Cultură

Antichitatea trzie in bazinul Prutului

Saptamana aceasta, la Muzeul National de Istorie si Arheologie din Chisinau a fost vernisata expozitia „Antichitatea tarzie in bazinul Prutului”, eveniment finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Vecinatate Romania – Republica Moldova.

Proiectul face parte dintr-un plan mai amplu de prezentare a perioadei sec. III-V i. Hr., rastimp in care s-a manifestat Cultura Santana de Mures – Cernjachov. Potrivit directorului Muzeului „Vasile Parvan” din judetul Barlad, Mircea Mamalauca, „daca nu ne-am uita la etichetele expuse in vitrine, nu am putea spune de unde provin acele piese – exista o unitate culturala atat de evidenta incat, daca nu ai avea cunostinte profunde in domeniu, nu ti-ai putea da seama ca piesa vine de la Botosani, din Republica Moldova sau de la Barlad”. Astfel, din partea muzeelor romane, peste 600 de piese de patrimoniu de o mare valoare istorica si stiintifica au fost donate Muzeului National de Istorie si Arheologie din Chisinau. „Multumim foarte mult Institutului de Arheologie Iasi, Consiliului Judetean Vaslui, Muzeului judetean Botosani si Muzeului mixt Tecuci, fara al caror ajutor implementarea acestui proiect grandios n-ar fi fost posibila”, ne-a spus, la randul sau, profesorul de arheologie chisinauian Ion Ionita.

Expozitia reprezinta principalele indeletniciri ale civilizatiei dacice din perioada mentionata, si anume: mestesugul confectionarii vaselor de ceramica si cel al confectionarii obiectelor din corn de cerb. Sunt expuse vase de ceramica, unelte si arme, precum si elemente de vestimentatie, podoaba si toaleta. In ceea ce priveste viata spirituala, in prim-plan sunt puse riturile si ritualurile de inmormantare. La vernisaj a fost prezentat si catalogul expozitiei, care poate fi vizitata pana pe 17 iulie.

Anastasia Seraciov
stagiara la TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *