IT&C

Antenele de aur ale Lidiei Marcu

De curand, fosta regizoare de la TVM, Lidia Marcu, a implinit 50 de ani de la nastere, zece – de la casatorie si cinci – de cand e somera.

Ultimul moment din biografia ei merita a fi subliniat in mod deosebit. Dupa ce a lucrat in televiziune mai multi ani la rand, imediat dupa protestele angajatilor institutiei publice din 2004 impotriva cenzurii si a concursului ilegitim de reangajare, a fost eliberata din functie.

La Compania Publica „Teleradio-Moldova” s-a angajat in 1980, dupa absolvirea Institutului de Arte „Gavriil Musicescu” din Chisinau. De atunci, pana in 2004, si-a desfasurat activitatea in cadrul Redactiei literar-dramatice a Televiziunii. A realizat emisiuni, spectacole si filme cu care a participat la mai multe concursuri nationale si internationale. In 1994 a obtinut Premiul UNESCO pentru documentarul „Festivalul International Ovidiu”, festival desfasurat in Romania si consacrat diasporei romanesti.

In 1998, a luat Premiul „Antena de aur” la Festivalul National TV, pentru filmul documentar „Evocare. B. P. Hasdeu”. Acelasi premiu i-a revenit in 2003 pentru spectacolul TV „Carmen”. In 1999, filmul artistic „Miorita”, regizat de ea, a fost inclus in patrimoniul UNESCO. In total a realizat circa 20 de spectacole TV, cinci filme si zeci de clipuri muzicale. „Simfonia in si bemol major de George Enescu”, dupa piesa dramaturgului Val Butnaru, „Razbunarea lui Voltaire”, „Un tren de toamna” (cu actrita Mihaela Werner, Iasi, si actorul Mircea Sotchi, Chisinau), „Scuzati, ati gresit numarul” (dupa piesa lui L. Flatcher), „Carmen” (in colaborare cu Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale”), „Lumea e cum suntem noi” (cu artistii romani Nicu Alifantis si Radu Duda) sunt doar cateva dintre spectacolele realizate de ea.

Precum e si firesc, viata de somera nu-i aduce mare satisfactie. Neavand bani pentru existenta, singurul sprijin al ei este sotul, Victor Zugravu, care a avut de suferit din cauza regimului comunisto-pepecedist si care acum isi castiga painea din munci sezoniere. Lidia Marcu mai viseaza sa se intoarca in televiziune. Ea vrea sa faca ceea ce i-a placut mai mult – emisiuni, filme, spectacole televizate. Ii dorim succes si la multi-multi ani!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *