Actualitate

ANRE va decide în 3 săptămâni dacă majorează tarifele

ergiu Ciobanu spune că operatorii şi distribuitorii de energie şi gaze au contractat deja companii de audit cu renume internaţional care investighează modul în care au fost majorate tarifele. „În funcţie de rezultatul auditului, ANRE va decide dacă îşi menţine sau nu decizia de majorare a tarifelor. Mai avem o lună şi ceva până se încheie termenul. În două săptămâni trebuie să fie prezentate rapoartele şi după aceea avem 20 de zile ca să discutăm până expiră termenul de suspendare a tarifelor”, a explicat șeful ANRE.

Unii membri ai comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe sunt de părere că majorarea semnificativă a tarifelor ar demonstra că ANRE nu este independentă. „Pe parcursul mai multor ani, majorarea tarifelor a fost amânată din raţiuni politice. Permanent au avut loc alegeri, iar majorarea treptată nu a fost realizată. Dacă se făcea acest lucru, autorităţile puteau amortiza într-un fel efectul creşterii tarifelor pentru populaţie”, a declarat în cadrul comisiei deputatul PCRM, Oleg Reidman.

„Oamenii trebuie să știe ce îi așteaptă de la 1 noiembrie 2014. Companiile de audit pe care ei acuma vor să le angajeze, vor trebui să fie achitate”, a declarat deputatul PSRM, Igor Dodon.

„Presiunea cea mare a început din decembrie, ianuarie, februarie, iar cererile le-am primit în luna martie. Dacă auditul va demonstra că agenţia a majorat tarifele mai mult decât a trebuit, conform metodologiei, noi ne vom conforma acestei decizii”, a mai spus Ciobanu.

Pe trei septembrie, ANRE a suspendat decizia de majorare a tarifelor la energia electrică şi gazele naturale până la întâi noiembrie 2014. Timp de două luni, ANRE a recomandat realizarea unui audit extern care să verifice cuantumul noilor tarife calculate de operatori şi corectitudinea efectuării acestor calcule conform metodologiei stabilite în legislația națională.

sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *