Organizarea de traininguri, extinderea Programului de instruire lingvistica si integrarea minoritatilor nationale in viata sociala a republicii constituie misiunea care si-o propune ANTEM-ul (Asociatia Nationala a Trainerilor Europeni din Moldova).
Limba este un instrument de prevenire a conflictelor, iar statul are obligatia de a sustine si de a crea conditii necesare pentru coeziunea sociala a minoritatilor lingvistice din R. Moldova, considera reprezentantii forurilor europene, participanti la conferinta „Bunele practici de instruire lingvistica”, organizata cu prilejul prezentarii Programului de instruire lingvistica a minoritatilor. „Ceea ce facem noi este sa incurajam guvernul si sa-l ajutam in a facilita accesul minoritatilor la invatarea limbii de stat”, a declarat ieri Knut Vollebaek, Inaltul Comisar pentru Minoritati Nationale al OSCE.
Astfel, programul se va extinde in acest an in zece localitati din R. Moldova si, in opinia promotorilor, va contribui la stimularea interactiunii lingvistice si culturale la mobilitatea si cooperarea dintre autoritati si populatie. „Extinderea programului se datoreaza sondajelor de studiere a necesitatilor de instruire lingvistica, care au aratat ca sunt in crestere”, a opinat Lucia Cucu, director ANTEM.
In R. Moldova programul implementeaza imersiunea lingvistica, care presupune aflarea cat mai indelungata a vorbitorului alogen intr-un mediu specific insusirii limbii de stat. Interactiunea culturala dintre alogeni si bastinasi se face prin cunoasterea obiceiurilor si traditiilor autohtone, precum si vizitarea locurilor pitoresti din tara.
„La momentul de fata, programul promovat de ANTEM este implementat in Gagauzia, iar cei care l-au parcurs deja pot intelege continutul actelor de utilitate sociala, fara a apela la traducator”, a mentionat Valeriu Ianioglo, reprezentantul UTAG.
ANTEM este o organizatie nonguvernamentala care se ocupa cu implementarea programelor de instruire lingvistica in randul minoritatilor nationale.
|
Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulJaponia a înfiinţat Ministerul Singurătăţii şi Izolării care să se ocupe de sănătatea mintală a cetăţenilor, afectată de pandemia cauzată de noul coronavirus.
( ) Citeşte tot articolulColapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolul