Actualitate

ANSA verifică siguranţa alimentelor chiar dacă există moratoriu la controale

Directorul general al ANSA, Gheorghe Gaberi, a menţionat că angajaţii Agenţiei verifică strict calitatea produselor, nu agentul economic. De asemenea, Gheorghe Gaberi insistă pe necesitatea reducerii fenomenului de comerţ ilegal, deoarece acesta cauzează cele mai mari probleme legate de consumul produselor necalitative, scrie IPN.

Gheorghe Gaberi s-a referit la informaţiile recente difuzate de presă precum că un bărbat şi copiii săi s-au otrăvit cu legume proaspete şi a menţionat că acest lucru este exclus. „În ceea ce ţine de spusele că familia aia s-a otrăvit cu legume, copiii aceştia trebuiau să consume 50 sau chiar 100 de kilograme de ridiche şi de castraveţi ca să primească o doză letală de nitraţi”, a specificat directorul ANSA.

Potrivit lui, Agenţia are posibilitatea să verifice doar produsele care se comercializează legal. „Fenomenul de comercializare stradală este prezent peste tot. De acesta trebuie să se ocupe autorităţile locale şi poliţia. Dacă am reuşi să diminuăm acest fenomen cred că am îmbunătăţi substanţial calitatea produselor consumate”, a spus Gheorghe Gaberi.

În anul curent, ANSA urmează să preleve un milion de probe care vor fi verificate în laboratoarele din Moldova şi de peste hotare. În laboratoarele naţionale nu pot fi verificate produsele privind conţinutul de organisme modificate genetic.

Gheorghe Gaberi a menţionat că acum sunt probleme cu comercializarea seminţelor şi a produselor de uz fitosanitar falsificate. Directorul ANSA a accentuat că acţiunile Agenţiei nu sunt supuse moratoriului la controale instituit în ţară, căci eliberarea oricărui certificat fitosanitar este punctul final al unui control riguros.

Susa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *