Actualitate

Anticipatele, salvarea noastra

Deschideti orice ziar, site sau canal TV care face parte din holdingul mediatic al comunistilor si o sa vedeti ca Opozitia liberala e invinuita nu doar de „organizarea” evenimentelor din 7 aprilie, ci si pentru faptul ca pe 29 iulie vom avea alegeri anticipate. Insasi notiunea de „alegeri anticipate” este prezentata in presa aservita Puterii drept un „act criminal”, la care s-a ajuns doar din cauza ca Opozitia nu a dorit sa aleaga presedintele tarii.In realitate, alegerile anticipate sunt prevazute de Constitutie. In art. 78, „Alegerea Presedintelui”, scrie negru pe alb: „(5) Daca si dupa alegerile repetate Presedintele Republicii Moldova nu va fi ales, Presedintele in exercitiu dizolva Parlamentul si stabileste data alegerilor in noul Parlament”.

Discreditand Opozitia, comunistii nu fac decat sa demonstreze o data in plus ca, in ceea ce priveste treburile statului, ei se conduc de statutul partidului lor, nu de Constitutie. Caci, in timp ce Constitutia proclama drepturi egale pentru toti, pluralism politic, libertate de exprimare, libertate la intruniri etc., statutul PCRM se axeaza pe principiul centralismului democratic, cel care presupune „obligativitatea hotararilor organizatiilor superioare pentru cele inferioare” – adica, supunerea oarba pe verticala. Deputatii liberali s-au condus de Constitutie si, in loc s-o aleaga presedinte de tara pe Greceanai, au preferat alegerile anticipate. Au avut acest drept legitim si s-au folosit de el, in interesul nostru, al alegatorilor.

In limbaj democratic, alegerile anticipate sunt un act absolut firesc, un drept garantat de Constitutie. Ele ne ofera o a doua sansa de a alege, iar pentru noi aceasta sansa ar putea sa fie una decisiva. Comunistii au facut tot ce au putut pentru ca cetatenii sa nu profite de ea – au fixat alegerile intr-o zi de miercuri, au redus la minimum durata campaniei electorale. Ei au crezut ca, astfel, moldovenii nu vor avea timp sa se descurce cine a dat foc la Presedintie si Parlament, cum a „disparut” Declaratia de Independenta a RM, de ce a fost ascuns adevarul despre criza economica… Dar, cu cat mai agresive sunt actiunile lor, cu atat mai puternica este convingerea noastra intr-o schimbare a Moldovei anume pe calea alegerilor anticipate. Potrivit unui sondaj de opinie lansat recent de Asociatia Sociologilor si Demografilor din RM, la 29 iulie sunt gata sa iasa la vot 68% dintre intervievati. Asadar, tot mai multi cetateni inteleg ca alegerile anticipate sunt salvarea noastra.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *