatii de gaze importate, iar Agentia nu controleaza presiunea gazelor importate catre consumatori. „Si atunci, in ce baza accepta ANRE ca veridice datele prezentate de „Moldova-Gaz” privind consumul si tranzitul de gaze naturale in RM?”.

Insa, in aceeasi zi, ANRE i-a dat dreptate lui Parlicov. Noua metodologie de stabilire a tarifelor prevede si calcularea unor tarife diferentiate nu pe principii de categorii de consumatori, ca pana in prezent, ci in functie de nivelul de presiune al retelelor la care sunt racordati consumatorii. Documentul prevede si o noua metoda de determinare si includere in tarif a cheltuielilor legate de procurarea si transportarea gazelor naturale pentru consumatori si pentru tranzitarea gazelor in alte tari. Concluzia: replicile corecte si delicate intre doua sau mai multe persoane limpezesc situatia si impaca oamenii. Noi vrem sa credem ca anume asa se va incheia si duelul Parlicov – ANRE.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *