Actualitate

ANTEM – bunele practici de instruire lingvistica

Organizarea de traininguri, extinderea Programului de instruire lingvistica si integrarea minoritatilor nationale in viata sociala a republicii constituie misiunea care si-o propune ANTEM-ul (Asociatia Nationala a Trainerilor Europeni din Moldova).

Limba este un instrument de prevenire a conflictelor, iar statul are obligatia de a sustine si de a crea conditii necesare pentru coeziunea sociala a minoritatilor lingvistice din R. Moldova, considera reprezentantii forurilor europene, participanti la conferinta „Bunele practici de instruire lingvistica”, organizata cu prilejul prezentarii Programului de instruire lingvistica a minoritatilor. „Ceea ce facem noi este sa incurajam guvernul si sa-l ajutam in a facilita accesul minoritatilor la invatarea limbii de stat”, a declarat ieri Knut Vollebaek, Inaltul Comisar pentru Minoritati Nationale al OSCE.

Astfel, programul se va extinde in acest an in zece localitati din R. Moldova si, in opinia promotorilor, va contribui la stimularea interactiunii lingvistice si culturale la mobilitatea si cooperarea dintre autoritati si populatie. „Extinderea programului se datoreaza sondajelor de studiere a necesitatilor de instruire lingvistica, care au aratat ca sunt in crestere”, a opinat Lucia Cucu, director ANTEM.

In R. Moldova programul implementeaza imersiunea lingvistica, care presupune aflarea cat mai indelungata a vorbitorului alogen intr-un mediu specific insusirii limbii de stat. Interactiunea culturala dintre alogeni si bastinasi se face prin cunoasterea obiceiurilor si traditiilor autohtone, precum si vizitarea locurilor pitoresti din tara.

„La momentul de fata, programul promovat de ANTEM este implementat in Gagauzia, iar cei care l-au parcurs deja pot intelege continutul actelor de utilitate sociala, fara a apela la traducator”, a mentionat Valeriu Ianioglo, reprezentantul UTAG.

ANTEM este o organizatie nonguvernamentala care se ocupa cu implementarea programelor de instruire lingvistica in randul minoritatilor nationale.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *